Tuchol
falania.com
szczerze Ci co chcą i tak będą mieli więc ja jestem neutralny
1) Do kogo miał by trafiać? Do jak większej ilości nowych użytkowników których nie stać lub po prostu nie chcą płacić za nic nie warty dostęp do 'specjalistycznych' (czyt. płatnych) działów tego forum, w których przy okazji nic nie znajdą poza wspomnianym wcześniej kodem TFS, fakt są jakieś inne dodatki typu kolor, zmiana nicku itd. ale to nic nie jest warte w porównaniu do TFS który jest zapewne jednym z ważniejszych czynników wpływającym na decyzję o zakupie donatora.
2) Po co tworzyć jakieś podziały, na modów i niemodów? Czy mod to osoba która od razu musi wszystko wiedzieć i musi interesować się programowaniem? Otóż wcale nie.
3) Po co mieszasz w to w/w użytkowników? Myślę, że sformułowałem pytanie w sposób jasny, a mianowicie co macie za lub przeciw, a nie czy użytkownik x czy y się na to zgodzi, bo to się dopiero okaże w swoim czasie.
4) Koszty utrzymania serwera? Przelicz sobie ilość aktywnych donatorów i koszty jego zakupienia to wyjdzie Ci taka kwota za którą utrzymałbyś kilka takich 'społeczności' jak to nazwałeś, przecież można się utrzymywać z innych rzeczy, chociażby z samego donatora, ale nie w takim połączeniu jak jest teraz, czyli z dostępem do TFS, bo to jawne zarabianie na kodzie TFS pod przykrywką donatora i dostępu do sekretnych działów tego forum. Taki sam model na utrzymanie jest zresztą na otfans, gdzie donator w zupełności wystarcza, bez żadnych dodatków.
5) Tutaj mnie zawiodłeś, powiedz mi dlaczego podejmujesz się w ogóle oceniania rozwoju TFS skoro sam nie za wiele do niego wniosłeś? Błędy to rzecz normalna, wszędzie ich wiele, a to że czasami było robione wiele rzeczy zbyt pochopnie, to inna sprawa. Powodem też nie są żadne rzekome błędy o których wspominasz, bo to w ogóle nie ma żadnego związku z publicznym dostępem do kodu. Sam zresztą od jakiegoś czasu nie dorzucam nic od siebie, ale to z przyczyn osobistych.
6) Po raz kolejny, po co mieszasz w ten wątek innych użytkowników? Nie obchodzi mnie kto co i kiedy robi z TFS, ale na pewno mają do tego powody.
7) To po co w ogóle się wypowiadasz skoro 'nie zrozumiałeś'? Nie rozumiem..
Używam TFS tylko do stawiania nowych real mapek więc jego los jest mi obojętny
Na wstępie, bardzo fajnie, że rozpisałeś moją wypowiedź na punkty. Chuj, że nic do niczego nie nawiązuje, ale lans jest - nie?
1). Mogłeś to zaznaczyć w pierwszym poście, a nie teraz się dziwić moją wypowiedzią. Prawidłowa chyba kolejność, prawda?
2). A tworze jakiś podział? Chyba nie bardzo. Jeśli już to: rozważyłem co by było gdyby - nie widzę tu żadnego podziału. Tego o ile pamiętam uczyli na Języku Polskim, no ale o ile też pamiętam to dawno w szkole nie byłeś.
3). Mieszasz? Ty ich w ten temat wmieszałeś tworząc ten temat, a teraz masz foszki? Jeśli już gadamy ja jakiś temat, to rozłóżmy wszelkie za i przeciw na czynniki pierwsze. Użytkownicy również mają prawo oceniać wypowiedzi innych. Więc jaką formę mieszania użytkowników tutaj widzisz?
4) To, że na otfans robią tak a nie inaczej to ich sprawa. Nie wiem, ile Talaturen ma zysku z dotacji, nie muszę wiedzieć, nie muszę nic liczyć. Ale domyśleć się idzie jednego: skoro zrobił coś takiego, to na pewno w konkretnym celu, hm? Może warto by się było najpierw zapytać zanim tworzyć ten szalony temat. Talaturen ma świadomość tego co się dzieje z TFSem , każdy ma wobec tego jakieś prywatne odczucia. No ale slawuś chce położyć kres wszystkiemu. Co Ty kurwa z Kononowicza przykład bierzesz? "Nie będzie niczego" jest Twoim nowym mottem życiowym? Przestań mnie straszyć bo jeszcze będziesz mi się śnił po nocach, a to już raczej nazwał bym koszmarem.
