• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Paypal

sn3ejk

This account is inactive.
Solutions
1
Reaction score
146
Witam

Takie małe pytanie dotyczące paypal'a. Wiem, że jak ktoś wysyła mi coś jako gift albo donations, to nie może tego potem cofnąć (zwrócić). Czy da się zrobić tak, aby inne typy płatności też nie dało się zwrócić?

Ogólnie mam małe pojęcie, na jakiej zasadzie to działa.
Dziękuje z góry za pomoc

Niestety paypal nie oferuje chyba takich usług. To jest męka bo jak załóżmy ktoś cofnie 7€ które Ci wysłał to jego operator karty będzie chciał zwrotu np. 23€

Nie da sie za wiele zrobic. Paypal to najwiekszy hegemon wsrod platnosci i wykorzystuje ta pozycje jak sie da... Generalnie sa 2 typy cofniecia platnosci:
- 1 inicjowany z pozioma konta paypal... tutaj jezeli sprzedajesz przedmioty wirtualne a takimi sa przedmioty w grze, to jestes akurat przed tego typu cofnieciami chroniony - kupno przedmiotow wirtualnych (jak i kilka innych kategorii) nie sa objete ochrona kupujacych w paypal przez co w przypadku kwestionowania platnosci wystarczy napisac, ze platnosc dotyczyla przedmiotu w grze i paypal pieniedzy nie cofnie...
- drugi typ cofniecia platnosci to juz tzw. chargeback.. Nie oszczedzajac slow najwieksze gowno jakie moze byc, przez ktore nie ma mozliwosci normalnego sprzedawania wirtualnych przedmiotow/muzyki etc. przy pomocy paypala... Polega na tym, ze platnosc wykonywana jest przy pomocy karty kredytowej, nastepnie uzytkownik inicjuje chargeback (zwrot) u swojego wystawcy kart kredytowych. Teraz nalezy udowodnic wystawcy, ze faktycznie przedmiot zostal wyslany. Tutaj jest jednak haczyk, wystawca kart kredytowych ma w nosie jakiekolwiek logi, akceptuje wylacznie numer listu przewozowego/paczki. Nie ma mozliwosci wygrania tego typu sprawy. O ile osoba ktora placila jest polakiem - mozemy zlozyc pozew o wyludzenie pieniedzy (i taka sprawe bez problemu wygramy), w przypadku jednak gdy osoba jest z zagranicy - jest troszke gorzej... Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze cofana kwota nie jest rowna kwocie, ktora wplacil uzytkownik, a powiekszana o oplate manipulacyjna w wysokosci jak dobrze pamietam ok 15E.

Dzwonilem swojego czasu do paypala by wyjasnic pare kwestii, niestety NIE MA WYJSCIA z takiego stanu rzeczy. Zaproponowalem by:
- wylaczyli mi mozliwosc platnosci kartami kredytowymi, nie jest to jednak akceptowalne przez PayPal, rzekomo maja podpisane jakies dziwne umowy z wystawcami, ktore gwarantuje traktowanie kart kredytowych na rowni z platnosciami z salda paypal... to rowne traktowanie ma objawiac sie tym, ze po prostu nie mozna zrezygnowac z tego typu wplat
- informowali mnie o tego typu platnosciach, to po prostu pieniadze od osob, ktore zaplacily karta kredytowa bede zwracal i nie wreczal towaru i wszyscy beda szczesliwi - uzytkownik co prawda nie otrzyma przedmiotu ale nic nie straci a ja bede chroniony przed chargebackiem... Niestety obowiazuje punkt wyzej... Jezeli stosujecie IPN paypala do automatycznego odbierania informacji o platnosciach - nie ma opcji na rozpoznanie czy platnosc wyszla z salda paypal czy karty kredytowej (dostajecie natomiast informacje czy platnosc jest eCheckiem i inne.. ale nie o tym czy jest to karta kredytowa).

Myslalem rowniez by zachecac graczy do np. platnosci przy pomocy innych systemow platnosci jak neteller, alertpay, moneybookers czy liberty reserve (mocno dbajace o bezpieczenstwo i tajnosc danych swoja droga) czy chociazby popzrez bitcoin, jednak badzmy szczerzy... O tych systemach platnosci wiekszosc uzytkownikow nawet nie slyszala a co gorsze, nie mozna swobodnie wymieniac platnosci na zasadzie paypal->moneybookers bo niestety kochany paypal ma w regulaminie ZAKAZ tego typu wymian pod grozba zamkniecia konta.

