• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Czy publikowanie TFS'ów jest legalne?

Status
Not open for further replies.

Heheszek

New Member
Reaction score
0
Witam, mam takie drobne pytanie, czy jeśli kupie donatora to mogę publikować TFS'a na innych forach? np. na takim na którym jestem głównym założycielem? Jeśli nie to jakie mogą być następstwa tego? Ban na forum, czy co?

Proszę o szybką odpowiedź.

A jakie są konsekwencję udostępniania TFS'ów?

Last edited by a moderator:
Niezgodne z regulaminem OtLand, lecz zgodne z prawem.
Licencja pozwala na dalszą dystrybucję.

Dziękuję bardzo wszystkim za informację. Jeszcze tylko jedno pytanie mam, jeśli wiem że jakaś osoba w ten sposób postępuje to gdzie to mogę zgłosić? I czy to w ogóle ma sens?

...chyba ze zrobisz to tak, ze nikt cie nie namierzy

Właśnie namierzyłem taką osobę. I jestem pewny w 100%.

Przepraszam bardzo że tak na pośpiech to załatwiam, ale chciałbym Wam tutaj przedstawić sprawę, gdyż za parę dni wyjeżdżam z kraju i przez pewien czas zapewne nie będę miał internetu (T-Mobile "<3"), jeśli ktoś byłby na tyle miły i mógł to przekazać dalej to byłbym w niebo wzięty. Jeśli ktoś chciałby się tego podjąć to proszę o kontakt PW, podeślę dowody (oczywiście w formie screenów - rozszerzenie *.png (wrzucę na hosting obrazków) żeby nie było że jakiś troll jestem który chce kogoś okraść).

Jeśli posiadasz informacje umożliwiające identyfikację gościa, to zapraszam na PW.

Licencja TFS to GNU GPLv3, a wynika to z tego, że jest napisany na podstawie innego silnika.

Celem licencji GNU GPL jest przekazanie użytkownikom czterech podstawowych wolności[2]:

wolność uruchamiania programu w dowolnym celu (wolność 0)
wolność analizowania, jak program działa i dostosowywania go do swoich potrzeb (wolność 1)
wolność rozpowszechniania niezmodyfikowanej kopii programu (wolność 2)
wolność udoskonalania programu i publicznego rozpowszechniania własnych ulepszeń, dzięki czemu może z nich skorzystać cała społeczność (wolność 3).

Tylko jeżeli program spełnia wszystkie cztery wolności jednocześnie, wówczas, według FSF, może być uznany za Wolne Oprogramowanie. Wystarczy, że nie spełnia dowolnej z nich, a nie może być tak kategoryzowany (jest oprogramowaniem zamkniętym).

Czyli można tu dyskutować o łamaniu licencji GNU GPL przez samo trzymanie programu w zamkniętych repozytoriach i zakazie rozpowszechniania source'a (złamana wolność 3).

Według mnie dozwolone, licencji nie może zmienić jakiś regulamin bez mocy prawnej.

1. Z tego co mi wiadomo na tnp nie można publikować czegoś bez zgody autora, inaczej już by się tam roiło od tfsów 0.4
2. Elf ma konto na tnp i nie spinał się o to, że jest tam jego war system, więc nie widzę problemu.
3. tfs'y 0.1-0.3.x są na GNU GPL, ale gdzie jest napisane, że to samo obejmuje tfs 0.4?

tfs 0.4 o ile mi wiadomo nie zostal napisany od zera wiec chyba innej licencji wykorzystywac nie moze

Nie jest to legalne, jeśli widzisz, że ktoś to robi wystarczy dać cynk moderatorowi lub administratorowi na PM.

Jeśli chodzi o sam dostęp do TFS 0.4, to takiego dostępu nie ma. Masz dostęp do lepszych ustawień na forum tudzież niebieskiego nicku.
Dzięki posiadaniu donatora (statusu premium) masz również dostęp do prywatnego repo TFS.

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back