• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

math.random, getTopCreature - potrzebuje pomocy

Status
Not open for further replies.

GarQet

Own3d!
Solutions
14
Reaction score
81
Siema, mam mały problem ze skryptem. Nie wiem w jaki sposób mógłbym pobrać informacje na temat gracza znajdującego się na wylosowanym obszarze przez skrypt. Kawałek skryptu:
LUA:
        	local pos = {x = math.random(config.fromPosition.x, config.toPosition.x), y = math.random(config.fromPosition.y, config.toPosition.y), z = math.random(config.fromPosition.z, config.toPosition.z), stackpos = 253}
		local creature = getTopCreature(pos) or [B]getTopCreature(pos.y + 1)[/B]
Chodzi konkretnie o pogrubiony kawałek. Samo getTopCreature(pos) działa, ale jak zobaczyć czy jakiś gracz/monster jest np. o jedną kratkę niżej i w lewo (skos) od wylosowanej pozycji? Bo to moje nie działa poprawnie. Ono tak jakby spełnia tylko jedną część warunku czyli samego pos'a, a nie tego z y + 1. W ogóle najlepiej by było jak sprawdzało dwie pozycje na raz, czyli pos'a i y + 1, a nie że jak tu jest to dalej nie sprawdza.
Ma ktoś jakiś pomysł, ew. mógłby mi pomóc? : )

zamień to

local creature = getTopCreature(pos) or getTopCreature(pos.y + 1)

na:
local creature = getTopCreature(pos) or getTopCreature({x = pos.x, y = pos.y +1, z = pos.z, stackpos = pos.stackpos})

Nie działa, tz. pomija getTopCreature({x = pos.x, y = pos.y + 1, z = pos.z, stackpos = pos.stackpos}).

Zapomniałem, że to zwraca tablice... Dobra, nie ważne, już sobie poradziłem.
Temat do zamknięcia.

Last edited by a moderator:
Status
Not open for further replies.
Back