• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Problem windows XP

J u Z e K

Banned User
Reaction score
1
Mam ptoblemn z grafika.
otoz wszystko chodzi plynnie do czasu :
wlaczenia gg / lub paru innych programow np ogladajac strone i ktos sie zrobi dostepny / napisze cos
"Strona przeskakuje w dol [jakbym kartki w zeszycie przewracal]".

Pisze tu bo potrzebuje uzywac programu non stop a wtedy nie da sie nic ogladac ani przegladac.
Sterowniki mam wszystkie najnowsze.

Wtw, gglite, pidgin, kadu. A jak lubisz skórki to możesz aqq sprawdzić albo mirande. Byle nie oryginalny klient

Wtw, gglite, pidgin, kadu. A jak lubisz skórki to możesz aqq sprawdzić albo mirande. Byle nie oryginalny klient
True, sam używam AQQ i jestem zadowolony.

Albo zainstalować gg 6.0 :)

W co teraz zamienili gg w ostatnim update to jakaś kpina, radio, wiadomości, gry, dodatki a sam komunikator, czyli to co najważniejsze zjebali na całej linii.

Ogolnie najgorsze jest to ze jak uzywam "Ibota" mam to samo ...
i jak boce nie moze ogladac filmow a przegladanie stron mnie tak wkurwia ze to porazka =/

Jakas rada ? Potrzebuje ^^

Podaj konfiguracje sprzętową.

btw. ibot to ścierwo ;)

Last edited by a moderator:
Nie wiem jaką masz grafę, ale procesor nie jest zły (jak na tibie), podliczając ram: sam system powinien zajmować około 800mb~, tibia zależnie od używanego procesora graficznego do kilkuset mb i około 1-2GHz, GG te nowe coś koło 500 mb no i przeglądarka zakładając że masz z 3 karty (chrome) z 500-900mb

Tak na oko przy czystym systemie mając włączone jedynie tibie, ibota, gg i chrome z kilkoma kartami powinno ci żreć do 2,4gb ramu. flashplayer na windowsa to jedna wielka niezoptymalizowana kupa dlatego dla lepszego efektu nie włączaj filmików na przeglądarce, taki tip.

Jak tak nie jest to polecam skan combofixem, czyszczenie ogólne OTL'em, defragmentacja dysku i czyszczenie rejestru np. ccleanerem

I pamiętaj że tibia dosłownie zjada procesor, jak bocisz to w kliencie tibii procek graficzny na dx5, 10 klatek na sekunde i swiatlo na 0%, powinno zastpopować wysoki procent zużycia procka.

Last edited by a moderator:
Raz combofix jeśli nie jest niezbędny nie powinien być używany dwa dx5 na nowych systemach działa wolniej niż dwa pozostałe, nie warto go ustawiać trzy jeśli chrom faktycznie tyle potrzebuje to przykre. Ja z 5 kartami w lisie nam zajęte ogólnie 650-750. Jeśli gg tyle potrzebuje to chyba każdy myślący użytkownik by się go pozbył w pierwszej kolejności. Czyszczenie rejestru oczywiście pomaga jednak usunięcie kilku(set) kluczy czy wartości przy tych kilku milionach pewnie niewiele zmienia

Raz combofix jeśli nie jest niezbędny nie powinien być używany

Lepszej alternatywy nie znajdziesz.

dwa dx5 na nowych systemach działa wolniej niż dwa pozostałe, nie warto go ustawiać

Działa wolniej, ale jest mniej zasobożerny a jemu jest to potrzebne, zwłaszcza że botowi wszystko chyba jedno czy będzie mu klient wolno działał.

trzy jeśli chrom faktycznie tyle potrzebuje to przykre. Ja z 5 kartami w lisie nam zajęte ogólnie 650-750

No jeżeli chodzi o zasobożerność to ff lekko przegania chrome, ale chrome z drugiej strony nadrabia to szybkością ładowania.

Ale my sie nie rozumimy.
Nawet z samym gg i przegladarka to sie tak tnie.

GG + przegladarka przegladam demoty ... wszystko git.
Nagle dostaje wiadomosc i
"Strona chodzi jakbbbym kartki przezucal ..."
otworze wiadomosc schowam w pasku tak samo.

I pozbadz się choinki z funkcja komunikatora
quanti: lekko? Jeśli sam chrom potrzebuje więcej niż u mnie wszystko na raz...(a nam cały kernel w ramie bo wyłączyłem jego stronicowanie)

Back to topic: jeśli przeglądarka na opcję płynnego przewijamia to ją wyłącz. I sprawdź jak zmienisz ustawienia akceleracji sprzętowej

ALe o czym wy mi tu mowicie ...
Moge miec wszystko powylanczane tylko ibota i sie tak grafika jebie... [nie plynnie chodzi]

heh po za kontekstem, w którym pojawia się bot i tibia to chyba jedyny powód, dzięki któremu tutaj napisałeś zamiast na jakimś forum komputerowym xD

a próbowałeś z tym płynnym przewijaniem i akceleracją sprzętową?
i bez gówno-gówno

Back