• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

MultiWorld zasada działania.

Potar

SocialWorld
Senator
Reaction score
125
Jak w temacie, szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:

Na jakiej zasadzie działa multiworld, jak odpalić drugi serwer na dedyku, dokładnie chodzi o WorldID, oraz o to jak zrobić że przy logowaniu postaci gracz będzie miał do wyboru logowania się na serwer1 oraz serwer2, czy po prostu muszę zrobić to na starej zasadzie:

Wgrać nową datę, w configu pozmieniać porty, wgrać osobną bazę i osobny acc maker?

TEORETYCZNIE jest jakis login server(chyba z 4 lata nie aktualizowany) więc jak chcesz to możesz go sobie przystosować do odpowiedniego protokołu

bo silniki same w sobie pozwalają na użycie login serva
tylko chyba wszystko musi mieć jedną bazę, niewygodne byłoby pobieranie listy postaci jakby każdy serwer miał osobną bazę(chociaż cipy jakoś to zrobili)

Jak chcesz zrobić multiworld jak TFS nakazał, to musisz odpalić login port, i dwa TFS, i każdy z nich działający na innym porcie - przykładowo:
  • login port - 7171
  • TFS 1 - 7172
  • TFS 2 - 7173
Następnie wszystko sobie ustawiasz w data/xml/servers.xml w aplikacji login portu. Jeśli chodzi o AAC to jeśli obsługę multi-world wystarczy posiadać jeden do wszystkich serwerów, tak samo jest z bazą danych - wystarczy jedna, na wszystkie - choć osobiście aż tak nie wierzę w TFS, i wolałbym na wielu odpalić.

Login port? Jest coś takiego jak login server (TFLS) ale login portu się raczej osobno nie odpala.

Wystarczą dwa TFSy. W pierwszym z nich w data/xml/servers.xml dokładamy informacje o drugim serwerze.
Drugi musi działać na innych portach, a opcjonalnie może mieć wyłączony login server.

End of Story.

Login port? Jest coś takiego jak login server (TFLS) ale login portu się raczej osobno nie odpala.
Nazwa mi się pomyliła, chodziło mi żeby skompilować serwer z --enable-login-server. I włączać 3 aplikacje, jedna dla bramki i dwa serwery.

Back