• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

[MySql]TRIGGER (40 zl za pomoc)

Drakos

Banned User
Reaction score
1
Witam w mojej bazie brak TRIGGERÓW , próbowałem dać kilka zapytań ale bez skutecznie :( . Proszę o pomoc bo ludziom nie zapisuje skili itp :(

DELIMITER |

CREATE TRIGGER `ondelete_guilds`
BEFORE DELETE
ON `guilds`
FOR EACH ROW
BEGIN
UPDATE `players` SET `guildnick` = '', `rank_id` = 0 WHERE `rank_id` IN (SELECT `id` FROM `guild_ranks` WHERE `guild_id` = OLD.`id`);
END|

CREATE TRIGGER `ondelete_players`
BEFORE DELETE
ON `players`
FOR EACH ROW
BEGIN
DELETE FROM `bans` WHERE `type` = 2 AND `player` = OLD.`id`;
UPDATE `houses` SET `owner` = 0 WHERE `owner` = OLD.`id`;
END|

CREATE TRIGGER `oncreate_guilds`
AFTER INSERT
ON `guilds`
FOR EACH ROW
BEGIN
INSERT INTO `guild_ranks` (`name`, `level`, `guild_id`) VALUES ('the Leader', 3, NEW.`id`);
INSERT INTO `guild_ranks` (`name`, `level`, `guild_id`) VALUES ('a Vice-Leader', 2, NEW.`id`);
INSERT INTO `guild_ranks` (`name`, `level`, `guild_id`) VALUES ('a Member', 1, NEW.`id`);
END|

CREATE TRIGGER `oncreate_players`
AFTER INSERT
ON `players`
FOR EACH ROW
BEGIN
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 0, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 1, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 2, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 3, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 4, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 5, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 6, 10);
END|

DELIMITER ;

Wywala taki błąd

zapytanie SQL: Dokumentacja

DELIMITER | CREATE TRIGGER `ondelete_guilds` BEFORE DELETE ON `guilds` FOR EACH ROW BEGIN UPDATE `players` SET `guildnick` = '',
`rank_id` =0 WHERE `rank_id` IN (
SELECT `id`
FROM `guild_ranks`
WHERE `guild_id` = OLD.`id`
);

END |

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1235 - This version of MySQL doesn't yet support 'multiple triggers with the same action time and event for one table'

Może znacie jakiś sposób jak wjebać te Triggery ?

PŁACĘ 40 ZŁ ZA POMOC !

Last edited:
mysql -u root -p
use <db_name>
source <ścieżka>

Wywala taki błąd :(
ERROR 1235 (42000): This version of MySQL doesn't yet support 'multiple triggers with the same action time and event for one table'
ERROR 1235 (42000): This version of MySQL doesn't yet support 'multiple triggers with the same action time and event for one table'
mysql>

Update zrobilem nic nie pomogło a gdy instaluje mysql wywala taki błąd

[sudo] password for admin:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zale\u017cno\u015bci
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
mysql-server jest ju\u017c w najnowszej wersji.
Nast\u0119puj\u0105ce pakiety zosta\u0142y zainstalowane automatycznie i nie s\u0105 ju\u017c wi\u0119cej wymagane:
xserver-xorg-video-amd
Aby je usun\u0105\u0107 nale\u017cy u\u017cy\u0107 "apt-get autoremove".
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 11 nieaktualizowanych.
1 nie w pe\u0142ni zainstalowanych lub usuni\u0119tych.
Po tej operacji zostanie dodatkowo u\u017cyte 0B miejsca na dysku.
Konfigurowanie acpid (1.0.4-5ubuntu9.3) ...
* Stopping Hardware abstraction layer hald [ OK ]
* Starting ACPI services... acpid: can't open /proc/acpi/event: No such file or directory
invoke-rc.d: initscript acpid, action "start" failed.
dpkg: b\u0142\u0105d przetwarzania acpid (--configure):
podproces post-installation script zwróci\u0142 kod b\u0142\u0119du 1
Wyst\u0105pi\u0142y b\u0142\u0119dy podczas przetwarzania:
acpid
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Robiłeś coś na siłe :) Takie są tego skutki. Ja jeszcze noobie na linuxie i używam niecodzienne rozwiązania typu reinstal lub pomoc kumpla co studiuję infe

a właśnie teraz przez phpmyadmin idzie idzie i wyskakuje błąd że za długo daje zapytanie ;]

to przez mysql
PHP:
mysql -u root -p
use <db_name>
source <ścieżka>

chuja to był lag przez mojego neta 2 godziny później ten sam błąd ;]

..... a już się cieszyłem :(

PHP:
sudo aptidiute purge phpmyadmin
sudo aptidiute install phpmyadmin

Nie cyka :(
admin@ks364951:~$ sudo aptidiute purge phpmyadmin
sudo: aptidiute: command not found
admin@ks364951:~$ sudo aptidiute install phpmyadmin
sudo: aptidiute: command not found
admin@ks364951:~$

Przecież TRIGGERY masz dobre
Sam komunikat świadczy o tym. Silniki 0.3.x z databasemangerem same sobie dodaja TRIGGERY... po za tym nie aptidiute tylko aptitude lub apt-get ;) Problem tkwi w czym innym ale nvm :)

literówka :)
mea kulpa mea kulpa mea maxima kulpa xD

Here You Are

DELIMITER |

CREATE TRIGGER `oncreate_players`
AFTER INSERT
ON `players`
FOR EACH ROW
BEGIN
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 0, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 1, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 2, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 3, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 4, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 5, 10);
INSERT INTO `player_skills` (`player_id`, `skillid`, `value`) VALUES (NEW.`id`, 6, 10);
END|

DELIMITER ;

Po pierwsze to silnik 0.2 nie żaden syf elfa 0.3 ,
Po drugie wiem co usuwałem w bazie jak importowałem , teraz cala historyjka od nowa straciłem połączenie ssh no więc trzeba było napisać do BOK w ovh zanim oni się obudzili i coś próbowali zrobić ... , zakupiłem nowy dedyk i i przeniosłem ots na nowy dedyk a że tylko przez phpmyadmin mogłem wbić się do bazy to ją exportowałem , no przy imporcie bazy musiałem usunąć w niej TRIGGERY , od tego czasu postaciom nie zapisują się skille , świadczy to otym że brakuje TRIGGERÓW a jeśli ja je mam to kurwa czemu te jebane skille spadają ? Nie ludzie ratujcie bo już nie wyrabiam

Back