• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Anty Debug

szatan1x

Professional Lua
Reaction score
27
Witam,
Chciałbym się was poradzić co zrobić żeby na starcie serwera nie było debugów czyli np: żeby na sobie nie stali i tp :)

Witam,
Chciałbym się was poradzić co zrobić żeby na starcie serwera nie było debugów czyli np: żeby na sobie nie stali i tp :)

bardzo prosto, zrób w gęsiorze losowe pozycje dla playerów lub...

zrób skrypt np. on StartUp Server

i zrób w nim, że jeśli gracz ma w bazie danych pozycje temple jakiegoś, to do tej pozycji dodaje losowe x i y i zmienia

Myślę, że najlepszym wyjściem będzie załatanie tego buga w source. Swoją drogą wie ktoś w którym revie to zostało naprawione?

Łap. (creaturescripts)

Code:
   function onLogin(cid)
   local tp = {
                     {x=605, y=963, z=7}, 
                     {x=616, y=964, z=7},
			{x=616, y=970, z=7},
			{x=617, y=964, z=7}
            }
    if getPlayerStorageValue(cid, 1121) < 0 and isCreature(cid) == TRUE then
		setPlayerStorageValue(cid, 1121, 1)
                    doTeleportThing(cid, tp[math.random(#tp)])
               end
       return true
end

chujowe, lepiej dać getPlayerTownPosition czy jak się ta funkcja nazywa bo nie pamiętam, że pobiera pozycje temple gracza gdzie ma tp i np. do niej dodawać losowo x i y to wtedy nie musimy powtarzać tego na każdym templu

Jest jeszcze inne, łatwiejsze wyjście:

Update players set posx = x, posy = y, posz = z where vocation = x

Ustawiasz dla każdej profesji inną pozycję, to trochę pomaga.

Jest jeszcze inne, łatwiejsze wyjście:
Ustawiasz dla każdej profesji inną pozycję, to trochę pomaga.
Dobre... do czasu aż ludzie popadają i znów będą debugi na temple tile.

Odświeżam poprzednie pytanie - Swoją drogą wie ktoś w którym revie to zostało naprawione?

Dobre... do czasu aż ludzie popadają i znów będą debugi na temple tile. [/B]

Nie miałem jeszcze takiej sytuacji, a autor tematu jednoznacznie napisał, że chodzi mi o debugi na starcie serwera ;)

Back