• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

TFS Configure --enable-root-permission

Status
Not open for further replies.

akues

Well-Known Member
Reaction score
72
Witam,

Gdy proboje skompilowac serwer z --enable-root-permission, nadal wyskakuje mi ten blad :ninja:

Code:
> WARNING: The Forgotten Server has been executed as root user! It is recommended to execute as a normal user.
Continue? (y/N)

Wie ktos o co moze chodzic? Kompilacja przebiega bez problemow ;) Dzieki :peace:

Serwer nie lubi jak go odpalasz z roota. Wtedy czuje się obnażony(serwer)...
Serwer lubi jak się go odpala z innego usera a nie z roota.

#Najlepiej kliknij Y.
Ewentualnie możesz wejść w dosa w swoim windowsie i napisać format :c
Oczywiście to był żart. Naciśnij y i powiedz czy wszystko działa jak należy

Last edited:
Serwer nie lubi jak go odpalasz z roota. Wtedy czuję się obnażony...
Serwer lubi jak się go odpala z innego usera.

#Najlepiej kliknij Y.
Ewentualnie możesz wejść w dosa w swoim windowsie i napisać format :c

Zabijasz człowieku swoją głupotą.

@topic
Pokaż dokładnie jak przygotowujesz serwer do kompilacji.

Specjalist
Wrzuć sobie to do translatora jak nie umiesz angielskiego.
Jest to w pewnym stopniu zabezpieczenie aby nie odpalać silnika z roota ponieważ według nich jest to niebezpieczne...

Specjalnie dla ciebie wykonałem pracę za ciebie i wkleiłem to do translatora
> UWAGA: The Forgotten Server został wykonany z uprawnieniami roota! Zaleca się wykonać jako zwykły użytkownik.
Kontynuować? (y / N)

Nie nazywaj mnie idiotą, ponieważ nie jesteś lepszy

#Specjalist
Nie zmienia to faktu że jesteś noobem. Jak wiedziałeś o co chodzi to mogłeś odrazu powiedzieć mu a nie zgrywać ważniaka którym nie jesteś ( Tylko nie płacz).
Ciebie nie chcieli nawet w cyrku jako błazna bo byłeś zbyt tępy.

Last edited:
Specjalist
Wrzuć sobie to do translatora jak nie umiesz angielskiego.
Jest to w pewnym stopniu zabezpieczenie aby nie odpalać silnika z roota ponieważ według nich jest to niebezpieczne...

Specjalnie dla ciebie wykonałem pracę za ciebie i wkleiłem to do translatora

Nie nazywaj mnie idiotą, ponieważ nie jesteś lepszy

Błaźnisz się coraz bardziej, doskonale wiem co to oznacza bez żadnego translatora, ale autor tematu ma zupełnie inny problem. Chce tak skompilować silnik, aby móc odpalać go z roota bez tego pytania, czy kurwa się mylę? Już jego sprawa dlaczego tak chce odpalać.

Chce przygotować auto-restarter, ale bez tego root nie moge..

Konfiguruje go tym poleceniem : ./configure --enable-mysql --enable-sqlite --enable-remote-control --enable-server-diag --enable-root-permission

a nastepnie "make"... Wszytsko dziala jak nalezy tylko ten root ;/

Błaźnisz się coraz bardziej, doskonale wiem co to oznacza bez żadnego translatora, ale autor tematu ma zupełnie inny problem. Chce tak skompilować silnik, aby móc odpalać go z roota bez tego pytania, czy kurwa się mylę? Już jego sprawa dlaczego tak chce odpalać.

:peace:

#Specjalist
Nie zmienia to faktu że jesteś noobem. Jak wiedziałeś o co chodzi to mogłeś odrazu powiedzieć mu a nie zgrywać ważniaka którym nie jesteś ( Tylko nie płacz).
Ciebie nie chcieli nawet w cyrku jako błazna bo byłeś zbyt tępy.

Ty zajebany tępy kmieciu, czy się go nie spytałem jak przygotowuje pliki do kompilacji? Zakładałem z początku, że tam jest błąd, Ty wyjechałeś ze swoimi teoriami, że "TFS czegoś nie lubi" więc ryj tam i siedź gdzie siedziałeś.

@topic
Przy okazji sprawdzania crashbugu z kuszami i łukami na najnowszych revision (0.3.6 i 0.4) sprawdziłem i to - wszystko działa jak powinno. Może po prostu wywal sprawdzanie usera/tego pytania.

Wiesz, ja twoich postów już od dawna nie czytam bo żaden twój post nie jest przydatny. Już wolę napisać coś w supporcie po angielsku niż użerać się z tobą. No respond (nie czytam twoich postów)

A co do błędu tam nie ma błędu tylko trzeba serwer odpalić z innego użytkownika niż root.

Wiesz, ja twoich postów już od dawna nie czytam bo żaden twój post nie jest przydatny. Już wolę napisać coś w supporcie po angielsku niż użerać się z tobą. No respond (nie czytam twoich postów)

A co do błędu tam nie ma błędu tylko trzeba serwer odpalić z innego użytkownika niż root.

Noto nie czytaj i się nie błaźn odpowiadając na moje posty, ok?
Czy czasem na tym support board nie uzyskałeś identycznej odpowiedzi co na polish board? ;]
http://otland.net/f16/c-sending-messenge-npcs-chanel-68143/ & http://otland.net/f28/c-wysa-anie-wiadomoa-ci-do-kanaa-u-npc-68142/

Jeżeli tam nie ma błędu to wytłumacz mi to, mistrzu OpenTibia:

configure.ac
Code:
# check do we want to allow running on root user
rootPermission=no
AC_ARG_ENABLE(root-permission, [  --enable-root-permission	enable running on root user],
	[OPTIONAL_FLAGS="$OPTIONAL_FLAGS -D__ROOT_PERMISSION__"]
	rootPermission=yes
)

"Konfiguruje go tym poleceniem : ./configure --enable-mysql --enable-sqlite --enable-remote-control --enable-server-diag --enable-root-permission"

Jak mi wytłumaczysz dokładnie co to jest, udowodnisz, że to ja się mylę to usunę konto na otlandzie, ok?

@topic
otserv.cpp
Code:
#if !defined(WINDOWS) && !defined(__ROOT_PERMISSION__)
	if(!getuid() || !geteuid())
	{
		std::clog << "> WARNING: " << STATUS_SERVER_NAME << " has been executed as super user! It is "
			<< "recommended to run as a normal user." << std::endl << "Continue? (y/N)" << std::endl;
		char buffer = getchar();
		if(buffer != 121 && buffer != 89)
			startupErrorMessage("Aborted.");
	}
#endif

Last edited:
Dzieki Specjalist, dziala :D, a Aragornik, pisze jeszcze na priv i sie nasmiewa z siebie "A probowales nacisnac Y? Powiedz co sie wtedy stalo". Doradzam go ignorowac... ^.-

Pozdr. ;)

Faktycznie, zwracam honor.
Pomyliłem się z powodu że miałem identyczną wiadomość kiedy próbowałem odalić serwer z roota. Specjalist masz repa za to.

Status
Not open for further replies.
Back