Przyjmowanie platnosci jako dotacji rowniez nie jest wyjsciem. Po przekroczeniu pewnej sumy (nie pamietam juz, musicie zagladnac do regulaminu), paypal zamrozi konto wraz z pieniedzmi i poprosi o przygotowanie papierow swiadczacych, ze jestesmy organizacja pozytku publicznego czy cokolwiek innego ze faktycznie zbierami dotacje na jakies cele spoleczne/charytatywne.

Jedyne wyjscie z sytuacji jakie jest to sprzedaz punktow za pomoca paypala jednak doreczenie ich (np. kodu doladowujacego konto) poprzez list przewozowy. Wtedy mamy potwierdzenie "nadania" towaru i wystawca karty kredytowej nie cofnie nam platnosci. Niedlugo byc moze zaoferuje chetnym tego typu usluge... Siec sie juz buduje ;)

A chce się jeszcze upewnić czy da się wrócić donacje? Czy nie?

Nie, ja kiedyś wysłałem 20$ giftem, płaciłem kartą i mogłem cofnąć, no i to zrobiłem nie było żadnych problemów, ale wtedy zostałem wykiwany na coś tam z gry, zwrócili mi kasę po 3 tygodniach, nie ważne czy to gift, srift czy zakup byle co, jak płacisz kartą możesz wszystko cofnąć nawet przez paypal (wystarczy założyć spór).

Nie, ja kiedyś wysłałem 20$ giftem, płaciłem kartą i mogłem cofnąć, no i to zrobiłem nie było żadnych problemów, ale wtedy zostałem wykiwany na coś tam z gry, zwrócili mi kasę po 3 tygodniach, nie ważne czy to gift, srift czy zakup byle co, jak płacisz kartą możesz wszystko cofnąć nawet przez paypal (wystarczy założyć spór).

- - - Updated - - -

Jak jest tranzakcja na paypal jako gift to jest nie mozliwe aby dostac zwrot pieniedzy poniewaz nie da sie zrobic tzw 'chargeback'.

cN3mtHJ.png

A jakby zrobił taki button? Działa on jak gift i jest "chargeback"?

gift można cofnąć jak wszystko co było płacone przy użyciu karty, jeśli nie ma takiej opcji w pp to dzwonisz do banku, mówisz, że transakcja była nieautoryzowana a oni już wymuszą cofnięcie

Hm.. szczerze mówiąc teraz widzę już paypal w złym świetle. A znacie jakiś dobry zamiennik tego, który też by pozwalał płacić kartą, ale nie pozwalał na zwrot kasy?

@edit
Ale np. kupiłem kilka gier na Steam Store, i nie mogę zwrócić kasy jak to działa?

o ile sie nie myle, to korzystanie z kart platniczych jest wlasnie z czyms takim zwiazane, ale sadze ze moneybookers jest lepsze

kurcze to fajny pomysł właśnie podaliście, teraz czytają ten temat takie polaczki i już kombinują jak to wyjebać jakiś zagranicznych ziomków ;]

Wracając do tematu mam kilka pytania

• Czy jest możliwość zablokowania płatności kartą w paypalu, przykładowo przez jakieś API?
    Bo np. jakby ktoś zapłacić kartą, API sprawdziło by typ płatności, i potem by je zwróciło, gdyby ktoś płacił kartą.
    &
  • Czy ogólnie jeśli sam na swoim koncie paypal zwracam pieniądze to tracę coś? Bo jeśli się orientuje, to gdy jest spór, to wtedy traci się więcej niż ktoś wysłał.
    &
  • Czy istnieje możliwość zwracania pieniążków na google checkout (wallet) ?

Wracając do tematu mam kilka pytania

• Czy jest możliwość zablokowania płatności kartą w paypalu, przykładowo przez jakieś API?
    Bo np. jakby ktoś zapłacić kartą, API sprawdziło by typ płatności, i potem by je zwróciło, gdyby ktoś płacił kartą.
    &
  • Czy ogólnie jeśli sam na swoim koncie paypal zwracam pieniądze to tracę coś? Bo jeśli się orientuje, to gdy jest spór, to wtedy traci się więcej niż ktoś wysłał.
    &
  • Czy istnieje możliwość zwracania pieniążków na google checkout (wallet) ?

Akceptuj na paypal tylko od luzdi 'verified' to wtedy nie beda mogli zwrocic pienazkow.

Back