• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Latest News & Archiwum - Nie można odnaleźć strony

Keram

Member
Reaction score
12
Hej witam,

Otóż zainstalowałem acc makera, mysql i apache chodzą, serwer jest online supcio, baza danych działa ofc i wszystko jest ok...

Przy instalacji acc makera nie wyskoczył żaden błąd. Używam gesior aac 0.6.2 jednakże jest on ulepszony i wszystkie luki naprawione więc proszę mi tutaj nie mówić "weź sobie tego gesiora 2012 bo wypuścił w tym roku". W tym swoim mam dużo systemów i po prostu wiem ,że jest sprawny w 99.99%... - dlaczego tylko w 99.99%?

Otóż tutaj zaczyna się problem... Żadnych błędów przy instalacji a strona Latest News i Archiwum nie chodzą...

Wszystko inne chodzi typu who is online, shop działa, create account działa, highscores itp... Jednak gdy klikam na Latest News lub Archiwum to pojawia mi się w przeglądarce coś takiego:
Błąd serwera
W witrynie wystąpił błąd podczas pobierania strony http://localhost/latestnews. Może być ona wyłączona na potrzeby konserwacji lub nieprawidłowo skonfigurowana.
Oto kilka propozycji:
Ponownie załaduj tę stronę internetową później.
Błąd HTTP 500 (Internal Server Error): Napotkano nieoczekiwaną sytuację przy próbie zrealizowania żądania przez serwer.

Wiem jedno - jest to spowodowane czymś, że nie mam tabeli z_news_big no bo po prostu jej nie mam. Pamiętam, że kiedyś znajomy miał dostęp do vpsa i mi to naprawił, nie pytałem jak bo się zbyt cieszyłem, że działa a teraz po roku pewnie nie pamięta co on takie zrobił :P

Dodawałem już zapytanie do bazy danych:
Code:
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `z_news_big` (
  `hide_news` tinyint(1) NOT NULL DEFAULT '0',
  `date` INT(11) NOT NULL DEFAULT '0',
  `author` VARCHAR(255) NOT NULL,
  `author_id` INT(11) NOT NULL,
  `image_id` INT(3) NOT NULL DEFAULT '0',
  `topic` VARCHAR(255) NOT NULL,
  `text` text NOT NULL
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;

Niestety nie działa...

Czy macie jakieś pomysły??

Tutaj jest mój latestnews.php:
http://pastebin.com/raw.php?i=XbE3QJXR

Z góry dziękuję za pomoc. :)

EDIT EDIT EDIT
Naprawiłem błąd częściowo... Dodałem linijkę, która jest pogrubiona... Jednakże teraz nie mogę dodawać newsów :S News Tickery mogę ale newsów już nie.... Czy ktoś pomoże teraz? xd
`text` text NOT NULL,
`lang` text NOT NULL

Last edited:
kup sobie jakiegos taniego vpsa (ew. jak juz tak bardzo nie chcesz to virutal boxa na kompie), postaw na nim stronke i zobacz czy bedzie dzialalo, poproboj jeszcze jak nie bedzie z innymi wersjami i powinno dzialac na 100%

a jak nie, to jest jeszcze error.log :p

po chuj ma tracić hajs na vps, jak wiadomo że trzeba tylko poprawić te gówniane latestnews
no ale weź szukaj błędu w tym chaotycznym kodzie, w końcu to gesior ;]

@akues
kiedyś miałem vpsa i też to nie działało. Właśnie wtedy mi znajomy to naprawił...

@TOPIC
Błąd znalazłem i naprawiłem tyle, że nie jestem pewien czy dobrze...
Otóż dodałem takie zapytanie do bazy danych:
`text` text NOT NULL,
`lang` varchar(11) NOT NULL
Pogrubiona część została dodana przeze mnie czyli po prostu użyłem zwykłego zapytania dodającego z_news_big ale dodałem kolumnę `lang`...

Tyle, że teraz problem... Czy po `lang` na 100% powinno być varchar(11) NOT NULL??????
W sensie, wszystko działa dobrze ale czy to się nie obróci kiedyś na moją niekorzyść ponieważ po `lang` np. powinno być coś innego...

Back