• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Nauka C++

AwakeningPL

New Member
Reaction score
0
Tak jak UP, mógłby ktoś polecić jakąś książkę, video poradnik lub tutorial dzięki któremu ogarnąłbym C++ i mógłbym wreszcie edytować <według własnych potrzeb> source do otsa? :>? Oczywiście w języku polskim. Może być płatny, aczkolwiek nie musi ;) A i jestem totalnym zerem jeśli chodzi o C++.

Z góry dziękuje, i proszę o wyrozumiałość. :p

Videokurs.pl, wideokurs c++ - 35% zniżki, wersja online.
Pisz na pw jeżeli jesteś zainteresowany.

Ja mogę cię podszkolić, ale oczywiście nie za darmo.

Ja się jakoś nie uczyłem tego ale poprostu zacząłem edytować na logikę, przeglądając skrypty i edytując. W sumie to jak ogarniesz trochę funkcji i znaków to już dasz sobie radę, a uczenie się jakbyś miał od 0 robić jakiś program Ci tutaj nie pomoże zbyt/ chyba.

Polecam Algorytmy, Struktury danych i techniki programowania wydanie IV.
A jak nie to zapraszam do ZST na lekcje programowania (Piotrek coś o tym wie szczególnie z Januszem lekcje :D).

Ja mogę cię podszkolić, ale oczywiście nie za darmo.

jak juz sie ktos nauczy programowac. przydal by mi sie taki programik zeby tego goscia wyslac w kosmos..
oczywiscie nie za darmo! ;)

-- edit
@up niby ladnie napisany ale gosc chyba dla microsow pracuje :( (a na mnie to jak plachta na byka ;)

@down za niego dam nawet 4,5 zeta, z ta 5 to troche przesadziles

Last edited:
Mnie w kosmos? Dlaczego? Ja tylko chciałem być miły, a pieniądz zawsze się przyda :-). Oczywiście mogę polecić kilka poradników, ale chyba najlepiej zaczyna się od "Od zera do gier kodera", czy jakoś tak. Podobnież miły tekst.

Oj tam. Thinking C++. Albo nie, najpierw zacznij od HTMLa, przez PHP aż w końcu dotrzesz do strukturalnego C. Potem ewentualnie możesz brać się za obiektowe C++. Bo droga na skróty prowadzi donikąd...

Kursy w dev-cpp odpadają. Ja tam wolę środowisko Visual Studio, i tobie też raczej polecam. Oczywiście jeśli programujesz pod Windowsa, bo jak będziesz przechodził na Linuksy to raczej już dobrego środowiska nie znajdziesz (i nie będzie ci potrzebne).

Kursy w dev-cpp odpadają.
Jak updatniesz sobie MinGW to nie widze problemu.

Oczywiście jeśli programujesz pod Windowsa, bo jak będziesz przechodził na Linuksy to raczej już dobrego środowiska nie znajdziesz (i nie będzie ci potrzebne).
  • Eclipse
  • NetBeans
  • CodeBlocks
  • KDevelop
  • CodeLite

Also, co masz na mysli mowiac, ze nie bedzie mu potrzebne IDE?

• Eclipse
  • NetBeans
  • CodeBlocks
  • KDevelop
  • CodeLite

Also, co masz na mysli mowiac, ze nie bedzie mu potrzebne IDE?
Jak dla mnie trzy ostatnie są dość słabym IDE, nie podobają mi się osobiście i jakoś ich nie polecam. Nie będę wymieniał błędów, bo musiałbym szybko odświeżyć. Jeśli chodzi o linuksy, to gdy się piszę podstawowe programy, bo raczej takie będzie miał przy poradnikach to wystarczy odpalenie jednej komendy do kompilacji, a edytor graficzny ma w gedit, lub jego odpowiedniku dla KDE.

Jak dla mnie trzy ostatnie są dość słabym IDE, nie podobają mi się osobiście i jakoś ich nie polecam. Nie będę wymieniał błędów, bo musiałbym szybko odświeżyć. Jeśli chodzi o linuksy, to gdy się piszę podstawowe programy, bo raczej takie będzie miał przy poradnikach to wystarczy odpalenie jednej komendy do kompilacji, a edytor graficzny ma w gedit, lub jego odpowiedniku dla KDE.

Twoj argument jest troche do dupy, bo to samo mozna powiedziec o Windowsie. Uzywac Notepad++ do pisania "podstawowych programow", a nastepnie kompilowac je z cmd poprzez "odpalenie jednej komendy", tylko po co sie meczyc skoro mozna uzywac IDE?

Twoj argument jest troche do dupy, bo to samo mozna powiedziec o Windowsie. Uzywac Notepad++ do pisania "podstawowych programow", a nastepnie kompilowac je z cmd poprzez "odpalenie jednej komendy", tylko po co sie meczyc skoro mozna uzywac IDE?
Niby masz racje. Ale wiedź że w Windowsie konsola to rzadkość, a w Linuksie już nie.

Ja chyba zostane fanem Ralcoral'a. :D gosc zyje w swoim wyimaginowanym swiecie, inni w piaskownicy.. on na forum sobie bajdurzy a wy sie na to lapiecie :D
Gosc jest niezniszczalny! Nie do ruszenia! Podejzewam tez ze niereformowalny :)

Back