• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

House rune skrypt + poradnik?

Scrypt na tą runkę nie jest zbyt skomplikowany odwołuje się do bazy danych, która wprowadza zmiany w houses... Pomyśl sam..

Nie pomyślę bo mam dużo roboty i nie mam pojęcia :/ Nie umiem skryptów pisać i chciałbym żeby mi ktoś dał ten skrypt z wytłumaczeniem gdzie co dać wkleić . Po to napiłem na tym forum żeby otrzymać skrypt a nie czytać że skrypt nie jest skomplikowany i żebym pomyślał sam

to wypierdalaj mamy ciekawsze rzeczy do roboty niż pomaganie takim aroganckim skurwielom jak ty, co sami nic nie zrobią, jeśli nie masz czasu na zrobienie takiego skryptu lub chociaż SPRÓBOWANIE, to moim zdaniem nie masz też czasu na OTS i nie zasługujesz na bycie gm'em nawet na local hoście

jestem pewien, że większość się ze mną zgodzi

A I NIE WYJEŻDŻAJ MI, ŻE NIE UMIEM POMÓC I JESTEM CHUJEM, bo pomogłem paru osobom i bardzo chętnie to robię, gdy oni chcą pomocy, a nie oczekują, że odpierdole za nich całą robotę

elo

jeśli jednak chcesz pomocy to ok

1. poszukaj na PB tematu o house rune, bo był już taki temat
2. spróbuj tamtego skryptu
3. jeśli nie działa to napisz z czym masz problem

Nie mówię że ty nie umiesz tylko że ja proszę np o skrypt a ten mi pisze że nie jest skomplkikowany i żebym pomyślał takie rzeczy żebym pomyślał to nie musze pisać na forum .

getHouseFromPos(pos) -- zwraca id domku
getHouseInfo(199,77,1,2,3,4,5,6) -- zwraca tablice z informacjami domku o podanym id
doPlayerSendCancel(cid, 'komunikat') -- komunikat
setHouseOwner(houseid, ownerGUID) -- zmiana wlasciciela

-- ostatnie zalogowanie wlasciciela --
local owner = db.getResult("SELECT `lastlogin` FROM `players` WHERE `id` = ".. owner (jego id ;p) .." LIMIT 1;")
if(owner:getDataInt("lastlogin") > 0)then
local lastLogin = owner:getDataInt("lastlogin") -- wynik

-- sprawdznie zgodnosci miesiecy --
if(os.date("%m", lastLogin) == os.date("%m"))then -- jezeli sa takie same
if(os.date("%d") - os.date("%d", lastLogin) > 10)then
-- jezeli roznica dni wynosi wiecej niz 10, to
else
-- roznica wynosi mniej niz 10
end
else
--[[ sa inne miesiace! (roznica miedzy nimi powinna wynosic tylko 1), zrob podobnie do 1...
baw sie liczbami, "%m" - miesiac, "%d" - dzien ]]--
end

os.date("%m", lastLogin) -- miesiac w ktorym zalogowal sie wlasciciel
os.date("%m") -- aktualny miesiac

Acions.xml
<action itemid="2312" script="houserune.lua" allowfaruse="1" />

getHouseFromPos(pos) -- zwraca id domku <<<< Jak to uzupelnic?
getHouseInfo(199,77,1,2,3,4,5,6) -- zwraca tablice z informacjami domku o podanym id <<<<<<< Wpisalem id paru domków
local owner = db.getResult("SELECT `lastlogin` FROM `players` WHERE `id` = ".. owner (jego id ;p) .." LIMIT 1;") <<<<<<<<<<< (jego id ;p) kogo ?

I co jeszcze muszę uzupełnić żeby dzialalo ?

ja pierdolę -.-

function onUse(cid, item, fromPosition, itemEx, toPosition)
id_domq = getHouseFromPos(toPosition)
getHouseInfo(id_domq)

patrz masz runke i używasz jej na czymś to to coś na czym to używasz to jest itemEx i leży na pozycji toPosition

więc używasz runkę na drzwiach domq, więc pobiera pozycje tych drzwi domq.. (toPosition) a więc żeby pobrać id tego domq użyujemy funkcji "getHouseFromPos(pozycja)"
a w miejsce pozycji wpisujemy toPosition

następnie by mieć inforamcje o domq robimy zabieg: robimy zmienną, która równa się funkcji getHouseFromPos(toPosition)

i potem używamy tego by znaleść info:

getHouseInfo(id_domq)

oczywiście możesz zrobić to bez zmiennej:

getHouseInfo(getHouseFromPos(toPosition) )

tak samo zadziała, ale ja jednak preferuje użycie tych zmiennych :D

ja pierdolę -.-

function onUse(cid, item, fromPosition, itemEx, toPosition)
getHouseInfo(id_domq)

patrz masz runke i używasz jej na czymś to to coś na czym to używasz to jest itemEx i leży na pozycji toPosition

więc używasz runkę na drzwiach domq, więc pobiera pozycje tych drzwi domq.. (toPosition) a więc żeby pobrać id tego domq użyujemy funkcji "getHouseFromPos(pozycja)"
a w miejsce pozycji wpisujemy toPosition

następnie by mieć inforamcje o domq robimy zabieg: robimy zmienną, która równa się funkcji getHouseFromPos(toPosition)

i potem używamy tego by znaleść info:

getHouseInfo(id_domq)

oczywiście możesz zrobić to bez zmiennej:

getHouseInfo(getHouseFromPos(toPosition) )

tak samo zadziała, ale ja jednak preferuje użycie tych zmiennych :D

Możesz darować sobie takie podpowiedzi.

Back