@up Yes, co prawda to prawda, a ja osobiście obiecuję: może i trochę źle skonstruowałem zdanie, od teraz żeby wiedział każdy głąb kapuściany będę pisał że java to java a JS to javascript.
@2xup Nie wiem rzeczywiście o czym piszę, tylko że jakoś Java nie jest językiem, którego się nauczy każdy debil, a poza tym każdy mądry zaczyna od schematów blokowych, przede wszystkim od pojęć, a później się uczy chociażby tej javy, albo c++, chyba od razu nie zaproponujesz komuś delphi 7, albo jeszcze gorzej borland C++, itp. jeżeli chodzi o platformę co nie? Ja nie potępiam javy, autor tematu pisze - język na przyszłość - jest poczatkujący na pewno, to mu odpisuję c++, bo jest najłatwiejszy, pomijając języki typu Basic, czy tam Pascal, które już się dawno wyzbyły swoich możliwości, chociaż żeby dzisiejsi programiści poćwiczyli instrukcję bezpośrednio interpretowanej od procka, to by nie było byków, bo by znali podstawy i binaria, a od tego się zaczyna informatykę.
Jeżeli chodzi o samą Javę - owszem dobrze jest znać ten język, za to jest on na tyle skomplikowny, że nie każdy go na początek pojmie, ja np. ucząc się c++, znam go praktycznie na pamięć, a java ma dużo rzeczy, które niestety są książkowe i trzeba się pogodzić z tym że nie wszystko zapamietasz żeby później sobie w głowie odtworzyć. Możesz zapamiętać np. że po składni init("chodzi o aplikacje okienkowe") wypisujemy np. składnie co w tym okienku ma sie znaleźć, ale nie zapamiętamy dokładnie każdej instrukcji (czy jak to tam się mówi wpisu [linijki]), bo to by było zabójstwo (chyba że ktoś się 5 lat uczy), a w c++ to jest trochę łatwiejsze bo tam po linijce idzie HWND okienko; itp... a tu prócz instrukcji wykonanych w funkcji głównej mamy klasy np. init() itp., tam masz wszystko w mainie, a tu chodzi o prostotę, bo nie zamierzamy chyba zaglądać co chwila do książki w pdf i kopiować co chwila, bo nauka wtedy nie ma sensu.
W javie żeby zainicjować tekst muszę co chwila pisać print itp. czy tam co innego (nie uczyłem się tego), a tu w cout mogę jak chcę praktycznie kierować tekstem jezeli nawet chodzi o spację.
Po 2 java ma zawiłe instrukcje, co prawda nie aż takie skomplikowane, ale niektóre są takie same jak w C++, jednak kazdy język nie jest idealny i każdy ma jakieś wady, ale też możemy myśleć też o zaletach np. aplikacje na Androida, w c++to praktycznie mało możliwe, ale c++ no można by powiedzieć - jest podstawowym językiem, którego na codzień stosujemy w większości aplikacji, a java to przyszłość to prawda, lecz początkujący musi się sprężyć i uczyć się czegoś oryginalnego co już jest stare, a nie co nowe, ja zaczynałem od pascala i bloków jak się uczyłem podstaw. Nie wiem jak wy?
Dobra, idę na angielski chatboard... jak dla mnie ta rozmowa jest skończona