• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Dziwne lagi 0 % CPU potworki sie nie ruszaja , to nie save

Pietia

Active Member
Reaction score
49
A wiec mialem kiedys problem z serwerem ktory byl w hosteam byl to VPS czasami losowo CPU w procesie otserv/tfs spadal do 0 % potworki sie nie ruszaly a wiec(nie DDoS) i nie byl to save ,a gracze nie mogli sie podczas tego lagu ruszac ani nic innego robic ofc.

Moja pierwsza mysl byla taka ze to sprawa dysku poniewaz to VPS ale firma hosteam napisala ze nie bylo zadnych problemow z dyskiem na tym serwerze i ze inne OTSy nie mialy takiego problemu rowniez spytalem kolege (dulina) czy mial takie problemy kiedys u nich odpisal ze nie .

Co moze byc problemem ?

Rowniez nie jest to tylko z procesem TFS/otserv ale takze mysql np i apache laguje takze na pare sekund, by to potwierdzic ze caly system laguje dodalem mysql store-slow-queries do mysqla configa po to by wiedziec czy mysql tez laguje i o ktorej dokladnie godzinie wystepuja te dziwne lagi , zapytania trwaly jakies 6-15 sekund tyle ile byl lag serwera . SSH rowniez dzialalo ledwo tak jak serwer byl by pod jakims atakiem DDoS ale gdyby faktycznie byl by potwory by sie ruszaly , kupilem inny serwer VPS z innego konta hosteam i ten sam problem mialem, dodam ze na dedyku w hetznerze nie bylo nigdy takiego problemu aczkolwiek dziwne to jest skoro tylko ja mialem takie gowno a sporo tu osob ma VPS od nich wiec moze sie ktos na ten temat wypowiedziec ?;f

Nadal stawiam ze jakis idiota laguje dysk na innym VPS a hosteam sie nie chce przyznac do tego.
Pisze tu bo najwiecej jest tu osob ktorzy korzystaja/korzystali z tej serwerowni.
Bardzo mnie to irytowalo poniewaz te lagi byly bardzo czeste i nie rownomierne teraz nie mam zadnego serwera wiec nie wiem czy problem nadal wystepuje u nich ale pare miesiecy temu jeszcze istnial a przynajmniej u mnie.

Ma ktos jakis pomysl co to moglo byc ;f?
edit: napisal mi przed chwila po zobaczeniu tego posta tuchol i powiedzial ze mial identyczny problem.

Last edited:
Na 99% zaorany host. Nawalili VPSow ile wejdzie to pozniej sie tak dzieje. Obstawiam, ze komus crashnal tfs i zrzucal core na dysk, IO zabraklo.
W hetznerze macie dedyka za grosze bez setupa, czemu VPS?

No ja osobiście takiego problemu nigdy nie miałem a troche w HT już jestem. No ale ja to ja

Na 99% zaorany host. Nawalili VPSow ile wejdzie to pozniej sie tak dzieje. Obstawiam, ze komus crashnal tfs i zrzucal core na dysk, IO zabraklo.
W hetznerze macie dedyka za grosze bez setupa, czemu VPS?
Avoid Hetzner - Web Hosting Talk
wlasnie dlatego sprawa DDoSow w hetznerze to jest jedno wielkie gown. ...
No ja osobiście takiego problemu nigdy nie miałem a troche w HT już jestem. No ale ja to ja
Masz tam VPS czy dedyka?

Avoid Hetzner - Web Hosting Talk
wlasnie dlatego sprawa DDoSow w hetznerze to jest jedno wielkie gown. ...

Ta a w smiesznym VPSie masz ochrone przeciw DDoSom. Kazdy "tani" hoster nullrutuje atakowanego hosta - stawiam skrzynke browara, ze hoster Twojego VPSa zrobi to samo.
W hetznerze mozesz kupic 1gbit i jest wzglednie spokoj.

Ta a w smiesznym VPSie masz ochrone przeciw DDoSom. Kazdy "tani" hoster nullrutuje atakowanego hosta - stawiam skrzynke browara, ze hoster Twojego VPSa zrobi to samo.
W hetznerze mozesz kupic 1gbit i jest wzglednie spokoj.

