• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Nowy komputer

Status
Not open for further replies.
Reaction score
7
Cześć chłopaki polisz-bordziaki
Jest taka sprawa, że w ogóle nie znam się na sprzęcie komputerowym, a chciałbym kupić sobie nowego peceta, bo ten już staruszek (3-4 latka ma) i w ogóle kiepsko z nim.

Potrzebuję jakiś sprzęcik do normalnego domowego użytku tj. internet/filmy/zdjęcia, chciałbym również aby chodziły mi płynnie te nowsze tytuły gier no i nie wiem jaki sprzęcik byłby dobry, aby sprostać moim wymaganiom :) Chcę aby był szybki. Ładnie, płynnie, szybko chodził, żeby to był dobry sprzęt. System jaki przewiduję na nim instalować to win7, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Nie chcę zestawów. Monitor, klawiaturę i myszkę mam, zależy mi na samej skrzynce :p

Proszę, polećcie mi coś fajnego do kwoty tak... hmm, 3 tysiące zł.

Liczę na Was.
Pozdro :D

Dzięki za link. Mam jeszcze pytanie oprócz tego z tematu: Jakie procesory są najlepsze? Firma, rdzenie, ile GHz? I jakie karty graficzne?

Chcialbym kupic suszarko-lokówke. Jaki model polecacie ? Jaka bylby najlepsza do domowego uzytku tzn suszenie i lokowanie ?
Dysponuje kwota okolo 200zl.

o_O

Chcialbym kupic suszarko-lokówke. Jaki model polecacie ? Jaka bylby najlepsza do domowego uzytku tzn suszenie i lokowanie ?
Dysponuje kwota okolo 200zl.

o_O

Przeglądanie internetu, oglądanie zdjęć, filmów i słuchanie muzyki to chyba standard, a tym GRATISEM, czymś NADZWYCZAJNYM jest granie w nowsze gry, czy to właśnie wymienienie tych gier w temacie nakłoniło Cię do napisania swojego postu?

@koob
Szczerze, to zbyt leniwy byłem :p

Przeglądanie internetu, oglądanie zdjęć, filmów i słuchanie muzyki to chyba standard, a tym GRATISEM, czymś NADZWYCZAJNYM jest granie w nowsze gry, czy to właśnie wymienienie tych gier w temacie nakłoniło Cię do napisania swojego postu?

Nie wyczules ironii. Jest pewnie z milion forow, ktore zajmuja sie typowo sprawami sprzetu, jeszcze wiecej na nich odpowiedzi na Twoje pytanie. Po co pytac tutaj? Uwazasz, ze przeciety tybijczyk zna sie na sprzecie bardziej niz user forum o sprzecie?

Nie wyczules ironii. Jest pewnie z milion forow, ktore zajmuja sie typowo sprawami sprzetu, jeszcze wiecej na nich odpowiedzi na Twoje pytanie. Po co pytac tutaj? Uwazasz, ze przeciety tybijczyk zna sie na sprzecie bardziej niz user forum o sprzecie?

Tak wlasnie! :D

Ale po co pisać na forach specjalizujących się w sprzęcie komputerowym, skoro istnieje "Polska Tablica" ?
O co Ci chodzi, Koob ?
<ironia, oczywiście> :D

Jesli CPU to Intel, jesli ramy to DDR3, jesli GPU to nVidia. Jakis dysk SSD pod System dla lepszego performance too. Btw. lepiej sobie zlozyc kompa niz kupowac odrazu pudelko cale (zawsze to pare PLN mniej wyjdzie). Spytaj na forum.pclab.pl w sekcji zestawy komputerowe, tam Ci ktos dobierze sprzet.

Polecam:
- DualCore AMD Phenom II x2 black editon 550, 3100MHz
- Gigabyte GA-MA770T-UD3P (2 PCI, 4 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
- 2 x 2GB DDR3
- nVIDIA GeForce 9800 GT

Last edited:
Walić Intela, tylko przepłacacie. AMD ostatnio taką obniżkę zrobił, że Phenom II X4 955 BE kosztował przez CES ~530zł, po paru obniżkach kosztuje dziś 379zł:
AMD Phenom II X4 955 BOX BLACK EDITION FV ZABRZE (1611463300) - Aukcje internetowe Allegro

Jak potrzebujesz mocnej karty graficznej za sensowną cenę, to polecam Nvidia GF 560 Ti, około 900-1000zł, a pograsz na niej we wszelkie najnowsze gry.

No to widac, ze sie w chuj znasz. Intel bije na leb AMD pod wzgledem wydajnosci.

http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

No to widac, ze sie w chuj znasz. Intel bije na leb AMD pod wzgledem wydajnosci.

PassMark Intel vs AMD CPU Benchmarks - High End
3000zł na komputer i chcesz mu kupować high-endowy sprzęt? No litości.

Teraz popatrz sobie na stosunek jakość/cena, Phenom II 955 przewyższa i7 Sandy Bridge.

Dzisiaj procesor przy grach jest mniej ważny, lepiej kupić dobrą kartę graficzną (którą proponowałem), sensowny zasilacz, dobry ram (1666MHz+) i przyszłościową płytę główną, a nie ładować w pro elo procki intela.

Bije to Ci w łeb ! i tak tego nie wykorzysta w 100 % i z domowego użytkowania nie odczujesz większej różnicy !
Wole dać za AMD 300 zł i grać i robić wszystko to co chce niż płacić więcej i robić to samo i to grubo więcej.
Poza tym miałem długi czas intela i straszny minus tego to jest standardowy radiator 2-3 x czyszczenie i te jebane patyczki się łamią a AMD przynajmniej solidne podstawki ma :D

Ogólnie to AMD lepszy :) do domowego użytku ; oo

900 zł a pójdzie Ci wiele tytułów i wgl fajny komputerek za małą kase
PHENOM QUAD (4x3.20ghz) 500GB 4GB DDR3 GEF7050 (1596260810) - Aukcje internetowe Allegro

A tu masz podobny tyle ,że intelowskie ścierwo i cena już 1500 zł :)
QUAD INTELA (4x2.66) 4GB DDR3 1TB GT 430 1GB (1596260676) - Aukcje internetowe Allegro

Derek Boom Boom@ nie po prostu i tak mi to lata do korzystania z internetu czy tam czegoś i czasem do pogrania w csa ^^ a wole wydać dużo mniej , wiesz nie wszyscy mają w chuj kasy ,żeby wydać na coś co mi nie jest potrzebne do szczęścia :) , jeśli chodzi o dedyka to inna kwestia tam wole intela : oo

Status
Not open for further replies.
Back