• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Tibia 13.32 dodawanie czarów z pomocą chatgpt

darkxnezz

New Member
Reaction score
4
Cześć, bawię się trochę na tych nowszych wersjach tibii. Wiem że modyfikowanie konkretnych rzeczy na nowszych wersjach jest trudniejsze niż na takiej 8.6 Chcę się nauczyć skryptowania konkretnie na wersji 13.32 czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć różnicę gdzie w tych nowszych wersjach rejestruje się np zaklęcia oraz gdzie wrzuca się lua z instrukcjami działania danego czaru? Może istnieje gdzieś też jakiś poradnik jak po dokonanych zmianach przebudować czy skompilować na nowo serwer? Jeśli chodzi o kompilacje jeszcze tego nie robiłem. Mam silnik który został już wcześniej skompilowany pod windowsa. Zdaje się że na takiej 13.32 po każdej takiej zmianie czy to w czarach, potworach itd. trzeba na nowo skompilować serwer.

Cześć, bawię się trochę na tych nowszych wersjach tibii. Wiem że modyfikowanie konkretnych rzeczy na nowszych wersjach jest trudniejsze niż na takiej 8.6
Nie jest trudniej.

Chcę się nauczyć skryptowania konkretnie na wersji 13.32 czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć różnicę gdzie w tych nowszych wersjach rejestruje się np zaklęcia
I w starych i w nowych jest ten sam język - lua. To jest ten sam jezyk, to jest to samo, tylko minimalne inne podejście, nie ma trudniejsze/łatwiejsze. z tego co mi sie kojarzy to jedyna roznica jest taka, ze w, załóżmy, TFS 1.x + pod tibie 8-11 masz 'stare' skrypty lua a w jakimś canary masz revscripty albo coś pokroju revscriptów co koniec koncow jest proste i łatwe.
W canary 13.x + też masz 'data/scripts/spells' i pliczki lua z czarami.

oraz gdzie wrzuca się lua z instrukcjami działania danego czaru?
zalezy od silnika. No ale..
1729540330325.webp

1729540350906.webp

Może istnieje gdzieś też jakiś poradnik jak po dokonanych zmianach przebudować czy skompilować na nowo serwer?
Kompilować serwer musisz tylko i wyłącznie jeśli edytujesz source

Jeśli chodzi o kompilacje jeszcze tego nie robiłem.
Jak już sciągniesz wszystkie potrzebne rzeczy i skonfigurujesz visual studio to kompilacja polega na wciskaniu przycisku 'kompiluj' to serio nic trudnego.
jest masa poradników, tylko musisz się określić czy chcesz uzywac canary czy TFS

Mam silnik który został już wcześniej skompilowany pod windowsa. Zdaje się że na takiej 13.32 po każdej takiej zmianie czy to w czarach, potworach itd. trzeba na nowo skompilować serwer.
Nie no, nie trzeba. serwer powinien czytać skrypty lua/xml bez problemu bez re-kompilowania.
Kompilowanie jest potrzebne w momencie kiedy zmieniasz source.
Ludzie by oczadzieli jakby musieli kompilowac serwer przy zmianie jednej cyferki w skrypcie....

Dziś w wolnej chwili posiedziałem nad czarami i customowymi itemkami i faktycznie wszystko ładnie działa. Wcześniej próbowałem napisać cały spell od początku, w zasadzie teraz zauważyłem że wystarczy wzorować się na jakimś spellu który już jest w silniku ewentualnie go zmodyfikować pod siebie.

Z innych spraw, gdy atakuję potworki to robi się tak zwany "splash damage" w sensie uderzam kilka potworów na raz bijąc z miecza lub różdżki. Pytanko czy to jest normalne na tej wyższej tibii? Czy jest to jakaś opcja którą można modyfikować?

Co daje edytowanie source? Co można dzięki temu uzyskać / pozmieniać?

I ostatnie pytanko na ten moment czym się różni tfs od canary? Co jest lepsze?

Dzięki bardzo za wiadomość!

Dziś w wolnej chwili posiedziałem nad czarami i customowymi itemkami i faktycznie wszystko ładnie działa. Wcześniej próbowałem napisać cały spell od początku, w zasadzie teraz zauważyłem że wystarczy wzorować się na jakimś spellu który już jest w silniku ewentualnie go zmodyfikować pod siebie.
I widzisz:) nie trzeba kompilować ponownie

Z innych spraw, gdy atakuję potworki to robi się tak zwany "splash damage" w sensie uderzam kilka potworów na raz bijąc z miecza lub różdżki. Pytanko czy to jest normalne na tej wyższej tibii? Czy jest to jakaś opcja którą można modyfikować?
Nie grałem w tibie na RL od.. bodajże 8.0? a na otsach grałem do max 8.54 więc ciężko mi powiedzieć czy bicie kilku potworów na raz jest normalne czy nie w nowszych wersjach tibii.
To co mogę powiedzieć to to, że na pewno można to modyfikować. Bronie (ich atrybuty) zazwyczaj są skonfigurowane w items.xml ale niektóre sa bardziej skompikowane i są do nich też skrypty w folderze o nazwie (zazwyczaj) weapons

Co daje edytowanie source? Co można dzięki temu uzyskać / pozmieniać?
Cóż, co można zmienić... dosłownie wszystko.
Zmiany które ja wprowadziłem to np. dual-wielding (jedna z ras, bo zamieniłem vocations na rasy, moze uzywac 2 broni jednoczesnie, np. 2 sztyletów czy coś), w source też pozmieniałem skille (tu jest też potrzebna edycja klienta) -> np. zamiast 'Distance' mam bow, crossbow, throwing.

mozesz popatrzeć co ludzie tutaj wrzucali i zobaczyć na co edycja source pozwala:

I ostatnie pytanko na ten moment czym się różni tfs od canary? Co jest lepsze?

