• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Nowy portal społecznościowy

Kavvson

Gdy boli cie glowa wez
Reaction score
72
Co myślicie na temat nowego portalu. Coś w stylu nasza-klasa + facebook?

Myślę, że będę rozpoczynał taki projekt. Zajmie dużo czasu :) ale jak myślicie jest szansa ewentualnego zarobku?

Myślałem też coś na temat strony ala Promocja Miasta.pl

zarobek będzie ale chyba na takie portale jest trochę za późno

Nie, sam portal to 40% roboty, reklama to jest dopiero to. A cen ci nawet nie bede mowic bo nie ma sensu. Strata czasu, tym bardziej to co ty probojesz zrobic. Lepiej celowac w grupe spoleczna niz wszystkich.

zrobienie jest może i proste , ale uczynienie go takim jak facebook bądź nk to jest dopiero sukces na którym można zbić fortunę :)

Code:
Nk.pl na sprzedaż

Prawdę powiedziawszy po przeczytaniu tej informacji spadłem z krzesła. Internet będzie pewnie huczeć teraz od różnych spekulacji. Ja więc jako jeden z pierwszych rzucę kamieniem :)

Jako pierwszy taką informację podał chyba[URL="http://eu.techcrunch.com/2010/10/27/poalnds-facebook-nasza-klasa-rumoured-to-be-for-sale-for-e130m/"] TechCrunch[/URL] i ujawnił rzekomą cenę 130’000’000 euro za portal z 13’000’000 użytkownikami. To wychodzi średnio 10 euro za użytkownika, czyli każdy z nas (zarejestrowanych w portalu) jest warty 40 zł :) Trochę mało nas cenią, choć końcowa sumka 130mln jest już niemała i wg. mnie znacznie przesadzona.

Przypominam, że właścicielem portalu nk.pl jest firma Nasza Klasa, która powstała w 2007 roku. W październiku 2007 r. 20 proc. udziałów w firmie nabył niemiecki fundusz European Founders należący do braci Samwer. W styczniu 2008 właścicielem 70 proc. udziałów w spółce stał się estoński Forticom. Z kolei w 2010 roku udziały Forticomu przejął cypryjski Excolimp, spółka prowadzona przez wcześniejszych współudziałowców Forticomu i jednocześnie twórców serwisów społecznościowych na Litwie i Łotwie (one.lt i one.lv).  Więc tak naprawdę właścicielami (jak to zwykle jest ze wszystkim co opłacalne w Polsce) są Polacy „z krwi i kości” :)

Od razu nasunęło mi się pytanie – dlaczego sprzedają taki portal? Reklam na nim nie brakuje, więc raczej przychody z reklam mają. Dodatkowo ludzie masowo kupują eurogąbki (właśnie – 130mln euro to ile eurogąbek? :D). Ostatnio (20 lipca 2009) kupili przecież domenę nk.pl, która rok musiała i tak leżeć zanim stała się oficjalnym adresem (22 czerwiec 2010) zmieniając całkowicie wygląd portalu. Więc wydaję mi się, że interes się kręci.

Chyba największą bolączką dla naszej-klasy jest Facebook, który cały czas zyskuje kosztem NK. Ja też usunąłem konto na NK i przeniosłem się na FB jakiś czas temu. 20% na*szych ro*da*ków, a jed*no*cze*śnie 2/3 użyt*kow*ni*ków NK.pl jest już na Fa*ce*bo*oku. Liczba ta stale ro*śnie. Ostat*nie wy*niki ba*dań Me*ga*pa*nelu po*ka*zują wzrost za*in*te*re*so*wa*nia Fa*ce*bookiem w na*szym kraju. W sierp*niu Fa*ce*bo*okowi przy*było 860 ty*sięcy użyt*kow*ni*ków z Polski. Myślę, że jednak grupa osób 40+ nie przeniesie się na FB. A z kolei na tej grupie chyba nie da się za bardzo „wyżyć”.

Ze względu na spadającą popularność NK, właściciele wyczuli chyba odpowiedni moment na sprzedaż i chcą puścić dalej tego giganta. Czy decyzja jest dobra, to przekonamy się w przeciągu kilku lat, jak rządy obejmie nowy dyktator.

Ciekawa informacja :)

Last edited:
po co odwalać takie coś , zrób stronę bądź portal o tematyce takiej która Cię najbardziej interesuje z reguły to najbardziej wypala :P równie dobrze możesz zrobić 2-gi portal gry-online ^^ wymyśl coś swojego ; ) i nie rób sam bo to jest przesrane ; p

ja tam nie czaje ile kasy można na takim czyms robic przeciez 100 milionow to jest chyba nie do wydania kwota przynajmniej dla mnie

no 100 milionów to ciężka sprawa , nk została sprzedana za 2,5 miliona [zł] więc raczej obracali sumami tyśące ; p

tak jest mnóstwo takich portali więc to nie ma bycia już wgl , takie coś nie przejdzie ;p tak jak mówiłem stwórz coś co najbardziej lubisz / interesujesz się !

wymyśl czegoś czego niema w internecie np nk+kamerki.pl+rozmowy głosowe wszystko w jednym ;f

Back