• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Błąd podczas kompilacji Ubuntu..

Status
Not open for further replies.

Gohut

New Member
Reaction score
0
Podczas kompilacji wywala mi taki błąd:
Code:
make[1]: *** [game.o] Błąd 1
make[1]: *** Oczekiwanie na niezakończone zadania....
mv -f .deps/housetile.Tpo .deps/housetile.Po
mv -f .deps/house.Tpo .deps/house.Po
mv -f .deps/ioban.Tpo .deps/ioban.Po
mv -f .deps/ioguild.Tpo .deps/ioguild.Po
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/***/Pulpit/SerwerOTS/Serverv3/Source'
make: *** [all] Błąd 2
Tylko nie mam pojęcia czemu ... Na win 7 wszystko poszło dobrze, to ten sam source ;/

Nie ma jakiegoś pliku ?

Jak dla mnie, to błąd powinien być pokazany przed tym co nam pokazałeś.

r.3884
@up
No właśnie nic nie ma wcześniej, jest tylko linijka podobna do tej
Code:
i zaraz po niej pełno flag i tak po kolei każdy plik no i sięzatrzymuje w pewnym momencie na tym ;/

Last edited:
No niby znalazłem
Code:
game.cpp:4100:5: error: suggest explicit braces to avoid ambiguous ‘else’ [-Werror=parentheses]
Część kodu:
PHP:
//send to client
	Player* tmpPlayer = NULL;
	for(it = list.begin(); it != list.end(); ++it)
	{
		if(!(tmpPlayer = (*it)->getPlayer()))
			continue;

if(!ghostMode || tmpPlayer->canSeeCreature(creature))
			if(text.length() > 256)
   				tmpPlayer->sendCreatureSay(creature, type, "You can not debug players :)", &destPos);
			else 
   				tmpPlayer->sendCreatureSay(creature, type, text, &destPos);
	}
Linijka 4100 to ta:
PHP:

A tutaj ostatnie podrygi w terminalu:
Code:
game.cpp:4100:5: error: suggest explicit braces to avoid ambiguous ‘else’ [-Werror=parentheses]
mv -f .deps/dispatcher.Tpo .deps/dispatcher.Po
g++ -DHAVE_CONFIG_H -I.    -I/usr/include/libxml2  -I/usr//include/luajit-2.0   -O2 -fomit-frame-pointer -D__USE_MYSQL__    -D__WAR_SYSTEM__ -D__UCB_DDOS_PROTECTION__ -D__ENABLE_SERVER_DIAGNOSTIC__ -D__ROOT_PERMISSION__ -D__LUAJIT__ -D_THREAD_SAFE -D_REENTRANT -Wall -Wextra -Werror -Wno-strict-aliasing -Wno-unused-parameter -pipe -MT housetile.o -MD -MP -MF .deps/housetile.Tpo -c -o housetile.o housetile.cpp
cc1plus: all warnings being treated as errors
make[1]: *** [game.o] Błąd 1
make[1]: *** Oczekiwanie na niezakończone zadania....
mv -f .deps/group.Tpo .deps/group.Po
mv -f .deps/globalevent.Tpo .deps/globalevent.Po
mv -f .deps/house.Tpo .deps/house.Po
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/***/Pulpit/SerwerOTS/Serverv3/Source'
make: *** [all] Błąd 2
root@ubuntu:/home/***/Pulpit/SerwerOTS/Serverv3/Source#

A sprawdź z tym
PHP:
	//send to client
    Player* tmpPlayer = NULL;
    for(it = list.begin(); it != list.end(); ++it)
    {
        if(!(tmpPlayer = (*it)->getPlayer()))
            continue;

{
            if(text.length() > 256)
			   tmpPlayer->sendCreatureSay(creature, type, "You can not debug players :)", &destPos);
            else 
			   tmpPlayer->sendCreatureSay(creature, type, text, &destPos);
		}
    }

Pan mrozek 13 czerwca 2011
Drogi kolego @up
1. Napisałem, że nie mam stworzonej bazy danych, a mimo to silnik odpalił, a nie powinno być przypadkiem couldn't establish database ?

2. Dopiero drugie pytanko jest o ten błąd z wersją więc ocb z tym ?

Poza tym po co mam kupować donatora jeśli chcę sam silnik ?

ps
Chciałem TFS 0.3.6 pod tibie 8.60 ale niestety już go tutaj na forum nie ma, bo był w dziale Codes C++, wystarczyło przebudować projekt w dev c++

Dziękuję,
spierdalaj pajacu

@up
Mówimy pajacu o silniku który jest płatny, a on jak widać ma z nim problem:)
Z muzyką, filmami jakoś nie ma problemu, bo tego się nie kompiluje :o
Bitch please, jesteś debilem

@up
Mówimy pajacu o silniku który jest płatny, a on jak widać ma z nim problem:)
Z muzyką, filmami jakoś nie ma problemu, bo tego się nie kompiluje :o
Bitch please, jesteś debilem
nie rozumiem co ma do tego kompilacja D:

mrozek8
Jak masz mi tak pisać bez sensu to żegnam pana. Nie chcesz pomóc - wypad.
Myślisz, że będę specjalnie kupował donatora ? Po co mi on ? Tego jest pełno na necie a taki donator to jakiś żart ..
sn4ake
Dzięki, zaraz zobacze.

