• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Adres IP

cysiek12

New Member
Reaction score
0
Siema, mam pewien problem. Jako, że nie jestem obcykany w sprawach IP zwracam się do Was o pomoc.
Chcę odpalić serwer u siebie na komputerze w celu przetestowania ze znajomymi, aczkolwiek żaden z nich nie może się połączyć. Nie bawiłem się zbytnio przy sprawdzaniu czy mam zew. czy wew. IP, dlatego też użyłem Hamachi.

Hamachi nie zbytnio podszedł nam wszystkim, więc zacząłem szukać info. na ten temat.
Przeczytałem kilka threadów na ten temat, ale dalej nie rozwiązało to mojego problemu.

W poradnikach ludzie pisali, by sprawdzać adres IP poprzez cmd > ipconfig i porównać go z IP na stronie, np. whatismyip.com
Owszem różnią się one od siebie, ale jako że posiadam router, komenda ipconfig rzekomo wyświetla adres IP mojego routera, więc się już całkiem pogubiłem.

Internet posiadam w Multimedii, a z tego co wiem Multimedia przydziela ZAWSZE zewnętrzne adresy IP.
Czy jest to problem routera? Zablokowanych portów?

--------------------

Adres cmd>ipconfig: 192.168.0.188
Adres z whatismyip.com: 81.190.130.154

Czy może mi ktoś pomóc? Nie mam naprawdę pojęcia czy mam wew. IP, czy jest to kwesta routera i wystarczy coś w nim przestawić, żeby się 'otworzył'

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.

Jak nie odblokowałeś portów, to powinieneś je odblokować na swoim routerze. Jeśli chodzi o sprawę IP, gdy ja instalowałem router, musiałem zaznaczyć/włączyć DMZ, oraz w polu obok wpisać IP, które dostałem od mojego usługo-dawcy. I oczywiście wszystko działa, każdy może się połączyć itd.

Oczywiście, nie zapominajmy o tym że musisz prawidłowo skonfigurować swój serwer =).​

Nie wiem co to za internet masz, jaki dostawca etc.

Ale:
1. Musisz porty odblokować w routerze. Na necie jest poradnik.
2. Musisz przekierować połączenie do Twojego Kompa. Tez poradniki są.
3. Pasowałoby ustalić sobie stałe IP wewnętrzne żeby go nie zmieniać w routerze po każdym resecie. Również znajdzie poradnik w internecie.
4. Zależnie od antywirusa musisz w nim, nie zawsze, odblokować Porty.
5. Logowanie z twojego kompa odbywa się za pomocą IP wewnętrznego, twojego rzecz jasna.

Chyba o niczym nie zapomniałem. Podałbym linki, ale obawiam się że poradniki, przynajmniej te z których ja korzystałem, są na konkurencyjnych stronach.

Jeżeli nie jesteś pewny co do portów, kiedyś była taka strona co sprawdzała czy dany port masz odblokowany.
Wystarczy poszukać w google.

Dzięki za wypowiedzi, odblokowałem wszystkie wymagane porty i działa, ludzie mogą się łączyć :)

Pozdro.

Back