• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Język na przyszłość.

Przez słowo "wymiatać" Twoje twierdzenie jest tak samo śmiałe jak śmieszne.
Node.js to rak, który zniszczy mózgi webdeweloperów? - Webhosting.pl. Portal technologii internetowych

To prawda, "wymiatać" było tutaj żartobliwym skrótem, brzmi śmiesznie. Jednak NodeJS jest zdecydowanie technologią wartą poznania (przez małę p), bo jest nowa i oferuje dużo możliwości, niewiele osób to zna - poważnie tym razem.

Ten artykuł czytałem jakiś czas temu, tak samo jak odpowiedź na zarzuty Teda (wszystkie linki są tam). Trzeba wiedzieć jak taki serwer się wdraża, bo NodeJS jest jednowątkowy. Jeśli ktoś umie sobie z tym poradzić to wszystko da się zrobić.
NodeJS oferuje możliwości jakich nic wcześniej nie oferowało, a jednocześnie jest zgubny dla tych którzy nie przemyślą dokładnie tego co robią. A nazywanie go rakiem to przyznanie się do faktu, że się go nie umie użyć.

A ja tylko powiem, że jakbym nie przeczytał pierwszego komentarza w tym temacie (tuż pod postem autora) to bym nadal myślał, że chodzi autorowi o języki obce (angielski, niemiecki, itp xD)...

xD

Wiem, że teoretycznie nie wniosłem nic do tematu chociaż, może odrobinę śmiechu? xD

A ja tylko powiem, że jakbym nie przeczytał pierwszego komentarza w tym temacie (tuż pod postem autora) to bym nadal myślał, że chodzi autorowi o języki obce (angielski, niemiecki, itp xD)...

xD

Wiem, że teoretycznie nie wniosłem nic do tematu chociaż, może odrobinę śmiechu? xD

Ha, tak samo mialem, nie czytajac nawet postu chcialem odpisac, a po chwili przeczytalem i sie okazalo, ze zupelnie o co innego chodzi :D.

Najlepiej zacznij od C#, jest łatwiejszy od c++, sam mam nawet video kurs na kompie :D.

Takie coś znalazłem:

Na początek weźmy może pod lupę jego zalety:

1. Posiada świetne środowisko programistyczne, mowa oczywiście o Visual Studio, którego darmową wersję Express może mieć każdy. Visual Studio Express można za darmo pobrać tutaj.

2. Łatwy w nauce, pozwala dobrze zrozumieć ideę programowania obiektowego.

3. Wiele możliwości zastosowań, możemy w nim pisać programy użytkowe, aplikacje serwerowe, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby tworzyć strony internetowe.

4. Platforma .NET. To głównie dla niej został stworzony C#.

5. Duża ilość ofert na rynku pracy.

Teraz czas na wady:

1. Język C# został stworzony przede wszystkim dla platformy Windows. Aczkolwiek warto nadmienić, że istnieją kompilatory C# pod Linuxa.

2. Mniejsza wydajność względem, np: C++

Jak chcecie wymiatać na rynku programistycznym to NodeJS. Na wszystkich konferencjach o tym trajkoczą na których ostatnio byłem.

Don - no własnie, mowia o NodeJS + smieja sie z security zwiazanego z JS. nie zapominaj o tym ;]

Don - no własnie, mowia o NodeJS + smieja sie z security zwiazanego z JS. nie zapominaj o tym ;]
Wiem co mówią, bo sam na nich bywam :P
I nie słyszałem nic o security. NodeJS sam w sobie nie ma nic do tego, od tego są frameworki, a w nich jakoś jak widziałem wszystko działa dobrze.
Na razie się tym bawię, ale jak coś zmontuję lepszego to Wam powiem.

Z tego co wiem to ajax ma też własne biblioteki, ale nigdzie nie jest napisane że jest językiem rzeczywiście, lecz można to uznać równie dobrze za pojedyncze skrypty np. css też niby nie jest językiem ale ma swoją składnię, a zapisuje się go jako język podrzędny. Jeżeli chodzi o ajaxa to temat dla mnie skończony. Można go uznać za bibliotekę Javy do tworzenia aplikacji internetowych (gdyż to wszystko jest ze sobą w jakiś sposób scalone).

