• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Sprawdzanie relanego name monstera?

Seminari

Banned User
Reaction score
34
Jak sprawdzić np. description monstera ? Bo mam 2 moby o takiej samej nazwie, ale tylko jeden z nich w skrypcie creaturescript ma działać, mam np.

The Old Widow z tasku i The Old Widow boss normalnie co się respi na najeździe na PoH

myślę, żeby poprostu u tego w tasku dać w description "task old widow", tylko potem jak to sprawdzić w funkcji creature do tasków onKill?

Albo jakiś inny sposób..?

Możesz zrobić to tak, jeśli te potwory, są od siebie w pewnej odległości (nie w tym samym spawnie)
LUA:
function onKill(cid, target)
	if (getCreatureName(target) == "The Old Widow" and getDistanceBetween(getThingPosition(cid), {x = 0, y = 0, z = 0}) <= 20) then
		-- skrypt
	end
	return true
end
Ustalasz sobie pozycje, przykładowo środek spawna, i maksymalną odległość od niego.

Hm no w sumie może być takie rozwiązanie, ale sporo zabawy z tym będzie, w sensie dodawanie tych pozycji, bo takich mobów mam więcej trochę..

Pamiętam, że kiedyś się dawało do skryptu monstera coś ala
Code:
<script>
 <event name = "">
</script>

jak to dokładnie wykorzystać?

Albo że tak, jak mówisz, czyli:
XML:
<script>
 <event name = "nazwa_eventa">
</script>
Dodajesz to do potworka, a potem tworzysz creatureevent z taką nazwą, typ to preparedeath
LUA:
function onPrepareDeath(cid, deathList)
	-- co sie dzieje, gdy umiera
	return true
end

Back