• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Język na przyszłość.

@Xadrian proste że java != javascript, bo to wie każdy głupi, java napisałem dlatego bo nie chce mi sie pisac javascript bo za długo, a JS pewnie nikt nie zrozumie o co mi chodziło (pomijając Was zaawansowanych)

- Czy ten telewizor naprawdę kosztuję 1 zł?
- Nie, on kosztuje 10 000 zł.
- Ale tutaj jest napisane 1 zł!
- Panie, napisałem 1 zł bo nie chciało mi się pisać 10 000 zł, przecież zero nic nie znaczy!

@up Yes, co prawda to prawda, a ja osobiście obiecuję: może i trochę źle skonstruowałem zdanie, od teraz żeby wiedział każdy głąb kapuściany będę pisał że java to java a JS to javascript.

@2xup Nie wiem rzeczywiście o czym piszę, tylko że jakoś Java nie jest językiem, którego się nauczy każdy debil, a poza tym każdy mądry zaczyna od schematów blokowych, przede wszystkim od pojęć, a później się uczy chociażby tej javy, albo c++, chyba od razu nie zaproponujesz komuś delphi 7, albo jeszcze gorzej borland C++, itp. jeżeli chodzi o platformę co nie? Ja nie potępiam javy, autor tematu pisze - język na przyszłość - jest poczatkujący na pewno, to mu odpisuję c++, bo jest najłatwiejszy, pomijając języki typu Basic, czy tam Pascal, które już się dawno wyzbyły swoich możliwości, chociaż żeby dzisiejsi programiści poćwiczyli instrukcję bezpośrednio interpretowanej od procka, to by nie było byków, bo by znali podstawy i binaria, a od tego się zaczyna informatykę.

Jeżeli chodzi o samą Javę - owszem dobrze jest znać ten język, za to jest on na tyle skomplikowny, że nie każdy go na początek pojmie, ja np. ucząc się c++, znam go praktycznie na pamięć, a java ma dużo rzeczy, które niestety są książkowe i trzeba się pogodzić z tym że nie wszystko zapamietasz żeby później sobie w głowie odtworzyć. Możesz zapamiętać np. że po składni init("chodzi o aplikacje okienkowe") wypisujemy np. składnie co w tym okienku ma sie znaleźć, ale nie zapamiętamy dokładnie każdej instrukcji (czy jak to tam się mówi wpisu [linijki]), bo to by było zabójstwo (chyba że ktoś się 5 lat uczy), a w c++ to jest trochę łatwiejsze bo tam po linijce idzie HWND okienko; itp... a tu prócz instrukcji wykonanych w funkcji głównej mamy klasy np. init() itp., tam masz wszystko w mainie, a tu chodzi o prostotę, bo nie zamierzamy chyba zaglądać co chwila do książki w pdf i kopiować co chwila, bo nauka wtedy nie ma sensu.

W javie żeby zainicjować tekst muszę co chwila pisać print itp. czy tam co innego (nie uczyłem się tego), a tu w cout mogę jak chcę praktycznie kierować tekstem jezeli nawet chodzi o spację.
Po 2 java ma zawiłe instrukcje, co prawda nie aż takie skomplikowane, ale niektóre są takie same jak w C++, jednak kazdy język nie jest idealny i każdy ma jakieś wady, ale też możemy myśleć też o zaletach np. aplikacje na Androida, w c++to praktycznie mało możliwe, ale c++ no można by powiedzieć - jest podstawowym językiem, którego na codzień stosujemy w większości aplikacji, a java to przyszłość to prawda, lecz początkujący musi się sprężyć i uczyć się czegoś oryginalnego co już jest stare, a nie co nowe, ja zaczynałem od pascala i bloków jak się uczyłem podstaw. Nie wiem jak wy?

Dobra, idę na angielski chatboard... jak dla mnie ta rozmowa jest skończona

Last edited:
@up Yes, co prawda to prawda, a ja osobiście obiecuję: może i trochę źle skonstruowałem zdanie, od teraz żeby wiedział każdy głąb kapuściany będę pisał że java to java a JS to javascript.