5) Co? Prawda w oczy kole? Co mnie interesuje, czy Ciebie zawiodłem powiedz? Po prostu napisałem to co widzę - MOJA własna refleksja. A co widzę? W kurwę tematów z prośbami o pomoc; crashe, lagi, jakieś ku**a magiczne przekręty. To wszystko, to wg. Ciebie nie błąd, tylko skutek robienia wszystkiego zbyt pochopnie? Skoro ktoś, kto siebie nazywa programistą, robi coś, publikuje, a to coś okaże się wadliwe, po czym nawet nie chce odpowiedzieć w temacie, w którym ktoś prosi o pomoc, musi się liczyć z tym, że powinien chyba jeszcze potrenować skille, zanim weźmie się za robienie "wszystkiego" pochopnie, bo można zrobić jedną, dwie, trzy pomyłki - ale żeby od tej pomyłki powstało 10 zasranych błędów? Nie którzy, chyba zbyt pochopnie opisują samych siebie. Nazwiesz hakerem kogoś, kto hakuje konta w Tibii, jeśli napisał własnego WYKRYWALNEGO keyloggera? Chyba nie - bo mimo tego że zaprogramował tą aplikacje, to jest chuja warta - podobnie jest z takim programistą w TFS. Napisałem w nawiasie, że tylko nie liczni. Elf akurat zrobił bardzo dużo wiele świetnej roboty, i współczuję mu, że musi to wszystko naprawiać po takich 'pseudo-programistach'. Nie będę oceniał Twojego wkładu, bo może nie wszystko zrozumiem. Ale chyba każdy widzi, ile poprawek Elf musi później wprowadzać i nie konkretnie po Tobie, tylko po innych - kurwa powiem to: stianie.
6) Połowę wytłumaczy Ci punkt 4, a drugiej połowy nie zrozumiesz chyba. Skoro nie obchodzi Ciebie, co, kto, kiedy robi z TFS, po cholerę chociażby dodałeś taką opcję w ankiecie:
Przecież Ciebie to nie obchodzi. Powody mają, każdy ma powód, jeśli coś robi, nie? To chyba nazywa się potocznie życiem.
7) A napisałem gdzieś te zacytowane 'nie zrozumiałem'? Podaruję sobie odpowiedzi na ten punkt, bo domyślam się, że ta wpadka była związana z Twoimi osobistymi sprawami, tak samo jak nie aktywność w TFS DEV.![]()
Dzięki za uświadomienie mi po raz kolejny że tak na prawdę robisz to tylko dla celów niewiadomych (czyt. dla spinki), mówiąc że nie ukończyłem szkoły (co Ci do tego?), robię to dla lansu(nawet jeśli, po co w ogóle do tego nawiązujesz, chyba zabolało co?) i zaraz jeszcze powiesz że jadę Ci po rodzinie kiedy ja po prostu starałem się wyjaśnić jak najłagodniejszy sposób że jesteś w błędzie, ale cóż chyba nie wyszło mi skoro wziąłeś mój post zbyt do siebie. Miałem w ogóle nie poruszyć zbędnych kwestii z Twojego postu ale uważam że było potrzebne sprostowanie, bo piszesz o rzeczach o których nie masz pojęcia.
1) Myślałem że pisząc posta rozumiesz o czym piszesz i po co to robisz, a to że sam nie zdążyłem napisać wcześniej od siebie, po prostu nie miałem na to czasu a Ty teraz używasz tego na swoją obronę? Myśl zanim coś wyślesz do internetu.
2) Gdybania uczyli na polskim? To do niczego przecież nie prowadzi i ten temat w ogóle nie został do tego stworzony tylko do podania realnych argumentów a nie jakieś podziały na grupy, dlatego napisałem co o tym sądzę.
3) Tu byłem chyba zbyt delikatny dla Ciebie. Po co wpierdalasz rzeczy które nie mają nic do tematu na siłę? To bym właśnie nazwał 'fochami' z Twojej strony, bo dalej nie rozumiesz po co został stworzony ten wątek, ale nie będę Cię do niczego przekonywał.
