• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

custom terrain sprites in game problem

V0rTeX

New Member
Reaction score
2
Hi ! at the start i want to apologize you guys for my bad english.
I dont know all, its my first server ever.

The problem with the custom terrain sprites in game.
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 52ae07c02bd0f.png

in the remere map editor everything is ok.
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - b2e05caca2565.png

this is my items.xml
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 4d9e43238d6d7.png

random sprite from object builder
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - c882b031f750a.png

Solution
You must have Unpassable on borders but if you want to character stay on borders just dont use FULL GROUND attribute in object builder.

PL #
Musisz dać Unpassable na brzegach, ale jeśli chcesz żeby postać stała na brzegach nie możesz mieć zaznaczone Full Ground w object builderze ponieważ jeśli dasz ten atrybut (full ground) i gdzieś jest przezroczystość (przykład: reszta grafiki brzegu [tam gdzie różowo = przezroczystość/niewidoczne w grze]) to klient nakłada grafike pobliskiej ziemii dlatego masz bugi graficzne bo masz opcje Full Ground.
Daj tam sobie po prostu na brzegach gdzie chcesz stanąć:
- odznacz: Unpassable
i odznacz Full Ground,
a tam gdzie nie chcesz, żeby postać mogła stać zaznacz Unpassable

przeładuj...
You must have Unpassable on borders but if you want to character stay on borders just dont use FULL GROUND attribute in object builder.

PL #
Musisz dać Unpassable na brzegach, ale jeśli chcesz żeby postać stała na brzegach nie możesz mieć zaznaczone Full Ground w object builderze ponieważ jeśli dasz ten atrybut (full ground) i gdzieś jest przezroczystość (przykład: reszta grafiki brzegu [tam gdzie różowo = przezroczystość/niewidoczne w grze]) to klient nakłada grafike pobliskiej ziemii dlatego masz bugi graficzne bo masz opcje Full Ground.
Daj tam sobie po prostu na brzegach gdzie chcesz stanąć:
- odznacz: Unpassable
i odznacz Full Ground,
a tam gdzie nie chcesz, żeby postać mogła stać zaznacz Unpassable

przeładuj atrybuty w item editorze, wyeksportuj items.otb, podmień na serwerze.

Wszystko.

Last edited:
Solution
@Fresh
Nagrałem krótki filmik na którym pokazuje problem który dalej występuje :/
Po tej zielonej trawie i borderach normalnie moge chodzić tak jak ma być a jak chcę wejść na inny ground ( z tych nowych dodanych ) to coś się buguje i nie może postać chodzić jedyną opcją żeby wyjść jest komenda na teleportowanie.
Dalej na filmie pokazałem object buildera i item edytor.
Z góry chce cię przeprosić za słabą jakość filmu - robiłem go na szybko.
Dzięki za pomoc.

@Fresh
Nagrałem krótki filmik na którym pokazuje problem który dalej występuje :/
Po tej zielonej trawie i borderach normalnie moge chodzić tak jak ma być a jak chcę wejść na inny ground ( z tych nowych dodanych ) to coś się buguje i nie może postać chodzić jedyną opcją żeby wyjść jest komenda na teleportowanie.
Dalej na filmie pokazałem object buildera i item edytor.
Z góry chce cię przeprosić za słabą jakość filmu - robiłem go na szybko.
Dzięki za pomoc.

Masz jakiś kontakt? Discord to bym popatrzył jak coś :)

Back