• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Dedyk - pytania.

Status
Not open for further replies.

Dymczas

New Member
Reaction score
0
Witam wszystkich użytkowników :) Chciałbym spytać o pare rzeczy dotyczących serwera dedykowanego.

1. Ile wyciągną te dedyki bez lagów ? Czy da rade na 100 osób ?
Dedyk XL z kimsufi.pl
AMD Athlon LE 1660 2.80+ GHz 64 bits
2 GB DDR 1/2
250 GB
Dedyk L z kimsufi.pl
Intel Celeron D/215/220 1.20+ GHz 32 / 64 bits
1 GB DDR 1/2
250 GB
2. Chciałbym wziąść debian 4.0 etch, ale jeśli nigdy się z nim nie obchodziłem, konsolą itd. to czy lepiej będzie wziąść Ubuntu Desktop 8.04 ? Czy może poćwiczyć u siebie z debianem ?
3. Czy posiada ktoś jakiś poradnik dotyczący używania konsoli ?
4. Czy można łączyć się z dedykiem za pomocą Total Commandera Oo ?

Z góry dziękuje za pomoc ( Rep++)

Witam wszystkich użytkowników :) Chciałbym spytać o pare rzeczy dotyczących serwera dedykowanego.

1. Ile wyciągną te dedyki bez lagów ? Czy da rade na 100 osób ?
Dedyk XL z kimsufi.pl

Dedyk L z kimsufi.pl

2. Chciałbym wziąść debian 4.0 etch, ale jeśli nigdy się z nim nie obchodziłem, konsolą itd. to czy lepiej będzie wziąść Ubuntu Desktop 8.04 ? Czy może poćwiczyć u siebie z debianem ?
3. Czy posiada ktoś jakiś poradnik dotyczący używania konsoli ?
4. Czy można łączyć się z dedykiem za pomocą Total Commandera Oo ?

Z góry dziękuje za pomoc ( Rep++)

1. Da zalezy glownie od mapy
2. Twoj wybor ja ci radze na poczatek ubuntu jak obczaisz co i jak sproboj potem z debianem nic nie placisz za reinstalke systemu.
3. Zoba Podstawowe komendy i polecenia w Linux
4. Przewaznie laczysz sie za pomoca Putty a totalem sie laczysz z serverem ftp gdzie mozesz przenosic se pliki z twojego home kompa na dedyka i na odwrot.

ta L bedzie najbardziej odpowiedni mysle bo po ci wiecej ramu ;]

Ja na best ofie (ten za 220zl netto) z mapa 20mb wyciagam spoko 100 osób bez lagów (jest frezz 2 sekundowy przy savie)

3. terminal->putty, reszta->patrz odpowiedz pietia.
4. winscp, który jest klientem sftp (dostarczane przez openssh, wiec nie musisz instalowac zadnego dodatkowego proftpd, itp). też miałem ten ból, bo ubóstwiałem totalcmd, ale dość szybko się przywyczaiłem.

Ok, dzięki chyba zadecydowałem już co zrobie. Mam jeszcze jedno pytanie :
Są trzy przepustowości do wybrania :
1. Seria Traffic : przepustowość 100Mbps z limitem transferu
2. Seria Burstable : gwarantowana przepustowość z możliwością czasowego przekroczenia
3. Seria Standard : przepustwość 100Mbps bez gwarancji łącza
Którą wybrać ?

Ok, dzięki chyba zadecydowałem już co zrobie. Mam jeszcze jedno pytanie :
Są trzy przepustowości do wybrania :

Którą wybrać ?

zalezy mysle ze 3 opcja byla by najbardziej wskazana.

na kimsufi, jak chce sie na winodowsa to trzeba placic? za licencje na niego?

A ja pytanie z innej beczki, bo po co otwierać nowy temat.

Ubuntu Desktop czy Debian etch, które lepsze do hostowania?
Wydaje mi się ze jeśli chodzi o 'perfomerance' to dużo się nie różnią, natomiast Ubuntu jest łatwiejszy w obsłudze, jakieś podpowiedzi?

ubuntu jest zrobiony na podstawie Debiana ...
debian: komenda na instalke: apt-get ...
ubuntu: -||-: sudo apt-get ...

Co do wydajności, są praktycznie takie same, lecz ubuntu desktop, ma większe wyamagania i więcej żre, bo desktop, też coś bierze.

Pocelam debiana 4.0 ETCH

Pytanie, jako ze nigdy nie uzywalem dedyka z Linux'em i z tego co czytalem wynika ze dedyka z linuxem sie uzywa tylko i wylacznie poprzez terminal, bez srodowiska graficznego, dobrze przeczytalem? ^_^

Pytanie, jako ze nigdy nie uzywalem dedyka z Linux'em i z tego co czytalem wynika ze dedyka z linuxem sie uzywa tylko i wylacznie poprzez terminal, bez srodowiska graficznego, dobrze przeczytalem? ^_^

na ubuntu mozesz rowiez korzystac z nxwindow ale lepiej jak opanujesz konsole;]

Status
Not open for further replies.
Back