@2xup Nie wiem rzeczywiście o czym piszę, tylko że jakoś Java nie jest językiem, którego się nauczy każdy debil, a poza tym każdy mądry zaczyna od schematów blokowych, przede wszystkim od pojęć, a później się uczy chociażby tej javy, albo c++, chyba od razu nie zaproponujesz komuś delphi 7, albo jeszcze gorzej borland C++, itp. jeżeli chodzi o platformę co nie? Ja nie potępiam javy, autor tematu pisze - język na przyszłość - jest poczatkujący na pewno, to mu odpisuję c++, bo jest najłatwiejszy, pomijając języki typu Basic, czy tam Pascal, które już się dawno wyzbyły swoich możliwości, chociaż żeby dzisiejsi programiści poćwiczyli instrukcję bezpośrednio interpretowanej od procka, to by nie było byków, bo by znali podstawy i binaria, a od tego się zaczyna informatykę.

Jeżeli chodzi o samą Javę - owszem dobrze jest znać ten język, za to jest on na tyle skomplikowny, że nie każdy go na początek pojmie, ja np. ucząc się c++, znam go praktycznie na pamięć, a java ma dużo rzeczy, które niestety są książkowe i trzeba się pogodzić z tym że nie wszystko zapamietasz żeby później sobie w głowie odtworzyć. Możesz zapamiętać np. że po składni init("chodzi o aplikacje okienkowe") wypisujemy np. składnie co w tym okienku ma sie znaleźć, ale nie zapamiętamy dokładnie każdej instrukcji (czy jak to tam się mówi wpisu [linijki]), bo to by było zabójstwo (chyba że ktoś się 5 lat uczy), a w c++ to jest trochę łatwiejsze bo tam po linijce idzie HWND okienko; itp... a tu prócz instrukcji wykonanych w funkcji głównej mamy klasy np. init() itp., tam masz wszystko w mainie, a tu chodzi o prostotę, bo nie zamierzamy chyba zaglądać co chwila do książki w pdf i kopiować co chwila, bo nauka wtedy nie ma sensu.

W javie żeby zainicjować tekst muszę co chwila pisać print itp. czy tam co innego (nie uczyłem się tego), a tu w cout mogę jak chcę praktycznie kierować tekstem jezeli nawet chodzi o spację.
Po 2 java ma zawiłe instrukcje, co prawda nie aż takie skomplikowane, ale niektóre są takie same jak w C++, jednak kazdy język nie jest idealny i każdy ma jakieś wady, ale też możemy myśleć też o zaletach np. aplikacje na Androida, w c++to praktycznie mało możliwe, ale c++ no można by powiedzieć - jest podstawowym językiem, którego na codzień stosujemy w większości aplikacji, a java to przyszłość to prawda, lecz początkujący musi się sprężyć i uczyć się czegoś oryginalnego co już jest stare, a nie co nowe, ja zaczynałem od pascala i bloków jak się uczyłem podstaw. Nie wiem jak wy?

pls idz juz sobie

Dobra, idę na angielski chatboard... jak dla mnie ta rozmowa jest skończona
Przecież Java jest łatwiejsza niż C++. Schemat klas jest bardziej prosty. Wszystko standaryzowane Zmienne są zawsze tego samego rozmiaru. Wszystko jest na swoim miejscu w swojej kolejności, a nie tak jak to czasem bywa w c++; operowanie na wskaźniku na wskaźnik na wskaźnik na wskaźnik na zmienną typu int czy warunki w stylu if (obiekt) { .. }. Poza tym jesteś chyba jednym człowiekiem których chciałby się uczyć tego wszystkiego na pamięć - od czego są IDE z dokumentacją?
A Pascal i schematy blokowe to relikt techników gdzie banda niedorobów trafia w nadziei że będą sobie grać w grę i teraz ktoś ich musi nauczyć programować w sposób dla nich należny.
Jak człowiek jest inteligentny lub chętny to będzie w stanie załapać szybko i C++ i Javę, w przeciwnym wypadku żaden programista z niego nie będzie. Po prostu nie każdy musi umieć programować - nie łapiesz tego, nie nadajesz się.

Nie wiem rzeczywiście o czym piszę, tylko że jakoś Java nie jest językiem, którego się nauczy każdy debil, a poza tym każdy mądry zaczyna od schematów blokowych, przede wszystkim od pojęć, a później się uczy chociażby tej javy, albo c++, chyba od razu nie zaproponujesz komuś delphi 7, albo jeszcze gorzej borland C++, itp. jeżeli chodzi o platformę co nie? Ja nie potępiam javy, autor tematu pisze - język na przyszłość - jest poczatkujący na pewno, to mu odpisuję c++, bo jest najłatwiejszy, pomijając języki typu Basic, czy tam Pascal, które już się dawno wyzbyły swoich możliwości, chociaż żeby dzisiejsi programiści poćwiczyli instrukcję bezpośrednio interpretowanej od procka, to by nie było byków, bo by znali podstawy i binaria, a od tego się zaczyna informatykę.

