• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Komputer stacjonarny 1k zł

Monek

New Member
Reaction score
0
Hejowo
Chcę sobie za ok. 2-3 miesiące zakupić komputer. Maksymalny próg cenowy to 1000 PLN. Nie znam się na tym zbytnio, więc piszę posta. Komputera mam zamiar używać do: przeglądania internetu, czasem zagrania w Tibię i do gier. Myślę, że ze trzy rdzenie, 2-3GB ramu, dysk 300-500GB i jakaś lepsza karta graficzna z 512mb by weszła w tą cenę za te 2-3 miechy.
Liczę na was!
Monek

V
jesli ma wyjsc taniej, to mysle, ze bd skladal.
jezeli tak bardzo trudno okreslic to powiedzicie co byscie zlozyli na dzien dzisiejszy

Last edited:
Wiesz jak ceny mogą się zmienić w ciągu 2-3 miesięcy? skoro zakładasz taki temat, to chyba nie. Niestety nikt tutaj nie jest w stanie powiedzieć Ci, jak drogie będą części komputerower, za ten czas, a poza tym nie napisałeś czy składasz sam komputer, czy chcesz składa, to jest też różnica, bo jeśli składasz sam to możesz zaoszczędzić sporą kasę.

Sprzęt komputerowy zmienia się w tak zastraszającym tempie, że coś co wychodzi dopiero co z fabryki to zanim zdąży w ogóle zjechać z taśmy to już staje się przestarzałe.
-- kmn : d

Sorry za podpięcie się, ale jakoś tak mi to pasuje do tego tematu.

Ja bym na Twoim miejscu jeszcze poczekał trochę, w tym czasie poczytał trochę o sprzęcie, a potem zabrał się za kompletowanie części i złożenie tego samemu.

@down
Albo dealera ;)

Last edited:
Po pierwsze, komputery gotowe są 2x droższe niż części do zrób-to-sam (choć np. w komputroniku ci wirtualne poskładają kompa).
3 rdzenie chcesz ? To nie ma sensu, żaden program nie obsłuży ci 3 rdzeni (2, albo 4 tak). Zostaje ci więc na pociechę, że jeden program drugiego nie przymuli, jeśli są na różnych rdzeniach. A 3 rdzeniowe procesory powstały z 4 rdzeniowych, w których 1 rdzeń od nowości nie działał (przynajmniej o AMD tak pisali).

1000 zł to i za kartę graficzną można dać. W każdym razie w baaaardzo dobrym wypadku 1000 zł = CPU + GPU, a jeszcze potrzeba reszty. Albo zmień wymagania, albo cenę.

Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę ale pamięć ram nie jest ważna w zupełności wystarcza 2gb do wszystkiego. Procesor polecałbym phenomka II najlepiej z BE żebyś mógł zwiększyć taktowania. Ram do podkręcania to tylko kingston i goodram. Grafika: nie jestem żadnym fanboyem ati ale jednak polecałbył radka 5770 z hmm pamięcią 512 jeżeli masz monitor powyżej 20 calów bierz 1gb jeżeli zalezy ci na cichosci to bierz vapor-x. Ważne jest aby nie została zachwiana równowaga grafa/procek muszą one być mniejwiecej na tym samym poziomie bo w przeciwnym razie wiadomo co sie dzieje. Buda tylko i wylacznie gladiatus. Kompletnym debilizmem jest kupowanie na allegro gotowych "gówienek w słit obudowie" bo wiadomo każdy pro elo gimnazjalista patrzy na to żeby obudowa się kolega podobala i zeby miec 999gb ramu. dysk to bardzo wazna rzecz - sam sie o tym przekonalem jezeli nie wyrabia z zapisywaniem pliku np w przypadku nagrywania gameplay to slaby dysk+fraps = obnizenie fps a potem kazdy sie zastawia czemu tak sie dzieje i zwalaja na grafike/procka wiec co do dysku to bierz jakiegoś wysokoobrotowego samsunga minimum 320gb

nie sugeruj sie podpowiedziami "otsiarzy" poniewaz dla nich najwazniejsze jest zeby tibia sie nie ciela i zeby putty, total commander nie lagowały :> :))

ja mam quada , 4 gb ddr3 , 600 gb dysk , karta gegorce 9800(?) nie pamietam ale gut 1 gb ma i dałem na allegro za niego 1200 zł , a komputer jak ta lala chodzi :]

