• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Doss?

Jak czytam niektóre posty to mnie krew zalewa...

Powiem tak...Życzę wszystkim osobom, które robią ataki lub do tego namawiają żeby trafili tam gdzie ich miejsce czyli na POLICJE. Zresztą prędzej czy później ktoś i tak się wkurzy i pójdzie złożyć doniesienie na takich osobników (to tylko kwestia czasu). Co do osób typu hahahha wiem kto to robi, jak to robi ale nikomu nie powiem bo jestem Pro i bronie przestępców to brak słów..(już na tnet jest zazwyczaj lepiej) :)

Pozdrawiam.

polskie prawo jest trochę chujowe bo tylko za straty materialne możesz ponieść konsekwencje mam na myśli (zniszczenie dysku , czy spalenie monitora ;d)

@up

Code:
Kodeks karny
Art. 269a. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie lub zmianę danych informatycznych, [b]w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego[/b] lub sieci teleinformatycznej, podlega karze 
pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Yhym?

no tak tylko że taka maszyna musiałaby należeć do Ciebie chyba a nie do np OVH czy czegoś tam

@up
To czy maszyna jest twoja czy dzierżawiona to akurat w tym przypadku nie ma zbytnio znaczenia.

Robiąc atak łamiesz prawo i tyle nie ma żadnych tzw. luk w prawie w tej kwestii

Dokładnie, za takie coś możesz iść do więzienia, ponieważ nie ważne czy atakujesz dzierżawiony serwer lub kogoś kto jest jego właścicielem - poprostu szkodzisz jemu sprzętowi.

Zaznaczmy że takie firmy jak "OVH" mają własnych ludzi którzy zajmują się takimi osobami, więc zdziałali by na pewno więcej.
W tym problem że trudno złapać taką osobę.

Problem w tym że taka sprawa została by szybko umorzona za niską szkodliwość czynu co innego gdyby ktoś atakował jakieś wielkie portale które zarabiają grube $ dziennie. Więc można sobie chodzić i składać skargi itd.

@up

Działało by to na takiej zasadzie jak złapią cię z siepem, pierwszy raz "małe problemy, po czym cię puszczają" za drugim razem już masz większy problem, bo byłeś wcześniej spisany, a wiemy że w POLSKIM prawie nie ma takiego czegoś jak "upomnienie", więc karę za spowodowanie strat musiałby zapłacić, i większości osób następnym razem odechciało by się komplikować komuś życie.

Zobaczcie za jakie głupoty potrafią ludzie pozwać kogoś do sądu -.-

Dokładnie, za takie coś możesz iść do więzienia, ponieważ nie ważne czy atakujesz dzierżawiony serwer lub kogoś kto jest jego właścicielem - poprostu szkodzisz jemu sprzętowi.

Tak, już cie zamkną za jakiś DDoS, najwyżej to co można kare grzywny i pokrycie "zniszczeń".

Cze...
Z ciekawości ile mogą jebnąć grzywny?
Art. 268. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa lub zmienia zapis istotnej informacji albo w inny sposób udaremnia lub znacznie utrudnia osobie uprawnionej zapoznanie się z nią,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 dotyczy zapisu na komputerowym nośniku informacji, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 3. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1 lub 2, wyrządza znaczną szkodę majątkową,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Co do grzywny nie jest określone, ale może sobie oskarżyciel zawołać ładną sumkę za szkody + pokrycie sprawy sądowej.

A najlepsze to jest że ktoś taki nawet zapomni ze kogoś atakował, a się dziwi ze po roku mu przyszło pismo do sądu.

Jezu, uwielbiam Was.

Zgłoście się do redakcji niebezpiecznika - o połowie rzeczy, o których tu napisaliście nie miałem zielonego pojęcia!

w Polsce zgłaszanie takich drobnych przestępstw nie ma sensu , zanim sprawa by się rozpoczęła itp dawno już ots-a by nie było :_) , niestety u nas jeszcze nie da rady sukcesywnie zgłaszać małych przestępstw internetowych . Ponieważ idąc na policje w większości miastach nie ma żadnego oddziału który by się zajmował przestępstwami internetowymi , a zwykły policjant nie posiada zbyt wielkiej wiedzy . Co innego w innych bardziej rozwiniętych krajach gdzie za takie przestępstwa są niezłe kary i można łatwo bez problemowo zgłosić przestępstwo . Według mnie warto zainwestować w lepsza serwerownie tam gdzie starają się blokować ataki typu ddos , najtańszą taką serwerownia bd ovh , ostatnio wzięli się za ataki tego typu :)

najtańszą taką serwerownia bd ovh , ostatnio wzięli się za ataki tego typu :)

nie masza racji, te smieszne serwery w ovh mozna wyjebac/zlagowac 100 mbitowym laczem a przy odrobinie szczescia jak zglosisz atak to po 3 dniach abuse ci wytnie

@up
ja uciekłem z ovh bo przy ddosach 700-900mbps blokują serwa na 8h ;o
i grożą wypowiedzeniem umowy za te ddosy, jak by to moja wina była xd

Back