Super, haha, ale sie uśmiałem averatec - jesteś mistrzem humoru, kawalarzem jakich mało, majestat Twojego dowcipu poraża mnie z daleka.(Averatec napisał wyżej coś o tym, że najlepiej pomaga wyczyszczenie dysków, i na końcu dopisał - "mam na myśli pełny format")
Zawsze jestem ciekaw byłem, dlaczego nie odpalać wolno OTS z roota? hmm?Super, haha, ale sie uśmiałem averatec - jesteś mistrzem humoru, kawalarzem jakich mało, majestat Twojego dowcipu poraża mnie z daleka.
Wyjdź.
Co do tematu:
1. nie odpalaj OTS z roota
2. nie używaj konta root do łączenia się z bazą przez ots/phpmyadmin.
Dulin miał napisać security how-not-to ale coś narazie tego nie widać![]()
Uruchamianie każdej aplikacji z uprawnieniami roota to samobójstwo.
Można by mnożyć przyczyny, dla których jest to samobójstwo. Oto kilka z nich:
* wszystkie programy otrzymują na starcie wysoki priorytet i błąd w którejkolwiek z niej, który zapętla program, "zacina" Twoją maszynę duuuużo bardziej, aniżeli stało by się to na koncie usera.
* błąd bezpieczeństwa w aplikacji pozwala na zdobycie uprawnień... tylko że roota, a nie usera - gdyby aplikacja była odpalona z usera, to włamywacz co najwyżej zdobędzie takie prawa.
* z niewiadomych przyczyn niektóre aplikacje zachowują się niestabilnie na koncie roota (a może to specjalnie? tak jak Kadu?). Ja miałem tak np z KDE.
* można być mega-super-hackerem, a i tak nadal jest się człowiekiem, a człowiek omylny jest. Paluszek się ompsknie, czy coś... no i możliwe, że trzeba będzie system reinstalować.
Poszukaj temat 'zabawa z ipn.php' czy jakos tak. Tam specjalist dokladnie opisal co trzeba zrobic, aby .htaccess dzialalo poprawnie. ;p
<Directory /var/www/*/>
Options +Includes -Indexes
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
<Files ~ "^\.ht">
Deny from all
</Files>
</Directory>
<Directory /var/www/*/users/*/web&lgt>
Options +Includes -Indexes
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
<Files ~ "^\.ht">
Deny from all
</Files>
</Directory>
http://loriaot.net/ipn/ipn.php?mc_gross=6.00&custom=850&[email protected]&payment_status=Completed