Jeżeli chodzi o NodeJS nie próbowałem nic w nim pisać, ale troche słyszałem. Jeśli gadają o tym non-stop nauka jego jest warta zastanowienia, ale jeśli ktoś nie ma odpowiednich podstaw np. pętle, tablice, struktury daleko nie zajdzie.

Z tego co wiem to ajax ma też własne biblioteki, ale nigdzie nie jest napisane że jest językiem rzeczywiście, lecz można to uznać równie dobrze za pojedyncze skrypty np. css też niby nie jest językiem ale ma swoją składnię, a zapisuje się go jako język podrzędny. Jeżeli chodzi o ajaxa to temat dla mnie skończony. Można go uznać za bibliotekę Javy do tworzenia aplikacji internetowych (gdyż to wszystko jest ze sobą w jakiś sposób scalone).

nie znam się na ajaxie, ale na tym forum pewnie bez trudu by się znalazło sporą grupę OT EXPERTÓW, którzy będą twierdzili uparcie, że Lua jest językiem programowania

jest chyba językiem skryptowym, a nie językiem programowania ? nie wiem, teraz to mi zamieszałeś xD

tzn niewiem

"Język skryptowy – język programowania służący do kontrolowania danej aplikacji. Skrypty – programy napisane w językach skryptowych – wykonywane są wewnątrz pewnej aplikacji, w odróżnieniu od programów ("normalnych", nieskryptowych), które wykonują się niezależnie od innych aplikacji."

- - - Updated - - -

wgl jest też bogini Lua O.o

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lua_(bogini)

- - - Updated - - -

chuj już sam niewiem, ale ktoś kiedyś pisał z tych "bardziej mądrych tego forum", że lua nie jest

jest chyba językiem skryptowym, a nie językiem programowania ? nie wiem, teraz to mi zamieszałeś xD

tzn niewiem

"Język skryptowy – język programowania służący do kontrolowania danej aplikacji. Skrypty – programy napisane w językach skryptowych – wykonywane są wewnątrz pewnej aplikacji, w odróżnieniu od programów ("normalnych", nieskryptowych), które wykonują się niezależnie od innych aplikacji."

- - - Updated - - -

wgl jest też bogini Lua O.o

Lua (bogini) – Wikipedia, wolna encyklopedia

- - - Updated - - -

chuj już sam niewiem, ale ktoś kiedyś pisał z tych "bardziej mądrych tego forum", że lua nie jest

To ze jest jezykiem interpretowanym nie oznacza, ze nie jest jezykiem programowania :D.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lua_(programming_language)

ja słysząłem opinię, że c# powstał jako konkurencja javy
ale jak coś, co nawet na windowsie nie jest zbyt przenośne ma być konkurencją dla języka, którego głównym zastosowaniem są aplikacje przenośne?
ech, brawo

anwyay, gdyby nie to, że Lua mało kto lubi i w sumie niektóre rzeczy cięzko zrobic...
jest to bardzo potężny język, po prostu nikt nie zamówi nic w nim(chyba, że to ot)

poza tym pehap jest całkiem fajny, prawie jak c++(tylko zamiast inicializować zmienne musisz spamować dolarami ;f)

Jeżeli chodzi o NodeJS nie próbowałem nic w nim pisać, ale troche słyszałem. Jeśli gadają o tym non-stop nauka jego jest warta zastanowienia, ale jeśli ktoś nie ma odpowiednich podstaw np. pętle, tablice, struktury daleko nie zajdzie.
Dla swojego i naszego dobra skończ wypowiadać się na tematy o których nie masz pojęcia. Javascript != Java. A CSS to arkusze stylów i nie, nie można ich uznać za pojedyncze skrypty. Język polski też ma swoją składnię.

