• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

2 serwery Jedna Baza = Problem z title_items

Pening

Pingwin :P
Reaction score
6
No wiec tak jak w temacie mam problem gdy zapisuje się jeden serwer to z bazy kasują się wszystkie itemy z drugiego serwera i tak na odwrót... Zna ktoś jakieś rozwiązanie?

chyba Pan elf coś pisał kiedyś o tym aby id światów zaczynały się od 1, a nie od 0, ale nie jestem pewien
może to błąd silnika, a nie wina id

Właśnie nie wiem co mam robić ;/ Problem z tym ze jak zresetuje serwer to się pousuwa wszystko z jednego serwera mógłbym zrobić backup ale jak mam ciągle eksportować i importować dane z danego serwera to dziękuje :D
Dobrze byłoby gdyby Elf się wypowiedział na ten temat bo tak jak ty mówisz ze moze byc to problem silnika to bym musiał wymieniać na inny czego nie chce robić bo ta wersja jest stabilniejsza od tych nowszych ;)

iomapserialize.cpp
Code:
query << "DELETE FROM `tile_items` WHERE `world_id` = " << g_config.getNumber(ConfigManager::WORLD_ID)

Niezmienne od pierwszej rewizji z multiworldem.

Coś chyba jednak masz nie tak z id.. [?] Bo usuwa itemy tylko z danego świata o podanym id.

No tak zostawia tylko itemy z tego serwera co byl ostatni save
Przykładowo jest save na pierwszym serwerze to usuwa z drugiego jak jest na drugim to z pierwszego i tak w kolko xd id mam ustawione na pierwszym 0 a na drugim 1 to co proponujecie zmienić id na 1,2?

jak by tak było to byś miał mase zdublowanych itemów

coś Ci się chyba myli ;p

a jak jest jak mówisz.. to to bardzo dziwne jest i niewyjaśnialne [;

Nie myli mi sie ;) nie dublują się Po prostu zapisuje tylko jeden serwer z aktualnymi itemami a z drugiego usuwa nie wiem jak to możliwe ale tak się dzieje nie wiem spróbuje ostawić id tak jak pisałem może pomoże

możesz testowo zrobić coś takiego w iomapserialize.cpp pod tym co podałem dodaj

std::cout << query << std::endl;

i sie dowiesz jakie zapytanie leci dokładnie do bazy

Mam od dawna podobny problem w TFS 0.3b3 ale poradzilem sobie z tym inaczej poprostu przed restartem zapisuje server pierwszy robie kopie bazy ,programem mysqladministrator, tile_items np world1 (lub 0) potem przechodze do drugiego servera robie podobnie i dopiero wylaczam servery. Po operacji sprawdzam z jakiego swiata mam w bazie tile_items i uruchamiam go pierwszego czekam az sie zaladuje i przywracam kopie bazy tile_items z drugiego servera i uruchamiam go. Nie dziala tylko w przypadku crashy serverow co sie zdaza czesto ale zawsze masz kopie bazy z przed jakiegos czasu. xD

Ps. Jak tylko Elf doda loginserver do TFS 0.3.4 to stestuję to na new silniku może już to poprawili. :P

Back