• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Jak zaczela sie wasza przygoda z OTS?

akues

Well-Known Member
Reaction score
72
Ja, w roku 2002 kiedy zaczynalem grac w tibie jeszcze na 7.1 uslyszalem od kolegi ze istanieja prywatne serwery tibi. Niedlugo potem pierwszą moją grą na otsie byla gra na serwerze survival 7.1, pamietam dziwilem sie jeszcze jakie to rope bylo dziwne :D Potem znow zaczelem grac i zaczela sie zabawa z yurkiem 7.5,7.6. Nastepnie powstala lista ots.pl, i z kolegami gralismy na roznych serwerach z mapami YurOTS - to byly czasy - 0 exehusted, fast attack, czekanie na NPC az przestanie z kims gadac :D

A jak zaczeła się wasza przygoda z OTSami? Piszcie :$

zanim powstało lipne ots.eu by torg to otservlist.org było już zajebiście rozreklamowana, ta.
0 exhausted + macro - na dennych ots'ach działało survival 5.5 były dobre serwery, na których grało dużo osób.. większość miała maksymalny, 352lvl i tylko sie orało i latała animacja PK PK PK PK !!. Survival 5.6 był cudem techniki, kończące się runki, domki itd. na lepszych serwerach grało dużo osób i było zajebiście . w 2002 roku zacząłeś. ehm ja nie wiem, który to był rok, na globalu była tibia 7.26, ot, tyle !

Ja zacząłem grać dzień przed updatem z 7.5 na 7.6 :P Grało się fajnie, chociaż ceny mnie przerażały ^^ Wpadłem któregoś pięknego dnia do kafejki internetowej i tam zobaczyłem jak gościu jedzie se dragi z SD i nie martwi się o waste :D Spytałem się go co to jest, a on że OTS ; o Udało mi się połączyć z ówczesnym Tutor OTS 7.6 Yurek gdzie pierwszym co mnie zdziwiło, było 100 SD za 8k :D No i oczywiście jak Selvest wspomniał wyżej, czekanie na NPC jak skończy gadać. Fajnie czasy :)

Ja zawsze marzyłem o super itemach typu mpa itp gdyz na realu tego nie zdobyłem to bylo za czasów 7.1 Kumpel powiedzial mi ze sa takie serwery odrazu wyczytalem i wbiłem

Kurde to ja myslalem ze dawno zaczynalem :D
tibia.com
-> 7.5 masakra jakas robilem nowe chary bo po drabinie nie umialem wejsc :D
OTS
-> jakis pierwszy server pod 7.5/7.6 - nie pamietam
-> potem zabawa na armia.toproste.pl
Wlasne OTSy:
-> 1 OTS pod 7.6 na hamachi 100% Loozik xD pare dni myslalem jak zrobic Quest xD - rekord 5 graczy
-> 1 dobry OTS byl pod 8.1 tylko jak udalo mi sie odblokowac porty byl on na mapie karmi/vanilla z rekordem 50 osob
-> Pierwszym OTS na dedyku byl FunOT z rekordem 300 osob ... stal on pare miesiecy ( 4-5 ) i to byl OTS robiony w 100% przezemnie wszystko sam... ale to byla zabawa :D

Rekordy:

najwiecej graczy: 1.300

ja zaczynałem późno dopiero od tibi 8.42 nie pamiętam pierwszego ots-a ale wiem że to była evo mapa mojego kumpla i tak gram sobie do dziś :P

ja na rlu zaczolem bodajze od 7.6 latanie na folde z parcelem i zbieranie plate shieldow z troli xD !
Potem nie gralem zaczolem znow od 7.9 na otsrumia.pl fajne czasy

Teraz takich ots nie bedize.
Bo jak mozna zrobic ots rpg jak nie mozna dodac rare itema z potwora bo zaraz ktos postawi tam bota i bedzie miec ich nieskonczonosc

Myślałem że silnik to ip changer, pobrałem jakiś z mapeditorem i ot tak się zaczęło. Nawet przez parę tygodni nie potrafiłem wbić na swój serwer, raz przez przypadek mi się udało i myślałem że włamałem się na konto GMa jakiegoś otsa - a byłem na swoim.

Poradników żadnych nie czytałem, bo jedyny internet płynął w gniazdku od TPSA.

-> 7.5 masakra jakas robilem nowe chary bo po drabinie nie umialem wejsc :D

ta a to wystarczyło kliknąć use ;]

Poradników żadnych nie czytałem, bo jedyny internet płynął w gniazdku od TPSA.

te poradniki zepsuły cała open tibie teraz byle kto przeczyta i stawia otsa gdyby nie one otsów by było tak mało a graczy na jednym serverze tak duzo ze każdy ots miał by custom clienta do którego prawie nikt nie miał by bota a obecnie bez bota to nie robota ^^

pamiętam tibia 7.80/792 jak dodałeś server na otservlist to po chwili miałeś z 10 typa w temple i tak w kółko usuwałeś server dodawałeś na nowo bo ciągle ktoś zaglądał w zakładkę 50 najnowszych serverów której obecnie nie ma :P

ciekawe gdzie się podział Xidaozu.

