• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Kilka pytań o portach

Status
Not open for further replies.

klekSu

Stroke my ego.
Reaction score
18
Cześć,

Mam kilka pytań odnośnie portów, a mianowicie czy dany port jest przypisany do adresu IP, karty sieciowej czy ogólnie do kompa(systemu) - najprawdopodobniej? Chodzi mi o to czy jeśli mam dwa IP do jednej karty sieciowej to czy mogę używać dwa razy tego samego portu, ale każdy z nich na rożnych IP? Przy czym adres a jest podstawowym adresem karty sieciowej, a adres b jest routowany na adres a.

Możesz.

U mnie na eots.pl na jednym serwerze stoją: Vanilla, Extreme, Roxoria, Fun, Destroyer.

BTW: a nie szybciej było po prostu to sprawdzić ^^?

Sory za doubla, ale musiałem zbumpować bo temat ponownie otworzyłem.

Mam uruchomione 4 programy otsów,
1 - tfls na adresie a i porcie 7171
2 - 0.3.4pl2 na adresie a ale innych portach
3 - 0.3.4pl2 na adresie a ale innych portach
4 - nowy ots 0.3.4pl2 na adresie b (adres b routowany jest na adres a) i porcie 7171, wyskakuje błąd o tym, że address already in use i ciągle restartuje.

Coś tam zmieniłem w tfls (dzięki Kula_) żeby czytał tylko z adresu a, zrestartowałęm tfls, ale przy programie 4 nadal jest ten błąd i ciągle restartuje. Czy tą zmianę o adresie wprowadzić też do 2 i 3 żeby "czytały" (czy jak to tam nazwać) tylko adres a a przy 4 ustawić czytanie na b?

EDIT: Ok skompilowałem jedynie tą 4 z adresem b i śmiga, to by było na tyle :)

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back