• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Lagi na serwerze

zabka229

New Member
Reaction score
0
Witam, tak jak w temacie mam problem z lagami na moim serwerze.
Serwer to tfs pod 8.54 0.3.6pl(mapa 15 mb), stoi na vps'ie z biznes hostu.
Problem jest taki że na becie gra niecałe 30 osób a są straszne lagi i czasami - raz na 2 dni - serwer się sam wyłącza.
Zużycie ramu na vps'ie to niecałe 35%, procesorów 2%.
Napisałem do serwerowni, lecz odpisali że z samym vpsem jest wszystko w porządku.
Wiecie może co może być przyczyną?

Creaturescripts / Globalevents, ogólnie cała data, fixy w silniku (a raczej ich brak) bo masz dość stare source więc zapewne jest tam masa dziur.

Radzi Ci abyś sprawdził całą datę pod względem bugów oraz dodał fixy do silnika.

Ymm, co do długich zapytań, to chyba mam już je włączone:
#
# Here you can see queries with especially long duration
#log_slow_queries = /var/log/mysql/mysql-slow.log
#long_query_time = 2
#log-queries-not-using-indexes
#
Tyle że w katalogu wyżej wymenionym nic się nie znajduję.

Ślędzę htopa, i użycie procesorów jest ciągle na poziomie 0-4%, tylko to tak dziwnie wygląda, bo co chwile się zmienia, przelatuje z 1 na 2 procesor, czasami nawet 2 pokazuja 0%.

Usuń hasha, dopiero wtedy będzie działać.

Są lagi gdy proc jest na poziomie 0-4%?

Może pakiety spadają, w czasie lagów programem WinMTR prześledź ilość traconych pakietów.

Hmm, być może przyczyną jest ten który współdzieli ze mną dedyka, bo dzisiaj nie było żadnych większych lagów, więc to nie wina skryptów, ani samej maszyny.

No to dziwne bo od dwóch dni nie ma jako takich lagów, zobaczę wieczorem czy coś się zmieni.

Back