+ IMO pierwszym warunkiem żeby ustalić czy dane język jest językiem programowania jest to, czy można napisać w nim program :p

Powiadają, że pierwsze 5 języków mowy jest trudne i szczerze mówiąc... podobnie jest z językami programowania. Jeśli nauczysz się tych 3-5, które za 5 lat nie będą już używane to bez problemu nauczysz się szybciutko nowych.

@Xadrian proste że java != javascript, bo to wie każdy głupi, java napisałem dlatego bo nie chce mi sie pisac javascript bo za długo, a JS pewnie nikt nie zrozumie o co mi chodziło (pomijając Was zaawansowanych)

Apropo tego jeśli chodzi o naukę języków po 1: nauczyć się 3 pierwszych jak mówi elf jest trudno, ale każdego można się nauczyć i to w prosty sposób, jak ktoś tylko chce.
Po 2: polecałbym się uczyć np. 2 naraz znaczy, -> np. html (pomijając), php i naprzykład c++ lub tutaj c#, żeby zachować wszechstronność informatyczną, być rozwiniętym w tym i w tym.

A jeżeli komuś chodzi o to jak się "wyrażam", po polsku to już inna sprawa: to że zjadam ć ź ż ś to już wina rozpędu palców na klawiaturze, a nie zacofania.

@autor naucz się najpierw jednego polecam c++, ew. c# jeżeli chcesz pisać aplikacje z wyższej półki, java nie polecam, jeżeli nie masz pojęcia to się javy nie ucz.
#jeżeli www: html i css to podstawa, bez znajomości php mozna nieźle zarabiać na stronach, np. kto pozna czy cms używałeś, czy nie? wystarczy pomyśleć i znaleźć kupca i jest extra zarobek i przyjemność.

Polecam się uczyc od pojęć, później na systemach blokowych, a dopiero później do kodu. (tamto zejdzie w tydzień, z kodem będzie gorzej) <- jeżeli nie znasz podstaw.

Początek jest pewny - C++.
Na drugi ogień ja rzuciłem Javę i nie żałuję - mogę teraz pisać aplikacje na Androida, sieciowe, webowe, okienkowe, w sumie też na pralki, telewizory i samochody, ale to już inna sprawa. Wszystko wielowątkowe, multiplatformowe. Nie jesteś w stanie przewidzieć czy Microsoft czegoś nie spierdoli i Windows skończy swój żywot na rzecz Linuxa bądź innych systemów na nim opartych - a tak to masz zawsze zabezpieczenie na przyszłość.

@Xadrian proste że java != javascript, bo to wie każdy głupi, java napisałem dlatego bo nie chce mi sie pisac javascript bo za długo, a JS pewnie nikt nie zrozumie o co mi chodziło (pomijając Was zaawansowanych)

Apropo tego jeśli chodzi o naukę języków po 1: nauczyć się 3 pierwszych jak mówi elf jest trudno, ale każdego można się nauczyć i to w prosty sposób, jak ktoś tylko chce.
Po 2: polecałbym się uczyć np. 2 naraz znaczy, -> np. html (pomijając), php i naprzykład c++ lub tutaj c#, żeby zachować wszechstronność informatyczną, być rozwiniętym w tym i w tym.

A jeżeli komuś chodzi o to jak się "wyrażam", po polsku to już inna sprawa: to że zjadam ć ź ż ś to już wina rozpędu palców na klawiaturze, a nie zacofania.

@autor naucz się najpierw jednego polecam c++, ew. c# jeżeli chcesz pisać aplikacje z wyższej półki, java nie polecam, jeżeli nie masz pojęcia to się javy nie ucz.
#jeżeli www: html i css to podstawa, bez znajomości php mozna nieźle zarabiać na stronach, np. kto pozna czy cms używałeś, czy nie? wystarczy pomyśleć i znaleźć kupca i jest extra zarobek i przyjemność.

Polecam się uczyc od pojęć, później na systemach blokowych, a dopiero później do kodu. (tamto zejdzie w tydzień, z kodem będzie gorzej) <- jeżeli nie znasz podstaw.

Mam takie przeczucie, że ty nawet nie wiesz o czym piszesz.

Back