• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Help: Disable auto-learn spells (needlearn=1 crashes engine) – Solera 1.3 DEV

Xaradron11

New Member
Reaction score
0
Witam wszystkich,

Uruchamiam serwer Solera-Global (kompilacja TFS 1.3 Solera DEV) skompilowany 24 listopada 2021 r. dla x64.
Próbuję sprawdzić, aby zaklęcia wymagały nauki od NPC (jak w przypadku Tibii), zamiast automatycznie przyznać je po wcześniejszym zastosowaniu przez. Napotkałem jednak problem:

Problem
🔹
: Wszystkie zaklęcia są automatycznie nauczane na wymaganym poziomie.
Chcę, żeby wymagały nauki od NPC (np. Asrak, Tevocux). Edytowałem wszystkie <instant ... Needlearn="1" /> w data/spells/spells.xml. Po tym mój silnik zawiesza się podczas uruchamiania lub logowania. ustawienie ich powrotu na Needlearn="0" przywracanie serwera.
Informacje
🔹
o aplikacjiSerwer Solera-Global Global - Wersja: (1.3.Solera .DEV)Skompilowano przy użyciu: Microsoft Visual C++ w wersji 14.0Skompilowano w 24 listopada 2021 22:25:15 dla platformy x64Struktura folderu (data/):
Screenshot (https://prnt.sc/YEd9bG_teG7c)

Przykład z Spells.xml:<instant group="attack" Spellid="80" name="Berserk"words="exori" lvl="35" mana="115" prem="0" needweapon="1" rozumiejące="1565" groupcooldown="2000" Needlearn="0" script="attack/berserk.lua"> <vocation name="Rycerz" /> <wokacja name="Elitarny Rycerz" /></instant>---

🔹
Współocena: Edytowałem każde zaklęcie na Needlearn="1" → awaria silnika.

Dodano nowe pliki systemowe NPC (keywords.handler.lua, npc.handler.lua, moduły.lua, npc.system.lua) z innego serwera → serwer działa, ale NPC nie może uczyć czarów (Asrak dodatkowych błędów getName()). Sprawdziłem login.lua i nie odłączałem żadnych wierszy LearnAllSpells(). Zweryfikowałem, czy struktura folderów i nazwy plików są karane.

Cel
🔹
: Chcę, abym mój serwer:
1. Przekaż automatyczny dostęp do serwera.
2. Umożliwił naukę czarów od NPC (jak w nauce Tibii). 3. Działa bez zawieszania się, gdy jest dołączona opcja Needlearn=1.

🔹
Prośba: Czy ktoś mógłby udostępnić działającą konfigurację danych/npcsystem (dla TFS 1.3 Solera lub uruchamianą), której NPC może być wyposażony w czarami, a automatyczne uczenie się jest komunikatem?

Albo może pomóc mi znaleźć, gdzie jest automatycznie przypisywanie czarów (prawdopodobnie w Lua lub źródełch)? W razie możliwości wejścia do mojego folderu npcsystem.

Z góry dziękuję

🙏
– Adam

Attachments

Back