@Lancer może i masz racje ,ale ram się liczy i to bardzo , chociażby gta 4 + dodatki + muzyke + gg + inne progrsamiki i wiesz co Ci się dzieje przy 2 GB ? nic. bo wszystko muli , ja mam 4 gb i to w ddr3 i czasem jak odpale gta to potrafi zamulic.
I na allegro można kupić bardzo fajne komputerki , obudowe - ważne ,żeby miała dobre chłodzenie i tyle , cenowo jest lepiej 1000 x niz w normalnym sklepie - więc zachęcam kupywać u eprime na allegro :]

no jak 1gb to raczej geforce 9800 gt ;p ja mam 9600gt i ma 512 :[[[[[ <płacze> ciekawe czy starczy na battlefielda 3

ja mam quada , 4 gb ddr3 , 600 gb dysk , karta gegorce 9800(?) nie pamietam ale gut 1 gb ma i dałem na allegro za niego 1200 zł , a komputer jak ta lala chodzi :]

@Lancer może i masz racje ,ale ram się liczy i to bardzo , chociażby gta 4 + dodatki + muzyke + gg + inne progrsamiki i wiesz co Ci się dzieje przy 2 GB ? nic. bo wszystko muli , ja mam 4 gb i to w ddr3 i czasem jak odpale gta to potrafi zamulic.
I na allegro można kupić bardzo fajne komputerki , obudowe - ważne ,żeby miała dobre chłodzenie i tyle , cenowo jest lepiej 1000 x niz w normalnym sklepie - więc zachęcam kupywać u eprime na allegro :]

Dobrz, ale żeby wykorzystać więcej niż 3gb ramu to musi być system 64-bitowy.

jakieś 3,2
generalnie ram jest na tyle tani, że te 4gb można sobie walnąć do xp nawet
2gb MI starcza(chociaż mam możliwość taniego dokupienia 2x2, ale jakoś na 7 nie chce mi się przesiadać...), ale jak ktoś sobie walnie win7 + najnowsze gg + skype + msn +najcięższy istniejący av+najcięższy fw to 2gb się dość szybko kończą(mi dla porównania pidgin żre 16mb a samo nowe gadu ze sprawdzaniem pisowni z 10x tyle z tego co pamiętam ^^)

ale nikt normalny nie zostawia tego szajsu jak ma średniego kompa kiedy gra w coś mega(najwyżej fw bym zostawił, av niepotrzebny jak nic dziwnego nie odpalasz)

ja mam xp 64x i jest git , chociaż z tego co czytam w gazetkach to xp przy 7 to jest jak piekło i niebo pod względem poprawności i prędkości , a czy to prawda to nie wiem.

ja mam xp 64x i jest git , chociaż z tego co czytam w gazetkach to xp przy 7 to jest jak piekło i niebo pod względem poprawności i prędkości , a czy to prawda to nie wiem.

Oba są dobre, napewno pod względem BAJERÓW i możliwośći siódemka wygra.

Po pierwsze, komputery gotowe są 2x droższe niż części do zrób-to-sam (choć np. w komputroniku ci wirtualne poskładają kompa).
3 rdzenie chcesz ? To nie ma sensu, żaden program nie obsłuży ci 3 rdzeni (2, albo 4 tak). Zostaje ci więc na pociechę, że jeden program drugiego nie przymuli, jeśli są na różnych rdzeniach. A 3 rdzeniowe procesory powstały z 4 rdzeniowych, w których 1 rdzeń od nowości nie działał (przynajmniej o AMD tak pisali).

1000 zł to i za kartę graficzną można dać. W każdym razie w baaaardzo dobrym wypadku 1000 zł = CPU + GPU, a jeszcze potrzeba reszty. Albo zmień wymagania, albo cenę.
W niektórych 3 rdzeniowcach od AMD można odblokować czwarty rdzeń.

