• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Odblokowanie portów router

white91

New Member
Reaction score
0
Witam mam router i postawiłem już server na debianie wszystko działa ale nie mogę się połączyć przez router. Gdy odłączam router i komputer ma dostęp bezpośrednio przez modem inni moga wchodzić, a jak już jest router to lipa. Wczesniej nawet nie mogli wchodzić na strone ale odblokowałem port 80 i teraz wszyscy normalnie widzą strone, ale na OTSa wbić nie mogą. W routerze dodałem żeby odblokował
Name: theforgotten
IP Address: 192.168.0.100
Public Port: 7170-7179
Private Port: 7170-7179
W przypadku apache wszystko zadziałało i kazdy może patrzec na strone, ale w przypadku same klienta nie moga się zalogować. Pytanie brzmi co zrobić żeby kazdy mogł wbic?

Własnie dodałem porty ale nic to nie dało. Chyba że coś źle robie?

skoro wczesniej nie dzialala strona a teraz dziala to znaczyloby ze nalezy identycznie postapic z portami 7171/7172 ewentualnie sprawdz czy dobrze masz wpisane IP w configu

Swoja droga, czemu nazywacie to odblokowaniem ?

@Lanceqq dałem tam że typ protokołu ANY chyba że trzeba dodać osobno dla obu protokołów ?
@straher config dla apache jest taki
Name: apache
IP Address: 192.168.0.100
Public Port: 80-80
Private Port: 80-80

a jak odblokowywales port na routerze to wpisales ip komputera na ktorym ma byc odblokowany port?

192.168.0.100 to jest własnie adres tego komputera na którym jest wszystko bo na lapku przydzielił 192.168.0.101 przed wi-fi

ps
Jak usunę z zakładki Port Forwarding apache to nie widać go z innych komputerów. Czyli wynika że porty są chyba dobrze odblokowane ale coś źle ustawione w configu

Last edited:
worldId = 0
ip = "85.198.249.xxx"
bindOnlyGlobalAddress = true
też nie działa
Jedynie gdy ustawie
worldId = 0
ip = "192.168.0.100"
bindOnlyGlobalAddress = true
wtedy moge się połączyć z drugiego komputera ale nadal nikt nie może się połączyć z sieci
ps
co tak właściwie daje to bindOnlyGlobalAddres?

jest mały sukces ! ustawiłem tak:
worldId = 0
ip = "192.168.0.100"
bindOnlyGlobalAddress = false
loginPort = 7171
gamePort = 7172
ja normalnie moge wbić z drugiego kompa inni widza liste postaci i wszystko ale gdy już wybiora wybija error że server offline

Port 7172 is open on 85.198.249.xxx własnie że otworzyłem ten port. Dziwne widzą listę, a nie mogą się na postać zalogować :/

OK Port 80 (People can connect to your website)
OK Port 7172 (People can see their character list)
OK Port 7171 (People can join your server)
OK You can run server!
Haha jednak nie do końca :)

Back