• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Npc

Erazma

Banned User
Reaction score
4
Wita mam kilka pytan

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<npc name="" script="data/npc/scripts/travel/.lua" walkinterval="1500" floorchange="0">
<health now="100" max="100"/>
<look type="268" head="58" body="2" legs="116" feet="116" addons="2"/>
<voices>
<voice text="I am the captain of this ship." interval2="20" margin="1" yell="no"/>
</voices>
<parameters>
</parameters>
</npc>

Co jest odpowiedzialne za chodzenie npc szybkosc poruszania?
Co jest odpowiedzialne za zasieg chodzenia npc?
Co znaczy " interval2="20" margin="1" yell="no"/>??? zwłaszcza yell "no"???
Dzieki

aha rozumiem walkinterval to szybkosc a jezeli ustawie 0 to bd stal w miejscu floorchange to ze moze chodzic po schodach
zasieg spawnu mam 3x3 a npc i tak zapierdala jakbym mial 6x6 ;/
yell krzyk czyli ze bedzie widac co npc gada jak bede nawet pietro wyzej aha dzieki to bym sie nie domyslil ;p

Co dokładnie do zasięgu chodzenia to chyba nie spawn bo mam w jednymi miejscu 10x10 a chodzi o 2 kartki ale pewien nie jestem

- - - Updated - - -

Co dokładnie do zasięgu chodzenia to chyba nie spawn bo mam w jednymi miejscu 10x10 a chodzi o 2 kartki ale pewien nie jestem

walkinterval to czas między następnym losowym chodem npc'a, ale przy wartości 0 się on nie porusza wgl.

reguluje spawn, ale w przypadku natrafienia na niektóre itemy npc nie przechodzi, dodatkowo jest jakiś action domyślny, który nie pozwala wejść npc'owi na daną kratkę, a właściwie go szybko cofa (100 ileś tam, w DOC powinno być zapisane)

A jaka funkcja i gdzie odpowiada za odleglosc rozmowy ? chcialbym np zeby npc xx odpowiadal z odleglosci 2 kratek ;p

w npc libach możesz zmienić

albo na początku pliku npc'a w lua gdzie masz funkcje z libów to poprostu wywal tą co odpowiada za rozmowę na dystans i napisz podobną ze swoim dystem rozmowy

ale lepiej zrobić nową funkcję w libach coś na zasadzie

gadajZDysta(cid, x)
jesli gracz odejdzie X kratek to nie gadaj
end

bo teraz zapewne jest bez tej zmiennej X (inaczej wygląda ta funkcja, napewno też przy focusie jest ujęta)

Back