W niektórych 3 rdzeniowcach od AMD można odblokować czwarty rdzeń.
Bo nie we wszystkich się zepsuło, więc lepiej wyszło sprzedać jako 3 rdzenie (i masz szanse na czwarty !) niż jako 4 rdzenie i obsłużyć tonę reklamacji ;)

7 ma obsługe nowych dx, ie 9, dużych dysków(ponad 2tb), więcej ramu, części sterów do xp już nie ma
ALE
nawet głupi win live messenger trzeba uruchamiać w trybie zgodności inaczej nie chce sie w trayu schować...
pokręcone(aby nie użyć innego słowa) menu start
interface do którego nas przyzwyczajali 15? lat nagle znika(dobra, nie aż tak nagle, w office xp już zaczęli odwalać maniany)
po wyłączeniu aero odniosłem dziwne wrażenie, że tryb klasyczny(który z klasycznym windowsem ma niewiele wspólnego) działa wolniej niż aero z minimalnymi detalami
już nie da się taskmanagera wywołać przez ctrl+alt+delete, po prostu się nie da, trzeba nauczyć się ctrl+shift+esc
robi wiele dziwnych rzeczy o których może nawet lepiej nie wiedzieć, cały czas coś mieli(i nie mam na myśli indeksowania, które zawsze mam wyłączone)
7 warto mieć dopiero na kompie, który go wymaga moim zdaniem

co do amd x3: dobra, jeśli 4 rdzeń jest uszkodzony, odblokuję go i co wtedy? :D

nawet głupi win live messenger trzeba uruchamiać w trybie zgodności inaczej nie chce sie w trayu schować...
Przyznam wkurzające, ale z polaków mało osób go używa :)
pokręcone(aby nie użyć innego słowa) menu start
Menu start z wyszukiwarką to zbawienie ! Już nie mam tony skrótów na pulpicie jak w XP. Jedyny problem to to, że zapominam nazw programów :P
interface do którego nas przyzwyczajali 15? lat nagle znika(dobra, nie aż tak nagle, w office xp już zaczęli odwalać maniany)
Nie pamiętam inferfejsu który byłby w użyciu 15 lat. Poza tym to kwestia przyzwyczajenia.
po wyłączeniu aero odniosłem dziwne wrażenie, że tryb klasyczny(który z klasycznym windowsem ma niewiele wspólnego) działa wolniej niż aero z minimalnymi detalami
Po co wyłączać aero ? Ja nie mam karty graficznej i mi aero nie muli. (Zakładam że Intel Graphics Chipset to NIE jest karta graficzna)
już nie da się taskmanagera wywołać przez ctrl+alt+delete, po prostu się nie da, trzeba nauczyć się ctrl+shift+esc
Jakto nie ? Naciskasz CTRL+ALT+DEL i klikasz Uruchom Menedżer Zadań
robi wiele dziwnych rzeczy o których może nawet lepiej nie wiedzieć, cały czas coś mieli(i nie mam na myśli indeksowania, które zawsze mam wyłączone)
Jak Windows Update ? Czasem potrafi przymulić, dlatego lepiej sobie ustawić manualną instalację.
co do amd x3: dobra, jeśli 4 rdzeń jest uszkodzony, odblokuję go i co wtedy? :D
a) nie odblokujesz
b) nie zobaczysz różnicy
c) nie włączysz kompa
Wylosuj sobie jedno z tych, nie wiem bo nie sprawdzałem.

chciałem direct taskmgr a nie bawić się w klikanie :D
i wyszukiwarka niech sobie będzie ale to klikanie i dziwne przewijane drzewko jak w regedicie zamiast normalnego menu
a interfejs windy był prawie taki sam od 95 do xp
w viście wszystko rozwalili
powiedzmy 13 lat to będzie

aero chciałem wyłączyć aby wyglądał normalnie, nie dało się :/

co do win update to już uznałem to za oczywiste, że jest ręczny jak 500kb łatkę potrafi pobierać godzinę blokując całe łącze...

właśnie c się najbardziej spodziewam, opcja "nie odblokujesz" wypali tylko jeśli z działającymi też się zdarza a b byłaby wręcz ideałem

Ja tam na win7 nie narzekam chodzi o wiele szybciej niz stary XP (ze wszystkimi aktualizacjami ) i ma interfejs ktory mi sie osobiscie bardziej podoba :]
No i co bardzo wazne nie ma zadnego problemu z grami/sterownikami/programami pod 7.

poza tym, że niektóre potrafią odpalić się po 10-15 minutach a wiele innych wcale to faktycznie problemów nie ma :D

Back