• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

jak zrobic Update Ots'a ?!

karko

New Member
Reaction score
0
Witam, tak jak w temacie mam problem, mianowicie nie wiem jak zrobić update ots'a, np.z tibii 8.4 do 8.5 lub wyżej. Chciałbym zrobić tego upa bo na 8.4 mam dużo własnych grafik, własną mapkę, własne monstery itd. i chciałbym to wszystko przenieść na wyższego clienta, bo ludzie już narzekają, że stary client i nie ma mnóstwa rzeczy z najnowszej tibii i dlatego chce przenieść ots'a na 8.5 a później jeszcze wyżej. Z góry dzięki za wytłumaczenie :rolleyes:

Jezeli uzywales TFS to sprawa jest prosta, sciagasz, np 0,3,6. Exportujesz sobie baze danych zeby jej nie stracic podczas kombinacji roznych, tworzysz najlepiej osobna baze danych, importujesz z tego pliku strukture starego silnika(niekoniecznie z rekordami) i patrzysz czy zadziala. Jesli uzywasz tfs z rodziny 0.3.x to powinno raczej dzialac, ewentualnie bedziesz musial dodac jakies tabele czy kolumny. Jakie i jaka strukture powinny miec bierzesz z pliku schemas/mysql. A skrypty itp powinny tez raczej dzialac po przerzuceniu

pobierasz silnik > kompilujesz go przerzucasz date i podmieniasz wszędzxie liby na nowe , konwertujesz mape do wyższego klienta rme , no i zostaje ci klient no to nic innego jak przrzucenie wszystkich grafik które masz do nowego klienta :)

Chciałbym zrobić tego upa bo na 8.4 mam dużo własnych grafik, własną mapkę, własne monstery itd
  • co do grafiki:
    Tutaj nic innego zostaje, niż ponownie umieszczanie twoich grafik w kliencie, i także ich atrybutów na serwerze ("items.xml", itd.) - mniemam także że większość będziesz mógł także podmienić, oczywiście jeśli używasz serwerów z tej samem rodziny TFS.
  • co do mapy:
    Banał - wystarczy skopiować do odpowiedniego folderu i ustawić w pliku konfiguracyjnym serwera.
  • co do potworków i reszty:
    Tutaj musisz pokombinować, bo jak znam życie to z potworami i większościami skryptów łatwo pójdzie, ale mogą wystąpić małe komplikacje - jakieś drobiazgi mogą się nie zgadzać - funkcje, tagi w plikach XML.

Last edited:
  • co do mapy:
    Banał - wystarczy skopiować do odpowiedniego folderu i ustawić w pliku konfiguracyjnym serwera.

Nie zapominajmy o ściągnięciu nowego Remere's, bądź Fallen Map Editora(9.1) lub samodzielnym skonfigurowaniu Map Edytora, .spr & .dat editorem.

Nie zapominajmy o ściągnięciu nowego Remere's, bądź Fallen Map Editora(9.1) lub samodzielnym skonfigurowaniu Map Edytora, .spr & .dat editorem.
Zapomnijmy. W najnowszym revie pod 9.1 mapy czytane są nawet z 8.6.

pobierasz silnik > kompilujesz go przerzucasz date i podmieniasz wszędzxie liby na nowe , konwertujesz mape do wyższego klienta rme , no i zostaje ci klient no to nic innego jak przrzucenie wszystkich grafik które masz do nowego klienta :)

O itemsach zapomniałeś bo to spory problem i dużo z tym roboty jeżeli ma own items.

Back