4) Przestań odbierać wszystko tak osobiście. Gadasz od rzeczy i piszesz nie na temat, przestań w końcu dodawać nowe wątki typu "kononowicz" itd bo to nie ma związku z tematem, jesteś moderatorem a takich podstawowych rzeczy nie wiesz. Dalej nie rozumiesz po co ta ankieta?
5) To pisz tak, żeby nie obrażać swoją wypowiedzią innych ludzi. W jednym momencie piszesz że współczujesz że muszą naprawiać błędy po takim nieudolnym programiście jak ja, zaraz niżej obrażasz jeszcze kogoś innego, który akurat wniósł dużo więcej od Ciebie więc za przeproszeniem masz huja do gadania, zacznij coś robić a nie tylko krytykować.
6) Dalej bijesz do mojego osobistego życia, powiem trochę dosadniej: odpierdol się bo nic Ci do niego? Powtórzę raz jeszcze, zajmij się do cholery wątkami poruszanymi w temacie, a nie każdy mój argument sprowadzasz do jednego: do "ataku" na Twoją osobę. Zastanów się po co to wszystko? Wróćmy do tematu, apeluję raz jeszcze, do tematu!
Pozdro!
Dzięki za zrozumienie i zaprzestania pisania już nie na temat, a na twoje punkty nie odpiszę, żeby było jak mówisz.
Teraz wracając do tematu, co jest w złego w tym żeby kod tfs był dostępny publicznie? Kilka osób wypowiedziały się sensownie podając konkretne argumenty ale od Ciebie dalej nie usłyszałem dlaczego jesteś przeciwko?![]()
Teraz wracając do tematu, co jest w złego w tym żeby kod tfs był dostępny publicznie?
A jak miałoby to wyglądać? Połączenie priv + public svn w jedność czy działy 'old + worst tfs svn' i 'new + better (by the same with a lot bugs) tfs svn' ? ;p
@Up: Przestancie pierdolić, że tak powiem (i już szukam complaina na Feedback za to słowo), ale nic mądrego nie wymyśliliście.
To nie jest tak, że nic nie chcemy zmienić bo nam pasuje.
To jest tak, że nic nie chcemy zmienić bo nic mądrzejszego niż aktualnie jest nie wymyśliliśmy !
Nie robimy tutaj sejmu, który co chwilę coś zmienia... i skutki widzicie.
Dodatkowo, cała ta dyskusja dotyczy dostępu do prywatnego SVN.
Chciałbym jednak spytać na jaką cholerę wam dostęp do prywatnego SVN ? Sam dostęp mam i pobrałem i skompilowałem (o ile się dało, a dało się połowę) wszystkie revisions jakie pojawiły w przeciągu prawie ostatniego roku. I co mi z tego ? Powiem wam, że jedyny silnik jakiemu mogę zaufać i na jakim wyciągnąłem 1226 godzin uptime'u to 0.3.6pl1.
Jakbym miał ochotę i potrzebował nowych protokołów, użyłbym 0.2, który ZAWSZE BYŁ ZA DARMO DOSTĘPNY DLA KAŻDEGO, BEZ BŁĘDÓW I Z NAJNOWSZYM PROTOKOŁEM. Jednak go nie użyję, bo nie chce mi się przerabiać wszystkich skryptów.
Wszystkie wersje 0.4/0.3.7 wprowadzają nowe protokoły, garstkę nowych funkcji i masę błędów. I nie mówcie mi, że gdyby każdy mógł to testować, to by nie było błędów. Chyba programista potrafi samemu spróbować skompilować kod przed wrzuceniem do SVN ? Mamy dowody że nie. Więc jeśli nie ma tego, co by błędy naprawił to nie oczekujcie cudów.
Ostatnie kilkaset wersji zostało zasponsorowanych przez stiana, który nie potrafił kompilować własnego kodu i ściągał kod z otserv lub 0.2, którego nie ogarniał.
Dziękuję za uwagę i do zobaczenia.
Jakiś inny argument, bo ja bardzo lubię dyskutować, ale tylko na istotne tematy.
Czy dostęp do TFS powinien być publiczny i tak samo dostępny dla wszystkich?
Jeśli rozmawiałbym z którąkolwiek wspomnianą przez Ciebie osobą i ustaliłbym cokolwiek to bym go nie zakładał.