• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Gesior polskie litery big problem mom!

Nurn

Member
Reaction score
11
Mam wielki problem z literkami PL :( dziwny problem próbuje szukać przyczyny ale bez skutku... podmieniam pliki i to samo... Gdy napisze newsa na stronie pokazane jest co napisałem i widać Polskie litery ale gdy klikam na strone glowna np ... to juz sa tylko znaki zapytania nie wiem gdzie problem może być mam kodowane w notepadzie inne pliki działają poprawnie. Jakieś pomysły?

Edit. Błąd dotyczy tylko Latesnews
bez%C2%A0tytu%C5%82u.jpg

Prze-konwertuj plik na UTF8 i dodaj takie same kodowanie znaków - to zawsze pomaga.

bez%C2%A0tytu%C5%82u2.jpg

bez%C2%A0tytu%C5%82u.jpg

a może problem leży w bazie? Tak jak na screenie w bazie jak zobaczyłem są same znaki zapytania nie zapisało liter po polsku, nie rozumiem dlaczego? Może wiesz coś o tym może brakuje czegoś w php (uniserv)

Może że tak - wystarczy tam pozmieniać żeby też znaki przechowywało w utf8_unicode_ci.

Mi pomogło ustawienie utf8 bez BOM chociaż nie wiem co to ma do rzeczy.

Back