• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Karta graficzna do codziennego użytku

Kanier

Banned User
Reaction score
2
Witam koledzy potrzebuję kartę graficzną do PC jak najtańsza nie gram w żadne gry z dużym naciskiem na mapowanie do tibi.
Musi być tania i taka przy której mi nie będzie zamulać map edytor bo słyszałem że od tego często to się dzieje? :)

Jesteś pewien, że szybkość RME ogranicza GPU? Ja po zmianie GPU nie zauważyłem znaczącego skoku w szybkości, po zmianie CPU już tak.

Jesteś pewien, że szybkość RME ogranicza GPU? Ja po zmianie GPU nie zauważyłem znaczącego skoku w szybkości, po zmianie CPU już tak.
Nie, edytor map wyświetla wszystko w siatce 2D, więc nie korzysta ze wszystkich udogodnień grafiki 3D. Do grafiki dwuwymiarowej nie jest wcale wymagana super wydajna karta graficzna.

Ta co podał sn3ejk wystarczy mi spokojnie cena też dobra więc temat można zamknąć tak mi się wydaje chyba że ktoś rzuci jakąś jeszcze propozycje.
Dziękuje.

Jak można proponować kartę graficzną nie znając:

- Procesora
- Zasilacza

To są 2 najważniejsze elementy przy wyborze karty graficznej, podasz za dobrą będzie ograniczana przez resztę sprzętu, podasz za mocną to będą problemy z PSU (zasilaczem).

W sumie jeśli masz jeszcze w zapasie to kup sobie tą kartę: Sapphire Radeon HD6770 1GB DDR5 HDMI DirectX11 (3331286822) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.. Cena jest dość podobna, ale ta karta jest lepsza od tamtej.

Jak można proponować kartę graficzną nie znając:

- Procesora
- Zasilacza

To są 2 najważniejsze elementy przy wyborze karty graficznej, podasz za dobrą będzie ograniczana przez resztę sprzętu, podasz za mocną to będą problemy z PSU (zasilaczem).

Hmm? ^_^

Przy low-endowych produktach naprawdę jest małe prawdopodobieństwo, że produkt nie spasuje - np. CPU nie poradzi sobie, zasilacz za słaby itd. Jedyne co powinien sprawdzić to wejście na płycie głównej.

Oczywiście nie jestem specem w tej dziedzinie, możliwe że się mylę. Znam się wyłącznie poglądowo.

Snejk dzięki śliczne można zamknąć, a co do POTARA to tak kupuje kartę za 2k że musisz wiedzieć, standardowo zasilacz 500w i jakiś dual od intela 2.3 napisałem do codziennego użytku i nie gram w gry to chyba normalne że nie będę szukał karty za 1000 zł + ?

Snejk dzięki śliczne można zamknąć, a co do POTARA to tak kupuje kartę za 2k że musisz wiedzieć, standardowo zasilacz 500w i jakiś dual od intela 2.3 napisałem do codziennego użytku i nie gram w gry to chyba normalne że nie będę szukał karty za 1000 zł + ?

potar ostatnio kozaczy bo bilety do UK w portfelu nosi i w sklepie gdy płaci drobniakami to udaje, że ich szuka i wyjmuje pokolei z portfela all rzeczy no i te bilety i mówi "ah nie mogę znaleść drobniaków bo te papierki do UK mi przeszkadzają", "chce pani zobaczyć? niedługo bd zarabiał więcej na miesiąc niż twoja roczna pensja suczko", a biedna pani kasjerka woła dresa "ochroniarza" i potar ma darmowy trening wytrzymałościowy

Wiesz warto znać markę zasilacza a nie mieć tykającą bombe i czekać aż się rozwali komp ale jak już to ja bym polecał HD 5770 albo GTX 260, ta druga nieco wydajniejsza, ta pierwsza żre mniej prądu :)

