• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Phpmyadmin, zmiana kodowania.

Murach

Banned User
Reaction score
3
Ostatnio na phpmyadmin zmieniło mi się kodowanie hasła i Rkeya na jakieś " 00a1a75251b2eeeaee59888055c41f8a5ff2f35d" ale tylko na jednym z serwerów. Chciałbym was zapytać, jak przywrócić, aby były pokazane normalnie hasła?

Bo jak zmienię hasło ręcznie np "miasto" to zalogować się na stronie nie zaloguję;/

Nie da się odkodować haseł. Znajdź metodę szyfrowania i zaszyfruj sobie hasło, potem wpisz takie do bazy. Polecam sprawdzić sha1.

Tak to jest jak się 0.4 ściąga.

Ale mam dwa serwery na 0.4, i na jednej bazie są normalne hasła, a na drugim już koduje chyba to właśnie sha1.

A czym mogę szyfrować lub odszyfrować te hasła? Jak te kodowanie się nazywa? Bo nie mam pojęcia ;/

to kodowanie się nazywa najprawdopodobniej sh1, w config.lua masz "encryptionType" i tam pisze jakie, to po pierwsze, a po drugie nie dasz rady odkodować tych haseł, szyfrować możesz
PHP:
 sha1( $string )

To się nazywa właśnie sha1.
Zakodować możesz na wiele sposobów, w phpmyadmin wybierasz przy edycji pola po lewej stronie z listy sha1, lub możesz sobie w php funkcją sha1 zakodować, albo chociażby w google znaleźć pierwszy lepszy onlineowy koder sha1.
Nie da się tych haseł odszyfrować. Tak naprawdę nie jest to szyfrowanie (bo się nie da odszyfrować), tylko hashowanie, szyli liczenie sumy kontrolnej. Sumy/hashe są porównywane, dlatego to działa.
0.4 ma tą właściwość, że zmienia hasła na sha1 i nie przekonasz go do metody plain.

Poza tym, dlatego właśnie raz ci działa tak a raz inaczej, bo to jest 0.4. 0.4 działa tak potwornie, że nie rozwiązujemy tutaj problemów z tym związanych, bo to wina silnika 0.4 :)

@up cały 0.4 ;D

W części doszedłem do tego, tylko nie wiem czy znów mi się nie zmieni ;D

Myślę że opcja sha1 w 0.4 została wprowadzona dla bezpieczeństwa, ale można także zostać przy plain.
Jeżeli posiadasz serwer już "x czasu", i gdy zmienisz z plain na sha1, to wszystkie hasła i rkeye automatycznie "szyfrują ci się" w phpmyadmin bo tak właśnie czyta sha1, ale jak już chcesz wrócić z powrotem na plain, to sposobu na przywrócenie tego nie ma, ponieważ tak jak mówi Don Daniello, jest to "hashowanie" a nie "kodowanie".
Więc jeżeli zmienia ktoś v na 0.4 to niech zostanie przy plain, o ile nie chce problemów.

update accounts set password = sha1('moj fajny password'); i hacked. ema ; d

mialem na mysli to, ze 80% graczy ma wszedzie takie same passy. Nie sposob haxorowac na swoim OTSie cnie?

Też miałem to. Jebnij se:
UPDATE players set table password = 123 czy jakoś tak i napisz newsa, że wszelkie pasy zostały zmienione na 123 i prosimy o szybką zmianę hasła i nie problem niee?:)

0.4 prosi o zmiane na sha1, ale nie wymaga tego. Gdy jest plain wyskakuje tylko informacja o tym w consoli nic więcej.

Jeżeli chcesz aby hasła nie były szyfrowane ustawiasz w consoli plain, a jeżeli mają być to sha1.

otserv.cpp
PHP:
	else
	{
		g_config.setNumber(ConfigManager::ENCRYPTION, ENCRYPTION_PLAIN);
		std::clog << "> Using plaintext encryption" << std::endl << std::endl
			<< "> WARNING: This method is completely unsafe!" << std::endl
			<< "> Please set encryptionType = \"sha1\" (or any other available method) in config.lua" << std::endl;
		boost::this_thread::sleep(boost::posix_time::seconds(30));
	}
NA
PHP:
	else
	{
		g_config.setNumber(ConfigManager::ENCRYPTION, ENCRYPTION_PLAIN);
		std::clog << "> Using plaintext encryption" << std::endl;
	}

databasemanager.cpp
PHP:
if((Encryption_t)value != ENCRYPTION_PLAIN)
					{
						std::clog << ">Plain rzadzi." << std::endl;
						return;
					}

Back