• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

[Gesior Acc, 854-857] Problem z instalacją

beybus

New Member
Reaction score
2
Mam gesiora, podczas instalacji w 2 kroku wyskakuję mi następujący błąd:

Database error. Unknown database type in config.lua . Must be equal to: "mysql" or "sqlite". Now is: ""

W moim config.lua mam:

sqlType = "mysql"

Co nie gra?

sqlPass = "twoj password do localhost"
sqlDatabase = "nazwa bazy danych ktora zrobiles w phpmyadmin"
sqlFile = "plik.s3db"

Najprawdopodobniej gesior nie czyta parametru 'sqlType', lecz jakąś jego starą wersję w stylu 'databaseType' itd.

Zmień tak, aby czytało zmienną sqlType

Pousuwales wszystkie -- The Forgotten Server Config

-- Account manager

z tymi znaczkami?

z config.lua

Okej, dzięki wielkie za odpowiedzi, posprawdzam dzisiaj wszystko i editnę jak stoi sprawa ;-)

@edit
sqlHost = "localhost"
sqlUser = sprawdzałem, jest dobre
sqlPass = j.w
sqlDatabase = "visum"
sqlPort = 3306
sqlKeepAlive = 0
mysqlReadTimeout = 10
mysqlWriteTimeout = 10
sqlFile = "data\visum.s3db"
sqlType = "mysql"

Nie mam żadnych komentarzy z --
Co do zmiany parametru sqlType, jak to zrobić?

Last edited:
Wyjmij config.lua z oryginalnego TFS, ustaw wszystko (pousuwaj komentarze "-- ..." i wklep dane do sqla), wsadź do pustego katalogu i zainstaluj gesiora na niego. Co najwyżej parę zakładek na stronie nie będzie hulać :D.

Może wyjaśnię Ci jak stoi sprawa bo bardzo zależy mi na rozwiązaniu problemu.
Kupiłem na allegro gotowy ots visum, zmieniłem mapkę, dodałem parę swoich skryptów i ogólnie wszystko fajnie poprzerabiałem,
zmieniłem tło strony itp i u mnie na komputerze WSZYSTKO działało.
Kumpel, który też stawiał na Visumie polecił mi hosting, dogadałem się i uploadnąłem hostowi folder z otsem i pliki stronki.
Problemy się zaczęły kiedy przyszło do instalowania u mnie accmakera. Po prostu przy 2gim kroku wywala.
Dodam, że ots był już odpalany na tym hostingu i działał a nie mogę tylko zainstalować u siebie accmakera.

uzupelnij to tam
sqlPass = "twoj password do localhost"
sqlDatabase = "nazwa bazy danych ktora zrobiles w phpmyadmin"
sqlFile = "nazwapliku.s3db"

!!!

Poprostu napisz/edytuj ścieżkę w config.ini np
server_path = "C:/VisumOTS/"
nie rob tego przy instalacji automatycznej w acc makerze tylko poprostu w tym configu.

Back