• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Okienko trade

Niebieski

kasteria.online
Solutions
1
Reaction score
279
Napotkalem u siebie jakiś dziwny błąd w npc (nie jest to wina silnika - sprawdzałem 2 rózne revy , bez zmian).
Otóz okienko trade zamyka się dopiero po odejsciu od npc na jakieś 6-7 kratek (a doszły mnie słuchy, że niektorym graczom w ogóle się okienko nie zamkneło).
Sprawdziłem również 2 różne paczki npc (swoją) i (cannabisa - u niego tego problemu nie ma), lecz bez skutku. W czym tkwi problem? Mógłby mnie ktoś nakierować? Męcze się już kilka dni i nie moge sobie z tym poradzić. Nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie, a po prostu nakierowanie.

Pozdrawiam

Możesz ręcznie zakończyć okno trade danemu graczowi z poziomu LUA
LUA:
closeShopWindow(cid)

Wystarczy, że użyjesz tej funkcji, gdy gracz zacznie się oddalać od danego NPC.

Code:
if(not isValidPosition()) then
closeShopWindow(cid)
end

Cos w tym stylu? Tylko gdzie ja mam tej funkcji użyć? w npc.lua wklepac gdzieś czy jak? Chociaż bardziej interesowałoby mnie wyjaśnienie tego problemu, co może być skopane w dacie, skoro npc'ki, i cały lib mam wgrany z OTS-a, na którym nie ma tego błędu - silnik też od niego zapożyczyłem, by przetestować.

Wydaje mi się że liby z NPC zajmują się zamykaniem/otwieraniem okna z handlem, więc tutaj problem może leżeć z tej strony. Rozwiązanie zależy, od tego - jakie NPC używasz: bo możesz i pisać je w oparciu o XML, lub o NpcHandler lub o AI (nie pamiętam całej nazwy, ale to najnowsze).

Tam gdzie npc. odpisuje "Bye Then." czy coś w tym stylu walnij:
closeShopWindow(cid)

Albo najlepiej daj tego skrypta w którym nie zamyka się trade

jemu się chyba u wszystkich npc nie zamyka, w takim przypadku najlepiej to zrobić w libach npc'ów

Back