Dzięki bardzo za wiadomość!
Canary nie używałem. Wczoraj sciagnalem w celach testowych i nawet nie byłem w stanie sie na serwer zalogować (hehehehe) więc ciężko mi porównać czym się róznią i co lepsze.
Moje personalne odczucie po czytaniu wielu postów tu, na forum, jest takie, że bądź co bądź, TFS jest bardziej dopracowany/mniej zbuggowany aczkolwiek TFS tez nie jest idealny.

Dzięki za kolejną garść informacji!
Czy do edytowania source potrzeba jakiejś specjalistycznej wiedzy? :D czy raczej wszystko idzie znaleźć na forum i wystarczy poprzeklejać skrypty?
Można gdzieś Cię złapać na discordzie? Chciałbym bardziej podpytać o to całe kompilowanie, bo na ten moment to wydaje mi się najtrudniejszą sprawą. Myślałem właśnie o dodaniu dual wieldingu albo systemu punktów atrybutów co każdy level zamiast skillowania umiejętności.
Post automatically merged:

Jeszcze jedna sprawa. Na moim serwerze nie wiem dlaczego - spear nie zadaje żadnych obrażeń, nie ważne jaki mam skill w distance fighting, nie ważne czy mam 8 czy 100 lvl, nie zadaje żadnego obrażenia nawet królikowi czy żukowi.

<item id="3277" article="a" name="spear">
<attribute key="primarytype" value="distance weapons"/>
<attribute key="weaponType" value="distance"/>
<attribute key="shootType" value="spear"/>
<attribute key="maxhitchance" value="76"/>
<attribute key="range" value="3"/>
<attribute key="attack" value="25"/>
<attribute key="weight" value="2000"/>
<attribute key="script" value="moveevent;weapon">
<attribute key="breakChance" value="3"/>
<attribute key="weaponType" value="missile"/>
<attribute key="slot" value="hand"/>
</attribute>
</item>

Last edited:
Dzięki za kolejną garść informacji!
Czy do edytowania source potrzeba jakiejś specjalistycznej wiedzy? :D czy raczej wszystko idzie znaleźć na forum i wystarczy poprzeklejać skrypty?
Jeśli chcesz sam edytować to oczywiście potrzeba znajomości C++
Jeśli znajdziesz coś co Cie interesuje na forum i chciałbyś to mieć to wystarczy umiejętność kopiuj -> wklej

Można gdzieś Cię złapać na discordzie?
Nie używam discorda, chyba jestem na to za stary. Nie rozumiem w ogóle ideii discorda i nie widze powodu żeby go zakładać

Chciałbym bardziej podpytać o to całe kompilowanie, bo na ten moment to wydaje mi się najtrudniejszą sprawą.
To dość proste. Ściągasz co potrzeba - vcpkg, visual studio, git'a, potem kopiuj->wklej komendy żeby ściągnąć biblioteki a potem wystarczy kliknąć 'kompiluj' po wczytaniu projektu w visual studio.

TFS:

Canary:

Oczywiście po drodze moze Ci wywalic 10000 błędów ale te 'podstawowe' błędy przy kompilowaniu czystego source łatwo naprawić i internet jest bardzo pomocny.
Jak sam coś napsujesz w source to może byc Ci ciężej naprawić.

Myślałem właśnie o dodaniu dual wieldingu albo systemu punktów atrybutów co każdy level zamiast skillowania umiejętności.
Dual wield jest na 100% na forum, poszukaj. Mozliwe, ze bedziesz musiał go trochę zaadaptować pod nowsza wersje tibii (a co za tym idzie -> nowszy silnik)
System atrybutów zamiast skillowania też gdzieś się przetoczył przez forum, tak mi sie wydaje, mozesz poszukać.

Jeszcze jedna sprawa. Na moim serwerze nie wiem dlaczego - spear nie zadaje żadnych obrażeń, nie ważne jaki mam skill w distance fighting, nie ważne czy mam 8 czy 100 lvl, nie zadaje żadnego obrażenia nawet królikowi czy żukowi.

<attribute key="script" value="moveevent;weapon">
<attribute key="breakChance" value="3"/>
<attribute key="weaponType" value="missile"/>
<attribute key="slot" value="hand"/>
</attribute>
</item>
Zmieniałeś coś czy tak było oryginalnie? Jakiego silnika uzywasz? Strasznie tu dużo rzeczy napchane nie wiem po co, np. 2x weaponType

Spróbuj zamiast tego co masz wkleić to:

</item>

Dzięki ponownie za rady. Jeśli chodzi o ustawienia speara to mam tak "od nowości". Używam Canary W wolnej chwili spróbuję przekleić to co przesłałeś i dam znać.
Post automatically merged:

Po zmianie szczegółów speara, przestał w ogóle atakować.

Last edited:
Back