• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Actions pytanie o funkcje default

Seminari

Banned User
Reaction score
34
Default odnosi się do wszystkich użyć w actions tak?

I czy mogę to wykorzystać, że skrypt onUse i np. sprawdza id itemka i pisze nam "uzyles ".. nazwaitemka ..

?

Np. mam 1000 itemów rozrzuconych po wszystkich skryptach i nie chcę mi się dodawać linijki

doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "Uzyles " .. getItemNameById(item.id) .. ".")

(to inaczej ma wyglądać, będę miał w tym skrypcie z funkcją default cała tablice, która by dawała nam text zależnie od itemid)

jak to mogę zrobić?

dopisz skrypt który by zmieniał wszystkie use of na użyłeś inaczej pewnie byś musiał zmieniać w każdym

nie o to chodzi stary, ja dałem najprostszy przykład, ale jak chcę potem zrobić tabelkę np.

[1111] = {pkt = , napis = , storage = }
[2222] = {pkt = , napis = , storage = }

chcę poprostu zrobić achievementy, ale w jednym skrypcie je dopisać, a nie do każdego z osobna

XML:
<action default="yes" event="script" value="custom_default.lua"/>
LUA:
local config =
{
	movable = true,
	-- disabled items
	1000, 1001, 1002, 1003, 1004
}

function onUse(cid, item, fromPosition, itemEx, toPosition)
	if (not isInArray(config, item.itemid) and (config.moveable and isMovable(item.uid)) then
		doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "You used ".. getItemInfo(item.itemid).article .. " " .. getItemInfo(item.itemid).name ..".")
	end

return true
end

a dałoby się coś dodać do default w stylu:

doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "x " .. getItemNameById(item.id) .. ".")
if MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, = "x "
then
doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "Uzyles " .. getItemNameById(item.id) .. ".")
elseif
doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "y " .. getItemNameById(item.id) .. ".")
return false

czy coś w ten deseń? żeby automatycznie podmieniało jedną wartość na drugą tak będziesz mógł pojechać po szablonie ?

a dałoby się coś dodać do default w stylu:

doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "x " .. getItemNameById(item.id) .. ".")
if MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, = "x "
then
elseif
doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "y " .. getItemNameById(item.id) .. ".")
return false

czy coś w ten deseń? żeby automatycznie podmieniało jedną wartość na drugą tak będziesz mógł pojechać po szablonie ?
Nie rozumiem o co chodzi :O.

ale jak, że 2 skrypty pod jedno id? od kiedy tak się da?
Nie, oni chcą dodać akcje domyślną dla każdego przedmiotu (już jest takie coś w TFS).

Ty, ale to muszę poprzedni skrypt actions z default połączyć, bo nie mogą być 2 skrypty z default..

jest jeden problem, jak kiedyś próbowałem dać exhausted na używanie takie przedmiotów to dla niektórych to nie działało i wyrzucało błędy... a teraz nie mam jak przetestować tego skryptu Ralcoral'a, więc niewiem czy robić to w ciemno jak resztę czy nie xd

Back