• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

index.php?subtopic a /

Murach

Banned User
Reaction score
3
Ostatnio zauważyłem, że coraz większa ilość ACC ma inny index od pozostałych, tzn mają uporządkowany folder. Czy jest gdzieś w sieci udostępniony ten index.php?

Np Tauria ma /news a materia /?subtopic=latestnews

Czy jest to z jednej strony jakieś zabezpieczenie? Czy tylko dla wyglądu?

mod_rewrite rlz :ninja:

pomaga w zwalczaniu kiddie sqlinjectiornerów
i ładnie wygląda :D

Nie tylko takie rzeczy wyciąga się dzięki "mod_rewrite", do tego wolno też zastosować, którąś ze zmiennych REQUEST (dokładnie nie pamiętam) - ale zwraca ona całe zapytanie do przeglądarki. Więc później wystarczy to pokroić, i jest wuala =).

More infos, PHP: $_REQUEST - Manual.​

Dzięki Panowie ;)

@edit

Jeżeli serwer nie odsługuje mod_rewrite to zależy od od v debiana/ubuntu czy wystarczy zaistalować/włączyć ?

Last edited:
Wszystko działa, ale mam pytanie. Jeżeli mam w acc nowy folder (np:profesje) a w nim pliki (druid,pal,ek,ms), to jak zrobić w htacces funkcję?

Próbowałem na różne sposoby, ale nie działa

Code:
RewriteRule ^prof/$ /town/?subtopic=prof/ek

?

Nie wiem po co wy się tak interesujecie tym "mod_rewrite", jeśli go w ogóle nie znacie. Przecież, wolno użyć alternatywy dla takiego czegoś - wystarczy poszukać. Kiedyś przykładowo widziałem, takie przekierowania, budowane przez zapytanie $_GET
Code:
http://www.adres-strony.pl/?characters/show/Juzek-Wlodek123

Ciekawe rozwiązanie =).​

I co pomoże ktoś ? Bo dalej nie wiem jak to zrobić.

Próbowałem także z regułami w index ale to samo ;/

Back