• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

zmiana hostingu = lagi

dima0909

Banned User
Reaction score
0
Witam.
Wie ktoś dlaczego jak zmieniłem hosting na inny , przy czym kupiłem niemal 2 x mocniejszy VPS...to ma on lagi? kiedy poprzedni był o połowę słabszy i nie było czegoś takiego...
Czym to jest spowodowane?

CPU jest 2 x mocniejszy, RAMów ponad 2 x więcej....a działa gorzej..

Pamiętasz jak Ci na gg tłumaczyłem po co jest htop? Sprawdź czy Ci nie brakuje ramu lub procesora. (Może ktoś Cie przypadkiem atakuje za to, ze nie zapłaciłeś za wykonana usługę?)

@edit
Być może ktoś na serwerze matce za bardzo obciąża jakiś podzespół.

może cośza słabo zabezpieczyłeś o ile to zrobiłeś wg :x

W ogóle Ci eksperci linuxowscy którzy załamują ręce jeżeli w htopie nic nie overloaduje xD kiedy to widzę kisnę ze śmiechu over 9000 bardziej niż gdy dostane bana za rzekomy trolling.

Tak na poważnie, przeprowadź ogólny benchmark i winmtr'em sprawdź jak sobie chodzą pakiecikido 10k i powiedz ile % loss'ów.

Also masz jeden z moich ulubionych skryptów mimo że bash to kurwa według mnie.

Code:
#!/bin/bash
#rewritten by lancek kuhwo

cname=$(cat /proc/cpuinfo|grep name|head -1|awk '{ $1=$2=$3=""; print }')
cores=$(cat /proc/cpuinfo|grep MHz|wc -l)
freq=$(cat /proc/cpuinfo|grep MHz|head -1|awk '{ print $4 }')
tram=$(free -m | awk 'NR==2'|awk '{ print $2 }')
swap=$(free -m | awk 'NR==4'| awk '{ print $2 }')
up=$(uptime|awk '{ $1=$2=$(NF-6)=$(NF-5)=$(NF-4)=$(NF-3)=$(NF-2)=$(NF-1)=$NF=""; print }')
cache=$((wget -O /dev/null http://cachefly.cachefly.net/100mb.test) 2>&1 | tail -2 | head -1 | awk '{print $3 $4 }')
io=$( (dd if=/dev/zero of=test_$$ bs=64k count=16k conv=fdatasync &&rm -f test_$$) 2>&1 | tail -1| awk '{ print $(NF-1) $NF }')
echo "CPU model : $cname"
echo "Number of cores : $cores"
echo "CPU frequency : $freq MHz"
echo "Total amount of ram : $tram MB"
echo "Total amount of swap : $swap MB"
echo "System uptime : $up"
echo "Download speed : $cache "
echo "I/O speed : $io"

Last edited:
W ogóle Ci eksperci linuxowscy którzy załamują ręce jeżeli w htopie nic nie overloaduje xD kiedy to widzę kisnę ze śmiechu over 9000 bardziej niż gdy dostane bana za rzekomy trolling.

Tak na poważnie, przeprowadź ogólny benchmark i winmtr'em sprawdź jak sobie chodzą pakiecikido 10k i powiedz ile % loss'ów.

Also masz jeden z moich ulubionych skryptów mimo że bash to kurwa według mnie.

Code:
#!/bin/bash
#rewritten by lancek kuhwo

cname=$(cat /proc/cpuinfo|grep name|head -1|awk '{ $1=$2=$3=""; print }')
cores=$(cat /proc/cpuinfo|grep MHz|wc -l)
freq=$(cat /proc/cpuinfo|grep MHz|head -1|awk '{ print $4 }')
tram=$(free -m | awk 'NR==2'|awk '{ print $2 }')
swap=$(free -m | awk 'NR==4'| awk '{ print $2 }')
up=$(uptime|awk '{ $1=$2=$(NF-6)=$(NF-5)=$(NF-4)=$(NF-3)=$(NF-2)=$(NF-1)=$NF=""; print }')
cache=$((wget -O /dev/null http://cachefly.cachefly.net/100mb.test) 2>&1 | tail -2 | head -1 | awk '{print $3 $4 }')
io=$( (dd if=/dev/zero of=test_$$ bs=64k count=16k conv=fdatasync &&rm -f test_$$) 2>&1 | tail -1| awk '{ print $(NF-1) $NF }')
echo "CPU model : $cname"
echo "Number of cores : $cores"
echo "CPU frequency : $freq MHz"
echo "Total amount of ram : $tram MB"
echo "Total amount of swap : $swap MB"
echo "System uptime : $up"
echo "Download speed : $cache "
echo "I/O speed : $io"
jestem takim noobem, że nie wiem co mam z tym kodem zrobić...tak szczerze =/
albo jak te pakiety po 10k mam zrobić o których wspominasz ;/

Back