Czo ;_; ?

A Pascal i schematy blokowe to relikt techników gdzie banda niedorobów trafia w nadziei że będą sobie grać w grę i teraz ktoś ich musi nauczyć programować w sposób dla nich należny.
Jak człowiek jest inteligentny lub chętny to będzie w stanie załapać szybko i C++ i Javę, w przeciwnym wypadku żaden programista z niego nie będzie. Po prostu nie każdy musi umieć programować - nie łapiesz tego, nie nadajesz się.

Jak będę w Stalowej stawiam Ci piwo.

Oczywiście zgadzam się z tym że może się każdy wszystkiego nauczyć, a bloki (sch. blokowe) wymyslili tylko po to, żeby właśnie te głąby miały podstawy, a nie od razu nie wiadomo co jakiś kod, no nie?
A jeśli ktoś mówi np. że złącze internetowe to się nazywa RC-xxx, <- to mnie rozwaliło, bo tak niektórzy znają podstawy i taka jest prawda, to jaki bedzie z niego programista?
Bloki stworzyli po to, żeby odwzorowywały przykładowo charakter Tibijskiego nooba, który zagląda do poradników bo nie umie wbić 20 levela. To jest to samo. Tylko że tutaj trzeba myśleć, a jak ktoś chce pisać gry a nie umie zmiennych czy tam ifów, to z czym do ludzi. Niestety prawda o ludziach jest bolesna, ale taki jest ten świat, są idealni, bogacze po 4 firmy, a są też ludzie co w przytułkach proszą o kromkę chleba i trochę wody, to samo jest z programowaniem, każdy kształtuje swoje programistyczne ego i nie zależnie czy to będzie c++ czy java czy inny język.
Chodziło mi o składnię w c++ "każdość" coś oznacza chociażby i >> i <<, a na tym nam zależy, żeby umiec te podstawy prawda? Jeżeli piszesz grę, od czego zaczynasz? a)grafik b)mapy c)skryptów ?? Ja bym wybrał a) czemu?
Jeżeli jesteś amatorem (niczym ja) i nie umiesz załóżmy napisac silnika, to tworzysz jak najwięcej nowości, innowacji, co z tego że masz mapę (modele do mapy), jak to nie będzie twoje autorstwo. To jest to samo co z programowaniem.
Pozdrawiam ~unix

@unix~ ja bym zaczął od pomysłu i przeszedł do kodu
grafik ze mnie żaden :D kod można pisać i testować na grafikach tymczasowych, a jak to już działa i jest fajne to można znaleźć sponsora/wspólnika/whateva

poza tym tego, o co wiele osób na forach ot prosi może się nauczyć każdy i często jest to kilka min, dla bardzo ociężałych umysłów może godzina

@up jeżeli się dużo znasz na kodzie czemu nie, ale są osoby co by chcieli się nie uczyć programowania i pisać gry, coś takiego jest możliwe, wymaga znajomości budowy silnika, ew. pomocy skryptera, tam ani mru mru nikt nie słyszał o obiektach i klasach, a testuje nową mapę z nowymi grafikami na silniku opensourcowym np. ogre. Trzeba tylko umieć kombinować.
Nie potępiam nauki programowania, ponieważ wiedza to złoto, ale niestety jest wiele ludzi, co nie rozumie nawet podstawowych ifów w c++, dlatego to piszę. Pisanie gry nie zawsze wymaga nauki programowania, jednak podstawy podstaw znać trzeba.

I warto znać przynajmniej jeden język np. c++, dziwię się bo w większości poradników piszą banalne przykłady, a nie przyszłościowe, i przykro mi jest jak patrze na taki tutorial, jednak z perspektywy czasu wiem, że wychodzą im coraz lepsze, jednak utrzymują się na tym samym poziomie - np. ktoś w tutorialu uczy jak pisać klasy i obiekty, a tutaj jeden na koncu przykład typu a+b na klasach to jest skandal.

Back