Last edited:
potem zmachany musi kogoś zhejtować, żeby poczuć się lepiej

wiem to wszystko bo mi to mówił jak się najebał i go pytałem co odpierdala, mam nawet film jak go dresy biją (chętnych na pw w sprawie ceny)

dobrze więc potrzebuje jakaś kartę graficzną do komputera: 500W jakiś chinol,dual 2.3,4 gb ddr3,karta sieciowa tplink,karta dzwiekowa zintegrowana,plyta jakas,dysk stary 160 gb segate czy jakos tak.
temp procesora 25-50 stopni,temp karty 80-90 stopni dlatego potrzebuje nową, temp dysku 35 stopni.
wgl to siedze w majtkach bo jest gorąco,jem serek wiejski bo lubie,aa myszke jakas icon7 za 50 zł , klawiature omega fajna cicha za 100 zł, monitor samsung jakis stary lcd, telewizor 42 cale orion z wbudowanym dvd, 2 kolorwe ściany żółto czewone, pokój ma około 30 m2 - mój , dom ma ok 200 m2 , mam garaż taki mały nawet auto nie wjedzie chyba że matiz, aaa posiadam swój za ciężko zarobione pieniądze na ots auto golf IV 98 r 1.4 gaz ale bez klimy bo już nie chceili sms wysłać, ogólnie chłodze się wiatrakiem ALASKA 3 stopniowym ale nie wiem jaki ma zasilacz kurde potar.

Wystarczy teraz uda ci sie dobrać kartę do mojego sprzętu?

dobrze więc potrzebuje jakaś kartę graficzną do komputera: 500W jakiś chinol,dual 2.3,4 gb ddr3,karta sieciowa tplink,karta dzwiekowa zintegrowana,plyta jakas,dysk stary 160 gb segate czy jakos tak.
temp procesora 25-50 stopni,temp karty 80-90 stopni dlatego potrzebuje nową, temp dysku 35 stopni.
wgl to siedze w majtkach bo jest gorąco,jem serek wiejski bo lubie,aa myszke jakas icon7 za 50 zł , klawiature omega fajna cicha za 100 zł, monitor samsung jakis stary lcd, telewizor 42 cale orion z wbudowanym dvd, 2 kolorwe ściany żółto czewone, pokój ma około 30 m2 - mój , dom ma ok 200 m2 , mam garaż taki mały nawet auto nie wjedzie chyba że matiz, aaa posiadam swój za ciężko zarobione pieniądze na ots auto golf IV 98 r 1.4 gaz ale bez klimy bo już nie chceili sms wysłać, ogólnie chłodze się wiatrakiem ALASKA 3 stopniowym ale nie wiem jaki ma zasilacz kurde potar.

Wystarczy teraz uda ci sie dobrać kartę do mojego sprzętu?

na chuj ci garaż jak auto się nie mieści? rowery tam trzymasz czy dla szpanu zbudowałeś i kozaczysz na dzielni, że garaż na rowery masz?

Garaż mam o ile to tak można nazwać na narzędzia i jakieś pierdoły auto stoi pod wiatą :D Tak dla szpanu budował bym garaż haha semi dorośnij : /
Jak bym go posprzątał to by się zmieścił samochód ale kompresor i przyrządy, spawarki itd mam droższe niż to auto <fuckyea>
Po za tym proszę nie rozwijajmy tego wątku napisałem do dla potara sarkastycznie a ty semi jak zawsze musisz dodać od siebie 3 słowa.

RME bardziej korzysta z pamięci operacyjnej niż z grafiki, co najwyżej mogą ci się mapy wolno oddalać

jeśli chodzi o kartę graficzną to jeśli mój radeon Xpress 200M ze starego laptopa daje radę to aby ci wejście pasowało do płyty głównej i aby co najmniej 256mb ddr3 miała i ci pójdzie
bardziej połóż nacisk na pamięć RAM - 4GB ddr3 1333MHz powinno wystarczyć do obsłużenia mapy wielkości podwójnej RL

ja wg nie mam karty graficznej bo sie spalila a jakos daje rade otworzyc mape w rme 100mb odpalic 3 tibie gg 10 zakladek przegladarce muzyke i otsa z rl mapa xD

ja wg nie mam karty graficznej bo sie spalila a jakos daje rade otworzyc mape w rme 100mb odpalic 3 tibie gg 10 zakladek przegladarce muzyke i otsa z rl mapa xD

tobie się mózg spalił chyba

BDG to i tak masz podpięte do karty graficznej ale tej zintegrowanej za pewne.

- - - Updated - - -

To od czego tak na prawdę zależy otwieranie itd map? Bo mam 4 GB ddr3 ramu proc 2x.2.3 i mapa 120 mb otwiera mi się 5 min ?
Dodam że podczas otwierania rme zabiera około 800 mb ramu i 50 % procesora.

Last edited:
Back