- - - Updated - - -

Poszło , ale co z tego, jak teraz
Code:
game.cpp: In constructor ‘Game::Game()’:
game.cpp:86:22: error: array subscript is above array bounds [-Werror=array-bounds]
game.h: In member function ‘void Game::globalSave()’:
game.h:633:76: error: array subscript is above array bounds [-Werror=array-bounds]
game.cpp: In member function ‘void Game::prepareGlobalSave()’:
game.cpp:6298:30: error: array subscript is above array bounds [-Werror=array-bounds]
game.cpp:6300:22: error: array subscript is above array bounds [-Werror=array-bounds]
Sam bym naprawił ale nie wiem co oznaczają te błędy .. Próbowałem dodawać klamry itp.. ale .. ;P

W załączniku pliki, byłbym wdzięczy przynajmniej za pokazanie o co chodzi w tych błędach..

Attachments

Last edited:
A ja Ciebie żegnam i zapraszam do kupna donatora :)
Wtedy dostaniesz porządniejszą pomoc ;)

mrozek8
Jak masz mi tak pisać bez sensu to żegnam pana. Nie chcesz pomóc - wypad.
Myślisz, że będę specjalnie kupował donatora ? Po co mi on ? Tego jest pełno na necie a taki donator to jakiś żart ..
sn4ake
Dzięki, zaraz zobacze.

- - - Updated - - -

Poszło , ale co z tego, jak teraz
Code:
game.cpp: In constructor ‘Game::Game()’:
game.cpp:86:22: error: array subscript is above array bounds [-Werror=array-bounds]
game.h: In member function ‘void Game::globalSave()’:
game.h:633:76: error: array subscript is above array bounds [-Werror=array-bounds]
game.cpp: In member function ‘void Game::prepareGlobalSave()’:
game.cpp:6298:30: error: array subscript is above array bounds [-Werror=array-bounds]
game.cpp:6300:22: error: array subscript is above array bounds [-Werror=array-bounds]
Sam bym naprawił ale nie wiem co oznaczają te błędy .. Próbowałem dodawać klamry itp.. ale .. ;P

W załączniku pliki, byłbym wdzięczy przynajmniej za pokazanie o co chodzi w tych błędach..

Piszesz po co mi donator? to po co zadajesz tu pytanie związane właśnie z nim. Nie uzyskasz pomocy przy takim nastawieniu do ludzi. A wszyscy którzy pisza kup donatora dostaniesz lepszą pomoc mają po prostu rację.

90% z tych co tak piszę nie ma donatora i poprostu kiedyś ich olali jak oni chcieli pomoc, to teraz powtarzają jak zdarte płyty to czym ich dojechano

zmieńcie sobie avatary na kutasy, nada się wam

@up
Nie thx

Moge najwyżej Tobie do papy :)

Jakbym się zajmował ots'ami i wgl tibią to miałbym

Skończcie to już ;P I tak wam to nic nie da a mi to lata. Nie chce -> moja sprawa, więc .. mrozek8, żegnam ;*
Jak chcesz kupować donatora, to idź, kto ci broni ? Jeżeli nie chcesz to przynajmniej nie truj innym ... Nie chcę jakiejś PROFESJONALNEJ pomocy czy chuj wie jakiej. chce się dowiedzieć co oznacza ten błąd i jak go naprawić, a to tylko kompilacja, nie żadna jakaś dogłębna pomoc ..

@Piszesz po co mi donator? to po co zadajesz tu pytanie związane właśnie z nim. Nie uzyskasz pomocy przy takim nastawieniu do ludzi. A wszyscy którzy pisza kup donatora dostaniesz lepszą pomoc mają po prostu rację.
yy ?
No bo potrzebne mi rozwiązanie i nadal "po co mi donator ?"
"Nie uzyskasz pomocy przy takim nastawieniu do ludzi." wtf ? rozumiem że trzeba mieć donatora, ale bez przesady .. chyba można już nawet bez tego dowiedzieć się co oznaczająbłędy przy kompilacji >.<
"A wszyscy którzy pisza kup donatora dostaniesz lepszą pomoc mają po prostu rację. "
Czytaj wyżej.

Tak można, ale na darmowym silniku a nie tym który jest dostępny po kupieniu donatora :D

Że już tak powiem jeb*e mnie to. Jak tak bardzo lubisz donatora to idź i kup a nie kurw* mi będziesz dupe smencił ...
Co ma donator do pie*rzonej kompilacji ? Jak bym założył temat z pytanie " co oznacza ten błąd ..." to by nie było pytań co to za silnik, tylko by ktoś mi powiedział, co oznacza dany błąd, nie ? -_-

Ponawiam pytanie z postu #13

Status
Not open for further replies.
Back