• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Jaki dobry system?

marcinek99097

Banned User
Reaction score
4
Wiem było dużo tematów ale chce się uczyć obsługi linuxa i wgl. i moje pytanie jakie polecacie dystrybucje linuxa? Według mnie i wielu innych to Debian tylko która wersja? oczywiście to ma się wiązać z open tibią ; ]

debian 6.0 "Squeeze"
chyba że nie ogarniesz go od razu to weź ubuntu (najnowszą wersję-->google)

pozdro

Mnie też jakoś bardziej ciągnie do Ubuntu, bo jest bardziej bliski użytkownikowi, i oczywiście opiera się na Debianie. Więc do wyboru: Debian lub Ubuntu - kompilacja przebiega prawie identycznie (bo jeśli się nie mylę, wystarczy do Ubuntu dorzucić kilka repozytoriów z Debiana).​

ja nie ogarniam ubuntu a z debianem sobie radzę(powiedzmy, dzisiaj zepsułem xfce ale dobra :D)
moglibyście przy okazji podać mi jakieś za i przeciw 3 podstawowych środowisk debiana do użytku domowego co?

(jak miałem kubuntu monitor się wyłączał w momencie wczytania gruba i wstawał z kde dopiero, dźwięk trzeszczał jak dziki chociaż na debianie bywa czyściej niż na windzie i takie tam ale może jeszcze raz spróbuje bo chyba będę zmuszony używać kde... ale xfce tak ładnie przypomina windę że łatwo się przesiąść, nie ma miliarda powiadomień o czym tylko chcesz albo i nie chcesz, 1213214 ikonek w trayu i kij wie czego jeszcze)

Ja moge polecic debiana z KDE. Kubuntu ewentualnie. To co zakius ma to dla mnie dziwna sprawa, u mnie wszystko dobrze dziala.

Jeśli chodzi o środowisko także możesz spróbować Gnome, jest ładne i uporządkowane - wszystko jest na miejscu, więc łatwiej utrzymać porządek. Wyglądem nie przypomina system Windows (tutaj pozytywna cecha: oryginalność), ale dość łatwo się przyzwyczaić. Duży zakres modyfikacji.​

pamietaj o zrobieniu sobie osobnych partycji jesli nie chcesz stracic nic z dysku... Polecam uzyc do tego celu partition magic, przynajmniej 1 partycja ext3 na system i do tego 1 partycja mala swap

pamietaj o zrobieniu sobie osobnych partycji jesli nie chcesz stracic nic z dysku... Polecam uzyc do tego celu partition magic, przynajmniej 1 partycja ext3 na system i do tego 1 partycja mala swap
gość dopiero co instaluje debiana, a ty mu mówisz o partycjonowaniu ?
przecież on prędzej straci dane przy partycjonowaniu :D

ale ja nie instaluje systemów obok siebie tylko oddzielnie 1 komp z linuxem i 1 komp z wind.
ja inaczej się nie nauczę :d bo wiem ,że moge reset zrobić i wrócić do winda a tego nie chce :) , dzięki wszystkim za rady :)

gość dopiero co instaluje debiana, a ty mu mówisz o partycjonowaniu ?
przecież on prędzej straci dane przy partycjonowaniu :D

partition magiciem to nie ma opcji zeby stracic dane, dlatego mu ten program polecalem, ale skoro
ale ja nie instaluje systemów obok siebie tylko oddzielnie 1 komp z linuxem i 1 komp z wind.
ja inaczej się nie nauczę :d bo wiem ,że moge reset zrobić i wrócić do winda a tego nie chce :) , dzięki wszystkim za rady :)

to nie ma problemu

tja, ale pm mojego dysku nie chciał w ogóle wczytać
z resztą wszystkie inne programy jakich próbowałem też, dopiero instalator xp sobie poradziła le jedynie metodą stratną :D

a co do reset i na windę to imo łatwiej i szybciej przejść do drugiego kompa ale jak wolisz

załóżmy ;d
chciałem 2 połączyć ale dupa, obraził sie i nie umie
ale z tego co pamiętam systemowych nie chce ruszać to może dlatego

Windows7 ma wbudowany, latwy w obsludze menadzer partycji :p.

skonczylem przygode z winda na xp :p

Jezeli chodzi o systemy microsoftu to najpredzej zainstaluje u siebie midori jesli kiedykolwiek sie pojawi

Back