• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

getItemAttribute, zawsze zwraca nil

Status
Not open for further replies.

Exims

New Member
Reaction score
0
Witam.

Probowalem juz wszystkiego, szukalem i nic, sprawdzalem na roznych revach. Funkcja podana w nazwie tematu zawsze zwraca nil , macie to samo?? jak to rozwiazac?

Mi też nie działa ta funkcja poprawnie, na niektórych itemach zwraca poprawną wartość, ale w większości zwraca nil. Zapewne funkcja uszkodzona.

#koob
getItemInfo pobiera oryginalny atrybut itemu z items.xml , więc kiedy broń ma 50 ataku domyślnie, a ja mam ulepszoną na 54 to getItemInfo zawsze zwróci 50 , zamiast rzeczywisty atrybut.
elf wyprowadził się z Polski, i wcale się nie dziwie!

@elf

Co? :D

@samme

atrybut = getItemAttribute(item, "attack") or getItemInfo(item).attack

powinno dzialac.

mi zawsze zwraca jak trzeba, może przez losowe atrybuty? ale dlaczego zwraca jak trzeba nawet jeśli wylosowany==ten z items.xml?

@koob

Chyba działa, dzięki.

@zakius

Nie wiem jak to działa, ale na pewno nie tak jak powinno. Bo wychodzi na to, że dla standardowego atrybutu trzeba użyć getItemInfo, a dla atrybutu innego niż w items.xml getItemAttribute.

Nie wiem jak to działa, ale na pewno nie tak jak powinno. Bo wychodzi na to, że dla standardowego atrybutu trzeba użyć getItemInfo, a dla atrybutu innego niż w items.xml getItemAttribute.

Czyli dziala tak jak powinno.

może taki był plan(czytaj: "It's not a bug, it's a feature") ale jest to niewygodne

to feature, co jakbys chcial sciagnac defaultowy attrybut ?

fixo:
lib/xxx-functions.lua

LUA:
function getAttribute(item, attr)
   return getItemAttribute(item, attr) or getItemInfo(item, attr)
end

i juz jest wygodnie.

to feature, co jakbys chcial sciagnac defaultowy attrybut ?

fixo:
lib/xxx-functions.lua

LUA:
function getAttribute(item, attr)
   return getItemAttribute(item, attr) or getItemInfo(item, attr)
end

i juz jest wygodnie.

W sumie racja.

Temat wyczerpany, odpowiedź dostarczona - zamykam. :)

Status
Not open for further replies.
Back