• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Pendrive jako dysk startowy

Status
Not open for further replies.

Lion94

Banned User
Reaction score
6
A więc mam takowy problem ponieważ próbowałem w Biosie pozmieniać aby się uruchamiał nie dysk HDD a pendrive i udało się, rzecz tkwi w tym że mi nie odczytuje na komputerze stacjonarnym (owszem działa po wykryciu go w systemie, ale jako dysk startowy są problemy), a na laptopie wszystko bez zarzutu działa.

Mógłby mi ktoś zapodać jakiś poradnik odnośnie Biosu albo opisać
krótko jak w biosie ustawić dokładnie pendrive -> dysk startowy.

Pomoc zostanie nagrodzona repem++.

first boot = usb 2.0(w moim przypadku tutaj jest external usb storage czy cos takiego)?

floppy to stacja dyskietek O_o

jako boot device ustaw usb ;s bo zapewne teraz masz tam hard disk

No tak, bo defaultowo to third boot device mam ustawiony jako napęd DVD czyli w tym przypadku CD-ROM, oraz second boot device jako dysk HDD.

Na to 2 miejsce ustawiłem zamiast CD-ROM (napęd DVD) = USB-ZIP (pendrive) i niby odczytuje a cały czas mruga i na tym tak staje,
w laptopach w biosie jest taka funkcja 'Boot Manager', przez co wszystko jest uproszczone ;p

No tak, bo defaultowo to third boot device mam ustawiony jako napęd DVD czyli w tym przypadku CD-ROM, oraz second boot device jako dysk HDD.

Na to 2 miejsce ustawiłem zamiast CD-ROM (napęd DVD) = USB-ZIP (pendrive) i niby odczytuje a cały czas mruga i na tym tak staje,
w laptopach w biosie jest taka funkcja 'Boot Manager', przez co wszystko jest uproszczone ;p

Hmmm... Wejdz w biosa i jako first boot device ustaw wejscie USB, jak nie masz takiej opcji to bardzo mi przykro :D

nie wszystkie motherboardy bootuja pendrivy, sproboj jeszcze zaktualizowac bios.

nie wszystkie motherboardy bootuja pendrivy, sproboj jeszcze zaktualizowac bios.

lepiej niech tego nie robi jak sie nie zna, bo ja wiem co ludzie potrafia zrobic jak aktualizuja xD

A później idź do sklepu po nową, lepszą z opcją boota z usb :]

I jak będziesz w sklepie to kup taką żeby na opakowaniu z tylu albo z przodu był narysowany :
usb_symbol1.jpg
BOOT

Status
Not open for further replies.
Back