• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Czy można mieć kilka baz w XAMPP

darkxnezz

Member
Reaction score
6
Cześć. Pytanko tak jak w temacie. Czy jest możliwe posiadać kilka baz danych do różnych otsów? Z tego co się orientuję to tak tylko pytanie czy można to zrobić jakoś tak aby nie trzeba było za każdym razem podmieniać plików w folderze xamppa.

Aby bardziej doprecyzować jak to u mnie wygląda. Hostuje sobie swój serwer na moim windowsie, dla siebie i nikogo innego. Robię to dla zabawy i chęci nauki.
Po prostu uciążliwe jest przerzucanie plików za każdym razem kiedy chcę pozmieniać coś na stronce i akurat popracować nad powiedzmy custom otsem 10.98 a wcześniej grzebałem sobie w real 13.40.

Oba otsy służą mi do innej formy zabawy. Czy można to jakoś sensownie rozwiązać?

Cześć. Pytanko tak jak w temacie. Czy jest możliwe posiadać kilka baz danych do różnych otsów? Z tego co się orientuję to tak tylko pytanie czy można to zrobić jakoś tak aby nie trzeba było za każdym razem podmieniać plików w folderze xamppa.

Aby bardziej doprecyzować jak to u mnie wygląda. Hostuje sobie swój serwer na moim windowsie, dla siebie i nikogo innego. Robię to dla zabawy i chęci nauki.
Po prostu uciążliwe jest przerzucanie plików za każdym razem kiedy chcę pozmieniać coś na stronce i akurat popracować nad powiedzmy custom otsem 10.98 a wcześniej grzebałem sobie w real 13.40.

Oba otsy służą mi do innej formy zabawy. Czy można to jakoś sensownie rozwiązać?
English and i will help u :D

Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem ale w xampie jak wchodzisz w phpmyadmin to możesz sobie stworzyć kilka baz danych z różnymi nazwami i potem tylko w config.lua ustawiasz nazwy i nic więcej nie trzeba podmieniać

a gdybym chciał mieć dostęp do obu stron www? Dla osobnych otsów? Potrzebuje wrzucic pliki stronki do 2 różnych folderów?

a gdybym chciał mieć dostęp do obu stron www? Dla osobnych otsów? Potrzebuje wrzucic pliki stronki do 2 różnych folderów?
w htdocs zrób folder np. o nazwie tibia a drugi o nazwie ots i tam wklej pliki dla jednego i drugiego OTSa.
Na strone potem wchodzisz 127.0.0.1/ots/ i 127.0.0.1/tibia/

Back