• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Pewna funkcja (?!)

GarQet

Own3d!
Solutions
14
Reaction score
81
Chciałbym wszystkich przeprosić, za te wcześniejsze słowa w innych tematach. "Byłem głupi", no ponosiło mnie. Chciałbym przeprosić.

#Topic
Mam pytanko, jak używam "funkcji?" takiej że jak się logujesz i wyskakuje ci okienko z tekstem (tak jak np: na rl wyskakuje ci takie okienko jak wbijasz 20lvl, pisze zebys nie podawal haslo ect.) to jak w tym okienku zrobić "enter" czyli oddzielenie linijki od linijki. Zeby wszystko sie pisalo linijka pod linijka. Co trzeba zastosować? Jakieś /n? Czy co?
Pozdr. i czekam na pomoc.

Czyli jak mam np: tekst
Siema\n yół\n yół\n yół!
To to ma tak wygladac? /\
Bo probowałem już tak chyba i mi nie działa ;/

Korzystając z okazji... Jak zrobic czerwony teks lub zwiekszyc/zmniejszyc czcionke?

nie idzie (chyba..) przynajmniej nigdy o czymś takim nie słyszałem oO

chyba że Ci chodzi o takie napisy co są w tutorialach, ale wtedy to wszystko jest wbudowane w kliencie

Już nie chce pisać następnego tematu, więc zadam jeszcze jedno pytanie tutaj, jak można zrobić tak aby armor był tylko dla danej profesji? Gdzie to sie zmieniało? I co sie wpisywało?

#Edit
Znalazłem jeszcze jedną rzecz o którą chciałbym was zapytać. Zrobiłem taki skrypt:
function onUse(cid, item, frompos, item2, topos)
wall1 = {x=1080, y=1113, z=6, stackpos=1}
getwall1 = getThingfromPos(wall1)

if item.uid == 1000 and item.itemid == 1945 then
doRemoveItem(getwall1.uid,1)
doTransformItem(item.uid,item.itemid+1)
elseif item.uid == 1000 and item.itemid == 1946 then
doCreateItem(410,1,wall1)
doTransformItem(item.uid,item.itemid-1)
else
doPlayerSendCancel(cid,"Sorry, not possible.")
end

return 1
end
A w nim chodzilo mi oto, że:
Jak klikniesz na dzwignie o id 1945 to znikaja z danego pola schody, ale jak klikesz jeszcze raz na dzwignie (raczka jest juz po lewej stronie) to przywraca te schody.
Ale ten skrypt mi coś nie działa, jest tak że kasuje sie ziemia, dzwignia sie nie zmiania, jak sie kliknie 2 krotnie to znikaja i schody :/
Jak zrobic tak ze jak klikam na dzwignie to znikaja same schody a jak znow klikniemy to sie one pojawiaja. Pomoze ktoś?

Last edited:
Code:
local getStairs = getTileItemById( { x = 32350, y = 32246, z = 7, stackpos = 1 }, 1385 )
doRemoveItem( getStairs.uid, 1 )
dziala bez zarzutow na schodach

LooSik a czy mógłbyś to zastosować w skrypcie? Bo niewiem jak to wstawić :/

Hmm... postac zmienia rzecz, zauwazylem ze ci chodzi o zejscie a nie wejscie...

Code:
	local trapdoor = getThingfromPos( {x = 1080, y = 1113, z = 6, stackpos = 1 } ) 
	local GROUND_TO = 7353
	local GROUND_FROM = 430

doTransformItem( trapdoor.uid, GROUND_TO, 1 ) 
		doTransformItem( item.uid, item.itemid + 1 ) 
		doTransformItem( trapdoor.uid, GROUND_FROM, 1 ) 
		doTransformItem( item.uid, item.itemid - 1 ) 
	else 
		doPlayerSendCancel( cid, "Sorry, not possible." ) 
	end 

return TRUE
end

zmien tylko GROUND_TO na ten ktory ci tam pasuje, pisane z reki, nie wiem czy bedzie dzialac ;)

