• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Kilka pytań

Erazma

Banned User
Reaction score
4
Witam mam 2 pytanka takie krótkie ;p...
1. Jak zablokować możliwość robienia postaci z nickami 1 literowymi np zeby min bylo x znaków bo ktoś mi spami noob chary z name typu a,s,d,g,g,e,d,,v,s,sd,d...
2. Jesli ktos zrobi gildie a jest online i sie wyloguje potem to gildia jest ale postac nie jest w gildi moze nie mam jakis funkcji?

1. na 'stronie'
2. daj albo zeby mozna bylo joinowac tylko jesli sie jest offline, albo zrob zeby wyslalo polecenie do bazy danych gdy player sie wyloguje, mozesz tez zrobic to globaleventem, ktory bedzie co X czasu sprawdzal nowa tablice z joinami i aktualizowal playerom w grze

1.
PHP:
if(strlen($zmienna_z_accountem) > 1){ 
 ///zaloz konto
}else{
 // konto ma 1 lub mniej znaków
}

2. stwórz warunek, który nie pozwoli założyć gildii w przypadku online == 1

1. Jak zablokować możliwość robienia postaci z nickami 1 literowymi np zeby min bylo x znaków bo ktoś mi spami noob chary z name typu a,s,d,g,g,e,d,,v,s,sd,d...

config acca

LUA:
// list of NPCs on ots - names blocked
$config['site']['npc'] = array('a', 'b', 'c', 'd', 'e', 'f', 'g', 'h', 'i', 'j', 'k', 'l', 'm', 'n', 'o', 'ó', 'p', 'q', 'r', 's', 't', 'u', 'v', 'w', 'x', 'y', 'z', 'ż', 'ź');

policz sobie teraz ile by musiał 27 ^ 2
...

czytaj ze zrozumieniem ^^

1. Jak zablokować możliwość robienia postaci z nickami 1 literowymi

Last edited:
config acca

LUA:
// list of NPCs on ots - names blocked
$config['site']['npc'] = array('a', 'b', 'c', 'd', 'e', 'f', 'g', 'h', 'i', 'j', 'k', 'l', 'm', 'n', 'o', 'ó', 'p', 'q', 'r', 's', 't', 'u', 'v', 'w', 'x', 'y', 'z', 'ż', 'ź');

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

i co i jak będzie chciał zrobić by bloked też dwuliterowe nazwy to ma wpisywać wszystkie kombinacje aa, ab, ac ? policz sobie teraz ile by musiał 27 ^ 2
...

co racja to racja to mi zajmie sporo czasu :(
[25/11/2012 00:18:50] data/globalevents/scripts/raids.lua:54: attempt to call global 'getStorage' (a nil value)
to znaczy ze nie mam jakies funkcji w lib?
function onThink(interval)

ale o jakie storage chodzi ? globalstorage czy playerstorage?

zmień to na

getGlobalStorageValue(klucz)

getStorage tak mam duzo bledow mi znalazlo silnik musialem zmienic i raid gesior mi nie dziala :P
data/globalevents/scripts/raids.lua:55: attempt to call global 'doSetStorage' (a nil value)
doSetGlobalStorageValue tak powinno byc?
edit jednak to nie dzala dzieki za poprawke getglobal dziala sprobuje cos wymyslec z set

Wie ktoś jak zrobić albo ma gotową taka tablice z guild pod globalevent bo jakos blokowanie w php mi nie idzie

- - - Updated - - -

ok troche poczytalem wylaczylem funkcje gildi w configu i dziala poprawnie :)

- - - Updated - - -

Mam problem [25/11/2012 15:30:33] data/npc/scripts/Grizzly Adams.lua:22: attempt to call global 'getTasksByPlayer' (a nil value)
http://otland.net/f83/grizzly-adams-killing-name-quest-all-tasks-more-real-tibia-159150/ jakas przestarzała funkcja?:P

- - - Updated - - -

Odswiezam odświeżaczem powietrza :P

Back