• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Patologia zwz. z libboost-em, jakieś farmazony.

Status
Not open for further replies.
Reaction score
3
Witam szanowną, polską społeczność otlandu.

Pierwszy raz w życiu zwracam się o pomoc na tym forum. Właściwie to w ogóle o pomoc związaną z OTS. Zawsze jakoś dało się rozwiązywać problemy drogą - google, kombinowanie, coś na ząb, kombinowanie, google i problem rozwiązany. Niestety w tym przypadku na niewiele się to zdaje.

Przejdę do rzeczy, a więc problemu (jak nie trudno się domyślić):
Odpalam TFS'a (świeżo skompilowanego, boosty 1.40 z apta, wersja tfsa 0.3.6pl1), konfiguracja mysql-owa, dane podane prawdziwe.

Błąd:
Code:
The Forgotten Server, version 0.3.6 (Crying Damson)
Compiled with GNU C++ version 4.4.4 at May 27 2010, 19:41:05.
A server developed by Elf, slawkens, Talaturen, KaczooH, Lithium, Kiper, Kornholijo.
Visit our forum for updates, support and resources: http://otland.net.

>> Loading config (config.lua)

[B]> ERROR: Unable to load config.lua![/B]
theforgottenserver: /usr/include/boost/thread/pthread/condition_variable_fwd.hpp:38: boost::condition_variable::~condition_variable(): Assertion `!pthread_cond_destroy(&cond)' failed.
Przerwane

Co do pogrubionej części pragnę pocieszyć potencjalnego "mądrego", że to nie problem chmodów, bo plik config.lua po raz n-ty dzisiaj chmodowałem:
Code:
chmod 0777 config.lua

Problem tak na moje oko leży gdzieś w boostach. Jeśli posiadam złą wersje, proszę o namiary na repo z których ściągnę odpowiednią wersje dla 0.3.6pl1 (ew. linki).

Co do błędu z boostem - ktoś gdzieś sugerował, że to może być problem zajętych portów. Otwarte są wszystkie (poza SSH, FTP, 80:HTTP). W tle nie ma odpalonego żadnego innego TFS. Dla pewności robiłem tzw. "jebuta" i dalej to samo.

Code:
theforgottenserver: /usr/include/boost/thread/pthread/condition_variable_fwd.hpp:38: boost::condition_variable::~condition_variable(): Assertion `!pthread_cond_destroy(&cond)' failed.

To chyba jakis domyslny reporting, nie wina boosta, problem wystepuje przy ladowaniu configa, a nie podczas bindowania portow, wiec to nie wina portow. Sprobuj odpalic ten sam config.lua na windowsie i powiedz jaki rezultat.

(16:19:39) #668: bo z tym configiem to bylo tak
(16:19:50) #668: ja usunalem ten stary robilem w notatniku nowy
(16:19:52) #668: wgralem na ftp

i wszystko jasne... Dobra, dzięki za pomoc.
Nie ma to jak kooperacja.​

Status
Not open for further replies.
Back