Zaraz to zlookam, a mam takie pytanko do LEF'a, czy jak mam server TFS 3.2.0, i ustawilem w configu "world type= pvp enforced" to gdzie mogę zmienić blokadę na dostawanie lvl'a?
Chodzi mi oto że, jak jest 59lvl i zabija 50lvl'a to nic expa nie dostaje, ale jak np: gracz ma 57lvl i zabija 50lvl'a to dostaje lvl, jest bariera że nie dostaje się lvl'a od mniejszego o 8lvl gracza. Jak to zmienić na 15?
Jeśli ktoś inny wie, to także proszę o pomoc.

Ten skrypt nie działa, albo ja coś źle zrobiłem.
Tłumacze jeszcze raz o co mi chodziło:
Jak klikniemy na dźwignię to kasuje się zejście w dół (id- 410)(pozycja tego zejścia: {x = 1080, y = 1113, z = 6}), jak klikniemy na nią 2 raz to ukazuje nam się zejście (id -410) (pozycja; {x = 1080, y = 1113, z = 6})

Znaczy nie wiem gdzie co powpisywac bo chodzilo mi o skrypt:
Jak klikniemy na dźwignię to kasuje się zejście w dół (id- 410)(pozycja tego zejścia: {x = 1080, y = 1113, z = 6}), jak klikniemy na nią 2 raz to ukazuje nam się zejście (id -410) (pozycja; {x = 1080, y = 1113, z = 6})
I nie wiem czy to on jest :P
Powiedz mi gdzie co mam powstawic (tz. gdzie id schodow wstawic)

Code:
local trapdoor = getThingfromPos( {x = 1080, y = 1113, z = 6, stackpos = 1 } ) -- tu masz pozycje
local GROUND_TO = 7353 -- tu masz ID po przesunieciu 1 raz dzwigni
local GROUND_FROM = 430 -- tu masz ID po przesunieciu 2 raz dzwigni

Hmmmm... Chyba nie działa, znaczy nie wiem czy ty to dobrze zrobiłeś. Bo tak, jak klikam to pisze sorry not possible, ale poza tym ja chciałbym aby było tak że z pozycji x = 1080, y = 1113, z = 6 kasuje się item 410 i zamiast niego wstawia sie item 920 a jak klikniemy 2 raz na dzwignie to kasuje sie 920 a pokazuje 410 takze na pozycji x = 1080, y = 1113, z = 6.
Zmieniłem na:
local trapdoor = getThingfromPos( {x = 1080, y = 1113, z = 6, stackpos = 1 } )
local GROUND_TO = 920
local GROUND_FROM = 410

doTransformItem( trapdoor.uid, GROUND_TO, 1 )
doTransformItem( item.uid, item.itemid + 1 )
doTransformItem( trapdoor.uid, GROUND_FROM, 1 )
doTransformItem( item.uid, item.itemid - 1 )
else
doPlayerSendCancel( cid, "Sorry, not possible." )
end

return TRUE
end
I nie działa, a w .xml wstawiłem:
<action uniqueid="55555" script="dzwignia1.lua" />
I w mapeditorze dzwigni dalem unicode 55555, ale nie dziala, nie powinno byc w skrypcie ze to ma unicode 55555? Prosze o pomoc.

Dzięki :P
Obydwaj dostajecie Reputa.
prosze o zamknięcie tematu.

Jednak on działa ale tylko na jednej rezczy, czyli on nie kasuje itemu, tylko kasuje podloze na jakim jest item.
A ja prosilbym o taki skrypt ze na pozycji: {x = 1079, y = 1057, z = 8} sa schody (id-5259) i jak klikniemy na dźwignię to schody znikaja. Lecz gdy sie kliknie na dzwignie 2 raz to one sie ukazuja na tej samem pozycji, jest ktos w stanie zrobic to?
Ja juz nie mam pomyslow ;/

Back