Uwierz ze nie , w hosteam jak masz ochrone DDoS to albo padaja all serwery(z tego co slyszalem to lacze maja cos kolo 50gbps wiec gl z DDoSnieciem tego no moze przeszadzilem ale lacze maja zajeb... .) albo nie pada zaden.
W hetznerze jest tak jak pisal ten pan na webhosting wiem to z wlasnego doswiadczenia a czasem i ten 1 gbit nawet jak wykupisz nie wystarcza bo az tak wielkiego botneta do jebniecia 1 gbit neta nie potrzeba.
A uwierz ze w swiecie OT i script kiddies ktorzy maja choc troche kaski z OTS'ow i chca zarobic wiecej by wyjebac konkurencje i zaplaca jakiemus hackerowi z jakiegos forum dla hackerow zeby jebnol jakis serwer to dla nich raczej nie problem by wyjebac 1 Gbit neta.

A uwierz ze w swiecie OT i script kiddies ktorzy maja choc troche kaski z OTS'ow i chca zarobic wiecej by wyjebac konkurencje i zaplaca jakiemus hackerowi z jakiegos forum dla hackerow zeby jebnol jakis serwer to dla nich raczej nie problem by wyjebac 1 Gbit neta.

Zeby mieli tyle kasy na atak ktory moglby cos zdzialac to by bylo dobrze.. A sami to tam nic nie zdzialaja bo nie sa na tyle madrzy.

Uwierz ze nie , w hosteam jak masz ochrone DDoS to albo padaja all serwery(z tego co slyszalem to lacze maja cos kolo 50gbps wiec gl z DDoSnieciem tego no moze przeszadzilem ale lacze maja zajeb... .) albo nie pada zaden.

Sciema, tak jak powiedzialem - stawiam skrzyne browara, ze jak dostaniesz ddosem to Cie znullroutuja. Tutaj masz prawdziwe ceny ochrony przed DDoSem: ethProxy™ DDoS Mitigation : DDoS Protection | DDoS Attack Protection | DDoS | Stop DDoS | Network Security | ServerOrigin Communications | ethProxy | Proxy DDoS Protection | DDoS Protected Servers | DDoS Mitigation| ethProxy™ DDoS Mitigation

Wiem o tym.

Zeby mieli tyle kasy na atak ktory moglby cos zdzialac to by bylo dobrze.. A sami to tam nic nie zdzialaja bo nie sa na tyle madrzy.
Wywalenie parudziestu zlotych na atak ktory ma wywalic 1 GBit to jest naprawde malo dla takich ludzi.

Uwierz mi ze sie mylisz rowniez wiem to z wlasnego doswiadczenia byle atak ich nie rozwali i nie raz mnie juz atakowali nie takim badziewnym sprzetem (uploadem) jak na hetzner i zadnych problemow nie bylo.

Last edited:
Wywalenie parudziestu zlotych na atak ktory ma wywalic 1 GBit to jest naprawde malo dla takich ludzi.

Watpie zeby jakiemus hakierowi chcialo sie ddosowac rurke 1gbit na otsie za kilkadziesiac zl (no moze na pare sekund ;s) ale dobra...

Watpie zeby jakiemus hakierowi chcialo sie ddosowac rurke 1gbit na otsie za kilkadziesiac zl (no moze na pare sekund ;s) ale dobra...

Wystarczy 30 sekund przez jakies 10 razy , masz po graczach w odstepach czasu ofc.

Wystarczy 30 sekund przez jakies 10 razy , masz po graczach w odstepach czasu ofc.

Dokładnie. Zwłaszcza, że dzisiejsze dzieci OTSów podchodzą do gry na OTS jak dziwka do puszczania się :<
DDoSy zawsze były i będą, nie ma skutecznej i tym samym w przystępnej cenie ochrony ... niestety :).

Jak używasz Gesiora to zrób cache co niektórych stron i zapytan albo memcached :) Proponuje wykonać cache most powerfull guilds bo to zapytanie jest wredne :)

Samme: jak dla mnie to nawet dobrze, dzieciaki się nawzajem powykańczają nie zauważając nawet istnienia dobrych servów, co prawda dobry też może w końcu ucierpieć, ale to dopiero jak zacznie zarabiać(a dobre servy nie zarabiają w dzisiejszych czasach, przynajmniej nie często)

Samme: jak dla mnie to nawet dobrze, dzieciaki się nawzajem powykańczają nie zauważając nawet istnienia dobrych servów, co prawda dobry też może w końcu ucierpieć, ale to dopiero jak zacznie zarabiać(a dobre servy nie zarabiają w dzisiejszych czasach, przynajmniej nie często)

Zazdrość = gracze
Gracze = hajs

o to tyle szumu :D. Dlatego trzeba walczyć o swoje a nie kupić najtańszy serwer i wymagać cudów.

Back