• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Co się stanie gdy...

Seminari

Banned User
Reaction score
34
Mam sobie w moim markecie, który zrobiłem wczoraj taki o to wycinek skryptu:

Code:
local umca = db.getResult("SELECT `oferty_dziennie` FROM `players` WHERE `id` = " .. getPlayerGUID(cid) .. ";")
	local rolex = ""
    if(umca:getDataInt("oferty_dziennie") < 0) then
		db.query("UPDATE `players` SET `oferty_dziennie` = '0' WHERE `id` = " .. getPlayerGUID(cid) .. ";")
        rolex = rolex .. "To bedzie twoja pierwsza oferta. "
	elseif (umca:getDataInt("oferty_dziennie") >= c.max_oferty_dziennie) then
		rolex = rolex .. "Wykorzystales juz maximum ofert (".. umca:getDataInt("oferty_dziennie").. "/".. c.max_oferty_dziennie .. ""
	elseif (umca:getDataInt("oferty_dziennie") < c.max_oferty_dziennie) then
		rolex = rolex .. "Masz ofert: (".. umca:getDataInt("oferty_dziennie").. "/".. c.max_oferty_dziennie .. ")"
		doGADAJ_ALOT(cid, 200, {'Jakie oferty chcesz sprawdzic; {sprzedazy} czy {kupna}?.'})
		talkState[talkUser] = 2
	end
    doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_INFO_DESCR, "" .. rolex .. "")
    umca:free()

wywoływany on jest gdy np. gracz napisze "ile mam ofert"
i teraz pytanie:
1. Co się stanie gdy zajebie mnie spamem do npc ?
2. Co jeśli np. 5 graczy w tym samym czasie napisze to do npc (ale nie będą spamowali) ?
3. Co jeśli 10 graczy napierdoli spama ?
4. Jak mogę dać exhausta na całego npc bo gdy robie na początek skryptu:
Code:
local exhaustionInSeconds = 4
       local storage = 34235
	if(exhaustion.check(cid, storage) == true) then
	doPlayerSendCancel(cid, "Exhaustion!")
    return 0
	end

to nie działa, dalej wykonuje się skrypt i npc reaguje na msg'e >.<

Najbardziej mi zależy na odpowiedzi na 4 pytanie, bo w pierwszych trzech domyślam się, że wszyscy napiszą, że poprostu zerwie mi połączenie z bazą albo crash albo coś.

Zrób mniejszy dostęp do npc np żeby tylko 1 czy 2 graczy mogło do niego pisać w jednym czasie. Dodaje exhaust w global storage.

Back