Last edited:
Ja zacząłem grając na tibi 7.5, potem 7.6. Wtedy to był zapał do gry, nie to co teraz, stawiam bota i wychodzę.

Ciekawi mnie to, że nie ma ani jednego serwera pod 7.8/7.81, a bym pograł :)

Hahaha ja klikalesm USE ale na drabine !!! i czasami sie udawalo :D Ale wiadomo ze trzeba kliknac na kratke na ktorej jest ta DRABINA XD

@Xadrian
Heh tez mialem problem z wbiciem na OTSy ale jak juz wbilem to nie myslalem ze hack xD

ta a to wystarczyło kliknąć use ;]

te poradniki zepsuły cała open tibie teraz byle kto przeczyta i stawia otsa gdyby nie one otsów by było tak mało a graczy na jednym serverze tak duzo ze każdy ots miał by custom clienta do którego prawie nikt nie miał by bota a obecnie bez bota to nie robota ^^

pamiętam tibia 7.80/792 jak dodałeś server na otservlist to po chwili miałeś z 10 typa w temple i tak w kółko usuwałeś server dodawałeś na nowo bo ciągle ktoś zaglądał w zakładkę 50 najnowszych serverów której obecnie nie ma :P

ciekawe gdzie się podział Xidaozu.

Nie tyle ze nie bylo poradnikow tylko byly otsy Xml wystarczylo odpalic ikonke xD ...
Ale teraz gdy ktos cos nie wie nawet nie prubuje sam tego naprawic tylko pyta na forum

Hostowanie w domu, 100 osób online i wielka euforia, zarobki z rzędu 2.5-3.5k przy tylu osobach. To były czasy.

TIBIA
Czsu albo 7.6 albo 7.5 jakoś tak pamiętam.

OTS
Jakieś noob wary

Własny
Fumbilia.pl moze ktos pamieta :P Wielki nie wypal gralo 170 ludzi i dziekuje panu "syndiemu" za wyslanie 2500zl ;)

TIBIA
Czsu albo 7.6 albo 7.5 jakoś tak pamiętam.

OTS
Jakieś noob wary

Własny
Fumbilia.pl moze ktos pamieta :P Wielki nie wypal gralo 170 ludzi i dziekuje panu "syndiemu" za wyslanie 2500zl ;)

Panu "syndiemu" ? Opisz o co chodzilo ze wyslal te 2,5k zl

Hostowanie w domu, 100 osób online i wielka euforia, zarobki z rzędu 2.5-3.5k przy tylu osobach. To były czasy.

To byly czasy? Jesli zarabiales widocznie bylo to stosunkowo nie dawno, pamietam jak mialem OTS z ziomkiem w krakowie na 7.6 kiedy tylko slawna byla ots.pl i mozna ja bylo spamowac bo nie sprawdzala czy OTS jest juz w bazie. Edytowany YourOTS i jazda wtedy nikt nie myslal o zarobkach na tym

Ja zaczolem grac w tibie gdy byl klient 8.1. Gdy powstala tibia 8.42 zacząłem grać na dattler OTS. I tak sie wszystko zaczeło :). Na dattlerze poznalem ludzi w tym donaja nasze relacje miedzy nami malo kiedy bylo dobre ale przejdzmy do rzeczy. Po znudzeniu sie dattler otsem postanowilem zrobic swoj projekt evo otsa, juz nie bylem calkiem zielony bo bawilem sie wczesniej w tego typu sprawy. Mineło pare dni miałem mape i pare skryptow, mozna bylo zaczynac. Nie mialem serwera dedykowanego, otsa wystawiłem na forum pod tytulem evo by kimini by znalesc w nim bledy do crasha. Pozniej pojawil sie donaj z propozycją postawienia archerotsa (w tym samym czasie powstal sandots na mojej mapie). Mielismy serwer dedykowany, mape, silnik , acc makera. Powstal nasz pierwszy oficjalny serwer archerots.pl :). Po tygodniu gralo juz 200 graczy sukces. Bylo to dla nas niesamowite. Po krotkim czasie oficjalna mapa archera zostala nam skradziona i powstala tiberia :). Po naszym sukcesie a jednoczescnie klesce odszedlem z projektu archera i wtedy powstala zanoria.pl/evo-dark.net. Zanoria OTS odniosl dosc duzy sukces mozna powiedziec moj najwiekszy. Po evo-darku moj zapal do otsow sie skonczyl jak i moja historia ;). Zarazilem arene ots mapkami evolution. Mam nadzieje ze juz nigdy nie postawie serwera. Cya oTLAND

Back